Sobota,
20. 6. 2015,
18.41

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Natisni članek

begunci SMC Miro Cerar Vesna Györkös Žnidar Klavdija Markež Alenka Bratušek

Sobota, 20. 6. 2015, 18.41

5 let, 5 mesecev

Miro bo gostil mlado mamico iz Eritreje, pri Vesni bo spal Sirec!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

2

Naj še kdo reče, da Stranka modernega centra ni avantgarda slovenske politike! Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je zablestela s širokogrudno politiko do beguncev in pokazala veličino SMC!

Sprva smo bili sumničavi. Vesnina retorika je bila nevarno blizu SDS, ki je sklicala celo izredno sejo parlamentarnega odbora zaradi nevarnosti infiltracije skrajnežev Islamske države med afriške in bližnjevzhodne begunce.

Tudi v tujini je notranja ministrica govorila, kot da SMC ni članica liberalne družine evropskih strank: "Nujno je, da Slovenija sama odloči, ali in koliko prosilcev želi sprejeti, saj lahko le tako ostanemo znotraj svojih integracijskih in administrativnih zmogljivosti, kar je ne nazadnje pomembno tudi v odnosu do zmanjševanja morebitnih varnostnih tveganj."

Ima Vesna rada Orbana? Bi tisti "ali" kdo lahko razumel celo tako, da naša prelepa država, ki je pred le dvema desetletjema gostila 70 tisoč bosanskih in hrvaških beguncev, sploh ne bo sprejela beguncev iz Afrike in z Bližnjega vzhoda, ki bi pomenili odstotek omenjene številke?

Je mogoče, da notranja ministrica z delom priimka, ki vleče na madžarske korenine, potihoma simpatizira z madžarskim predsednikom vlade Victorjem Orbanom, ki gradi zid na meji s Srbijo?

Saj ne more biti res, da se za Vesninimi besedami skriva rasizem!

Ne, ne, odletela bi hitreje kot Klavdija! Ne, ne, to ne more biti res, nekaj smo zagotovo spregledali! SMC je vendar liberalna stranka, predsednik vlade in SMC Miro Cerar bi takšno ministrico v hipu vrgel iz vlade! Kljub svoji pregovorni preudarnosti ne bi razmišljal niti nekaj ur, kolikor si jih je vzel za odslovitev nekdanje šolske ministrice in plagiatorke Klavdije Markež.

Bolj kot smo se zakopavali v novinarsko preiskovanje, bolj smo bili presenečeni nad svojimi odkritji, ki so na naše veselje pritrdila domnevam, da se za Vesninimi besedami skriva velika človekoljubna resnica.

Varljivi prvi pogled V EU se namreč nadaljuje razprava, ali bi morale biti članice v begunski krizi solidarne in sprejeti sistem kvot za begunce, kar pomeni porazdelitev beguncev med vse države glede na število prebivalcev, gospodarski položaj in število brezposelnih, ali pa bi se prostovoljno odločile, koliko beguncev bi sprejele.

Vesna Györköš Žnidar se je zavzela za prostovoljnost, kar bi na prvi pogled pomenilo, da bi Slovenija in še devet držav, ki zastopajo to stališče, prevzele le simbolično begunsko breme in pustile na cedilu nekatere druge države, kjer je beguncev največ.

Genialna Vesna in njen študij v Londonu! Za druge države ne vemo, a v SMC so za Slovenijo našli genialno rešitev, ki celo ne bo obremenjevala državnega proračuna. To smo ugotovili po poglobljenem in tajnem novinarskem preiskovanju na centrali SMC in v nekaterih večjih lokalnih odborih najbolj moderne slovenske stranke.

Na nedavni seji izvršilnega odbora je namreč Vesna člane modrega vodstva SMC presenetila s predlogom, da bo na svoj dom v Mariboru sprejela Sirca. "Saj sem vendar študirala v Londonu, kjer sem še utrdila svoje prepričanje, da sta strpnost in človekoljubje najvišji vrednoti."

Svetovljanski Miro sprožil orošene oči Takoj za tem se je oglasil Miro Cerar in dejal, da bo v Murglah z veseljem gostil najstniško begunko in njenega dojenčka iz Eritreje. "To je, bi rekel, dolžnost vsakega svetovljana." Članom izvršilnega odbora so se orosile oči in vsi so bili pripravljeni gostiti vsaj enega begunca, saj so se jim pred očmi narisali prizori nesrečnikov, ki na Mediteranu nemočno plujejo v čolnih, ki bi jim težko rekli čolni, in na ladjah, ki bi jim težko rekli ladje.

Vesna je bila navdušena. "V Bruselj bom sporočila, da bomo prostovoljno sprejeli vseh 700 beguncev, če bo treba, pa tudi več. Vidite, da kvote niso prava rešitev!"

Ne bodo pobegnili k Alenki Bratušek Bolj kot se je širila novica, da želijo vodilni člani SMC sprejeti begunce na svoj dom, več prošenj je prišlo iz lokalnih odborov, da so tudi oni pripravljeni priskočiti na pomoč. Zavladale so že kar kaotične razmere, saj se je pokazalo, da bi begunce sprejelo več tisoč članov SMC.

Tako se je dokončno potrdilo, da so bili naši začetni dvomi o liberalni usmeritvi stranke povsem neutemeljeni. Le kako smo lahko dvomili o Vesni? Članstvo SMC bi vendar proti politiki, nenaklonjeni beguncem, zagotovo zarohnelo, zgodili bi se izstopi iz stranke, poslanci bi prestopali v liberalno Zavezništvo Alenke Bratušek. In le kako smo si sploh upali pomisliti, da bi lahko šlo, Bog ne daj, za skriti rasizem!?

Srečni izžrebanci Zaradi prevelikega zanimanja za begunce med članstvom SMC je Vesna predlagala, da bi na pikniku stranke organizirali žrebanje 700 srečnežev, ki bodo Afričane in nesrečnike z Bližnjega vzhoda lahko sprejeli na dom. Za nagrado bodo lahko šli skupaj z begunci na turistično plovbo po Piranskem zalivu s slovenskim ponosom, ladjo Triglav, ki je na Mediteranu v reševalni operaciji Mare nostrum pomagala reševati življenja beguncev.

Najbolj avantgardna slovenska stranka Miro je bil navdušen: "Stranka SMC je nastala zaradi tega, ker hočemo in znamo biti drugačni. Drugače – odgovorno upravljati državo in drugače delovati za ljudi. Vsak izmed nas je prispeval svoj del v mozaik te zgodbe in za to smo vam iz srca hvaležni. Slovenija gre v pravo smer, stran od poti, ki jo je potiskala v pesimizem, pohlep in vrednostne krize. To nam je vzelo precej vetra izpod jader, danes smo pred velikim izzivom vzpostaviti družbo, ki bo do človeka prijazna in trajnostno naravnana, konkurenčna in odprta. Mislim, da smo dokazali, da je mogoče v enem letu narediti ogromno. Danes ne le obstajamo, ampak delujemo vedno bolje."

Svetovljanskemu predsedniku vlade in SMC nismo zamerili, da je te misli prepisal in zlepil iz svojih dveh besedil ob prvi obletnici najbolj avantgardne slovenske stranke.