Ponedeljek,
21. 9. 2015,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar varčevanje

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 13.11

8 let

Miro Cerar kot glavni prispevek vlade poudarja politično stabilnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Miro Cerar ob prvem letu vladnega mandata kot glavni prispevek poudarja politično stabilnost, zaradi česar gospodarstvo in ostali podsistemi družbe "lažje dihajo".

Pomembna politika do mladih Cerar je na novinarski konferenci povedal, da je zadovoljen s pripravo proračunov za prihodnji dve leti, poudarja tudi politiko do mladih, ki imajo vse več priložnosti za nove zaposlitve. Tako bodo v državni upravi zaposlili več kot 200 pripravnikov.

Vlada bo uveljavljala 'politiko treznosti' pri plačah v javnem sektorju, pretiranega 'stiskanja' pa ne bo, je dodal Cerar.

Stopnja revščine se je nehala večati Premier poudarja korake k privatizaciji, ki je bolj pregledna zaradi sprejete strategije upravljanja z državnimi naložbami, in višji ugled Slovenije v mednarodnem okolju. Raste zasebna potrošnja, hkrati gospodinjstva več varčujejo, stopnja revščine pa se je nehala povečevati, je naštel premier, ki je poudaril še javnofinančno konsolidacijo države in sprejem fiskalnega pravila.

Predsednik vlade kot glavni prispevek vlade poudarja politično stabilnost, zaradi česar gospodarstvo in ostali podsistemi družbe "lažje dihajo". Prepričan je tudi, da prinašajo višjo politično kulturo, manj poudarjanja ideoloških tem in sodelovanje z opozicijo.

Tudi na področju pravne države Cerar vidi spodbudne trende, čeprav priznava težave, kot je počasnost sodišč.

Slovenija nima vzpostavljenega dogovora o koridorju Na vprašanje o morebitnem neformalnem dogovoru z Avstrijo o koridorju za begunce in migrante je Cerar dejal, da Slovenija nima vzpostavljenega dogovora o nobenem koridorju.

Ljudje, ki prehajajo mejo, se res zmuznejo skozi določene mejne točke in ko so v državi, grejo naprej. Skupine, ki gredo proti Avstriji, pa se gibljejo v sodelovanju z Avstrijo, pravi Cerar in dodaja: "A ne dogaja se tako kot na Hvaškem, nekontrolirano in stihijsko."

Ob velikem toku beguncev jih ni možno nasilno zaustaviti, moramo pa ga nadzirati in usmerjati. Pozneje bo potreben solidarnostni pristop EU. Če pa kdo vse ljudi spusti naprej in ne sodeluje, to ni v evropskem duhu, opozarja premier, ki je s tem verjetno mislil na Hrvaško, ki jo je v preteklih dneh večkrat kritiziral.