Sreda,
11. 9. 2024,
16.43

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

Josip Broz Tito vrnitev obnova Brdo pri Kranju kip

Sreda, 11. 9. 2024, 16.43

4 ure, 3 minute

Ministrstvo za kulturo se zavzema za vrnitev vseh bronastih kipov v park Brdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Pivka, Park vojaške zgodovine Pivka. | "Zgodba" s kipi na posestvu gradu Brdo pri Kranju se je začela leta 2021, ko so iz parka odstranili spomenik maršala Tita z namenom restavracije. Kip so skupaj s še številnimi drugimi skulpturami premestili v Park vojaške zgodovine v Pivki, kar je v delu strokovne in širše javnosti naletelo na obsojanje, češ da gre za političen manever. | Foto STA

"Zgodba" s kipi na posestvu gradu Brdo pri Kranju se je začela leta 2021, ko so iz parka odstranili spomenik maršala Tita z namenom restavracije. Kip so skupaj s še številnimi drugimi skulpturami premestili v Park vojaške zgodovine v Pivki, kar je v delu strokovne in širše javnosti naletelo na obsojanje, češ da gre za političen manever.

Foto: STA

Ministrstvo za kulturo bo s partnerji na posestvo Brdo vrnilo vse bronaste skulpture iz zbirke, ki so del parkovne ureditve posestva gradu Brdo, je na nedavnem obisku Restavratorskega centra ZVKDS poudarila ministrica Asta Vrečko. Kot je pojasnila, s tem uresničujejo zavezo oziroma izpolnjujejo cilj urejanja problematike kipov, odpeljanih s posestva Brdo.

Eden od ciljev, ki so si jih, kot poudarjajo na ministrstvu, zadali ob prihodu, je bilo tudi urejanje problematike kipov, odpeljanih s posestva Brdo. Vlada je nedavno sprejela strategijo razvoja Javnega gospodarskega zavoda Brdo 2024–2028, pri kateri je dejavno sodelovalo tudi ministrstvo za kulturo.

Restavratorska dela tudi na kipih, ki so jih premestili v Pivko 

Kipe, ki so jih odpeljali z Brda, bomo vrnili nazaj, je poudarila kulturna ministrica.  | Foto: Bor Slana/STA Kipe, ki so jih odpeljali z Brda, bomo vrnili nazaj, je poudarila kulturna ministrica. Foto: Bor Slana/STA V strategijo je vključeno tudi "urejanje zbirke kipov, ki so bili s posestva Brdo odpeljani brez ustrezne pravne podlage in strokovne razprave", so zapisali na ministrstvu, ki skupaj z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) nadaljuje restavriranje kipov z Brda. Tako sta bila v skladu z dogovorom med ministrstvom, Javnim gospodarskim zavodom Protokolarne storitve RS Brdo ter Muzejem sodobne in novejše zgodovine Slovenije v atelje Restavratorskega centra ZVKDS pripeljani dve bronasti skulpturi: Žanjica Zdenka Kalina in Kurirček Staneta Keržiča, so spomnili na ministrstvu.

Na obeh skulpturah zdaj potekajo konservatorsko-restavratorski posegi, ki bodo predvidoma končani v prvi polovici prihodnjega leta. Pri izvedbi del poleg strokovnjakov ZVKDS sodelujejo tudi strokovnjaki za področje brona iz sosednje Italije in specialisti domačih strokovnih institucij. Konservatorsko-restavratorski posegi bodo izvedeni tudi na drugih delih iz zbirke, in sicer na tistih, ki so bili premeščeni v Pivko, in tudi na nekaterih, ki so ostali v parku posestva Brdo, denimo kip Žanjice.

Jože Dežman | Foto: Daniel Novakovič/STA Jože Dežman Foto: Daniel Novakovič/STA Po ministričinih besedah s tem popravljajo "politično motiviran arbitrarni poseg mimo veljavnih zakonskih postopkov in soglasij, ki ga je samovoljno izvedel zdaj že nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. Bronaste skulpture so del zbirke, ki se mora in se bo vrnila na posestvo Brdo".

Večji del bronastih skulptur je nastal po letu 1940. Med avtorji kipov, ki so bili pred tem postavljeni v grajskem parku, pa so imena, kot so Tine Kos, Zdenko Kalin, Boris Kalin in Karel Putrih ter drugi vidnejši slovenski kiparji.

V skladu s strategijo razvoja zavoda Brdo načrtujejo celovito ureditev parka in ponovno postavitev zbirke, ki je pomemben del kulturne dediščine. Po akcijskem načrtu, ki ga za 2024 predvideva sprejeta strategija, bo še v tem letu izveden javni razpis za ureditev parka Brdo, vključno z načrtom umestitve kipov, so še sporočili z ministrstva.

Kipi iz parka na Brdu pri Kranju, ki so trenutno v Parku vojaške zgodovine Pivka. | Foto: STA Kipi iz parka na Brdu pri Kranju, ki so trenutno v Parku vojaške zgodovine Pivka. Foto: STA

Izraelsko letalo avia češkoslovaške izdelave
Novice Kako je Tito Izraelcem pomagal premagati Arabce
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva želi Titu odvzeti državno odlikovanje
Josip Broz Tito
Novice V Italiji prvi korak na poti odvzema odlikovanja Titu
Hristijan Mickoski in Gordana Siljanovska-Davkova
Novice Titova zapuščina in skrivnostni tajni imperij