Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
17.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

9

Natisni članek

Mercator Agrokor Ivica Todorić Matej Lahovnik

Petek, 7. 4. 2017, 17.49

6 let, 6 mesecev

Slovenski nadzorniki Mercatorja zahtevajo izredno sejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

9

Mercator | Foto STA

Foto: STA

Slovenski člani nadzornega sveta Mercatorja so danes vložili zahtevo za sklic izredne seje.

Po neuradnih informacijah želijo preveriti nabavno politiko Mercatorja v lanskem in prvih treh mesecih letošnjega leta, sklepanje različnih pogodb na področju trženja, svetovanja in naložbenih storitev …

Sejo so zahtevali Matej Lahovnik, Matjaž Grošelj, Veljko Tatić in Vesna Stojanović. Nadzornemu svetu sicer predseduje Ante Todorić.

Domnevno škodljive pogodbe?

Kot smo izvedeli, želijo slovenski nadzorniki Mercatorja potrditi ali ovreči sume, da je najboljši sosed v trenutku, ko je Konzum zašel v težave z dobavitelji, blago za hrvaško trgovsko verigo nabavljal pri hrvaških in drugih tujih dobaviteljih. 

Matej Lahovnik je namestnik predsednika nadzornega sveta v Mercatorju. | Foto: Bor Slana Matej Lahovnik je namestnik predsednika nadzornega sveta v Mercatorju. Foto: Bor Slana Obstajajo tudi sumi, da je Mercator v zadnjih mesecih, ko so vzvode upravljanja vse bolj prevzemali ljudje iz Agrokorja, sklenil več domnevno škodljivih pogodb.

Eno od njih naj bi, tako pravijo naši viri, podpisal s hrvaškim podjetjem Talent Studio.

Povezave vodijo do družine Todorić

To je bilo z minimalnim kapitalom ustanovljeno februarja letos na naslovu ene od Konzumovih trgovin na Zagrebu. Podjetje je registrirano za številne dejavnosti. Med drugim tudi za poslovno svetovanje, zastopanje tujih podjetij, različna posredništva in raziskovanje trga. 

Za kaj natančno je podjetje najel Mercator, ni znano. 

Lastnice podjetja so Nina Ban, Lucija Jukić in Tea Kličinović. Vse tri so povezane z Agrokorjem oziroma družino Todorić:

-  Nina Ban je vodja kontrolinga v družbi Zvijezda, ki je v lasti Agrokorja. Skupaj z Ankico Todorić, ženo Ivice Todorića, zastopa tudi nepremičninsko podjetje Domokor, ki je v lasti podjetnice Martine Kolovrat, prijateljice Ive Balent, hčerke zakoncev Todorić;

-  Tea Kličinović, direktorica za dizajn v koncernu Agrokor, ki je sodelovala pri zasnovi celostne grafične podobe trgovske verige Konzum; in

-  Lucija Jukić, vodja protokola in projektna direktorica v trženju Agrokorja, ki je tudi direktorica podjetja.

Na pojasnila Mercatorja o izredni seji in poslovanju z omenjenim podjetjem še čakamo.

Banke zaščitile Mercator

Kot smo že poročali, Todorić ne more posegati v denarni tok Mercatorja. Banke, ki so se že leta 2014 zavedale, da ga prodajajo finančno šibkemu lastniku, so namreč tedaj sklenile medbančni dogovor o financiranju Mercatorja, ki slovensko družbo ščiti pred morebitnim Agrokorjevim izčrpavanjem.

Kljub temu obstajajo metode črpanja denarnega toka iz Mercatorja. Agrokor ima proste roke, da lahko iz Mercatorja črpa denar z naložbami, trženji ali drugimi sredstvi.

Vsi Agrokorjevi ljudje v Mercatorju

Že od začetka lanskega leta imajo sicer ključne funkcije v Mercatorju ljudje, ki jih je tja postavil Agrokor. Član uprave za prodajo na drobno je Igor Mamuza, ki je na položaj prišel iz Zagreba. Področje trženja in razvoja vodi Viktorija Radojević. Za integracijo hrvaškega Mercatorja v Agrokor je bil zadolžen Tomislav Čizmić. 

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić. | Foto: STA , Foto: STA , Agrokor po naših podatkih v celoti obvladuje tudi nabavo Mercatorjevega svežega programa, najbolj izrazito pri mesu, sadju in zelenjavi. V tem obdobju je centraliziral številne funkcije, tudi pri blagovnih znamkah, in popolnoma prevzel tudi področje informacijske tehnologije. Zagreb obvladuje približno tri četrtine ključnih funkcij v Mercatorju.

Novi šef Mercatorja k Počivalšku

Novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić, ki je ob imenovanju poudaril, da bodo še naprej izpolnjevali vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države, se je po naših informacijah danes popoldne že sestal z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

"Ministri vsak s svoje pristojnosti pozorno spremljamo razvoj razmer," je po včerajšnji seji vlade dogajanje, povezano z Mercatorjem, komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki ni želela prejudicirati kakršnihkoli ukrepov. "Vsekakor pa bomo na to temo zelo pozorni in bomo proučili najrazličnejše možnosti," je dodala.

Ne spreglejte