Sreda,
31. 1. 2018,
12.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

12

Natisni članek

Uber Peter Gašperšič Boris Koprivnikar ministrstvo za infrastrukturo

Sreda, 31. 1. 2018, 12.43

6 let, 2 meseca

Minister Gašperšič spisal zakon za Uber

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

12

Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovno znana platforma za prevoze Uber, ki jo mesečno uporablja že več deset milijonov ljudi po vsem svetu, je korak bliže prihodu v Slovenijo.

Na ministrstvu za infrastrukturo Petra Gašperšiča so v medresorsko usklajevanje poslali dolgo obljubljeno spremembo zakonodajo, ki bo omogočila vstop ameriške multinacionalke na slovenski trg.

To so naredili po večletnih pritiskih Uberja na slovensko vlado in posamezne ministre ter javnih pozivih, naj Slovenija odpre trg alternativnim ponudnikom prevoznih storitev.

Lobiranje pri ključnih vladnih možeh

"Pogovori za vstop v Slovenijo tečejo, upamo, da začnemo čim prej," je jeseni 2016 v Ljubljani poudaril regionalni direktor Uberja za srednjo in vzhodno Evropo Rob Khazzam.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je z ameriškim Uberjem podpisal pismo o nameri za sodelovanje. | Foto: STA , Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je z ameriškim Uberjem podpisal pismo o nameri za sodelovanje. Foto: STA , To je bilo le nekaj tednov pred obiskom ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v ZDA, kjer je z ameriškim Uberjem podpisal pismo o nameri za sodelovanje.

Pismo je v imenu Uberja podpisala Betsy Masiello, vodja oddelka za odnose z javnostmi, ki danes ni več zaposlena v tej korporaciji. V Uberju tega dogodka očitno niso ocenili kot poslovno pomembnega, zato ga niso uvrstili med dogodke, za katere je potrebna javna objava.

V začetku januarju lani so predstavniki Uberja tudi obiskali slovensko politiko in lobirali tako na ministrstvih za gospodarstvo in javno upravo kot pri funkcionarjih vladajočih strank SMC in SD.

Državni zbor je že decembra lani obravnaval podoben predlog, ki ga je vložila stranka SDS, vendar ga je zavrnil.

Pozorno branje vsebine novele zakona in utemeljitve predlaganih členov pokaže, da je zakon dejansko spisan po volji Uberja.

Zakon pisan na kožo Uberju

Uberjevim storitvam je do zdaj vstop v Slovenijo preprečeval zakon o prevozih v cestnem prometu iz leta 2006, ki prepoveduje Uberjev poslovni model. 

Prenovljeni zakon, ki ga bodo očitno poskušali sprejeti še pred iztekom mandata vlade Mira Cerarja, pa rešuje ključno težavo ameriškega velikana. Omogoča najem vozila z voznikom.

V Sloveniji je interese Uberja zagovarjal Mark Boris Andrijanič, njihov predstavnik za jugovzhodno Evropo. | Foto: STA , V Sloveniji je interese Uberja zagovarjal Mark Boris Andrijanič, njihov predstavnik za jugovzhodno Evropo. Foto: STA , "Tak prevoz bo možen samo za osebna vozila (do 8+1 sedežev), prevoz pa se bo izvedel za vnaprej določeno ceno za posamezno relacijo. Platforme za sklepanje pogodb z uporabo informacijskih storitev se morajo predhodno registrirati," so pojasnili na ministrstvu.

Ker je tak prevoz v prvi vrsti konkurenca obstoječim taksi prevozom, se po drugi strani odpravlja dodatne administrativne ovire za taksi prevoze. Tako se odpravlja "nacionalna" licenca za taksi prevoze, ureditev takšnih prevozov pa je v celoti prepuščena lokalnim skupnostim.

Sodišče Evropske unije je ob koncu lanskega leta odločilo, da je Uber transportno podjetje in da ga države lahko regulirajo enako kot druga transportna podjetja. Da je Uber taksi služba, je ves čas trdilo pravobranilstvo, Uber pa je nasprotno trdil, da gre le za platformo, ki povezuje voznike in ljudi. Na ta način se izogibajo regulaciji.

Razbitje monopola taksistov

Tudi na ministrstvu se očitno zavedajo, da bo prihod Uberja v Slovenijo nedvomno zamajal dozdajšnji, po mnenju mnogih zastarel in nefleksibilen sistem prevoznih storitev.

Po eni strani bo razbil monopol taksistov nad zasebnim prevozom posameznikov. Na Hrvaškem so taksisti tudi množično protestirali proti prihodu Uberja. V nekaterih drugih evropskih državah so ga že prepovedali.

Taksi | Foto: STA , Foto: STA , Tudi slovenski sindikati nasprotujejo ameriškemu velikanu. Opozarjajo, da naši taksisti že danes niso deležni najosnovnejših pravic, s prihodom Uberja pa bi se njihov položaj še poslabšal.

Uber naj bi namreč s svojimi metodami še dodatno dereguliral delo taksistov, "saj bi v skladu z njihovo 'sistemizacijo' lahko postal 'taksist' vsakdo, ki je polnoleten, ima vozniški izpit in 'ustrezno' vozilo".

Po drugi strani bo dodatno prizadel avtobusna podjetja in Slovenske železnice, ki so v lanskem letu povečale število prepeljanih potnikov.

Nova družba za nadzor nad projektom

Določbe, ki omogočajo prihod Uberja na slovenski trg, so na ministrstvu vključili v obširne spremembe, s katerimi na novo urejajo javni potniški promet.

Prizadevajo si ustaviti trend upadanja števila uporabnikov javnega potniškega prometa in dolgoročno doseči njegovo povečanje s projektom integriranega javnega potniškega prometa, ki bo zagotovil uvedbo enotne vozovnice ter usklajenih voznih redov avtobusnega in železniškega prometa.

Mreža držav, v katerih Uber ponuja svoje storitve

Uber | Foto: Uber Foto: Uber

A očitno to ni mogoče brez ustanovitve še enega podjetja. Za projekt naj bi skrbela Družba za upravljanje javnega potniškega prometa.

Delovala bo kot zasebna družba in ne kot javna agencija, za katero med drugim veljajo omejitve plač. Imela bo koncesijo za upravljanje javnega potniškega prometom, nad njenim delovanjem pa bo bdelo ministrstvo.

Po podatkih ministrstva je Slovenija na prvem mestu po družinskih izdatkih, namenjenih prevozu, zato je treba povečati privlačnost in učinkovitost javnega potniškega prometa, poudarjajo na ministrstvu.