SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS hoče Uber čim prej privabiti v Slovenijo

0,08

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer želijo po besedah poslanca Žana Mahniča odpreti vrata delitveni ekonomiji na področju prevozov. Eden takšnih primerov je Uber, predlog zakona pa so zastavili tako, da bodo platformo lahko uporabljali tudi taksisti, je dejal Mahnič.

Svet se razvija in v vseh državah, ki želijo stopiti v korak s časom, poteka razprava o delitveni ekonomiji, je ob predstavitvi sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu dejal poslanec največje opozicijske stranke.

Kot je naštel, imamo danes največjega ponudnika stanovanj Airbnb, ki nima v lasti niti ene nepremične, imamo Facebook, ki velja za enega največjih oglaševalcev, pa nima v lasti ene medijske hiše, največji trgovec Alibaba nima niti ene trgovine,  eden največjih prevoznikov na svetu Uber pa nima v lasti niti enega avtomobila.

"Namen SDS je spodbujati podjetnike in mlade"

Zadnji je po Mahničevih besedah tipičen primer delitvene ekonomije, kjer bodo lahko uporabniki lastno prevozno sredstvo uporabljali kot produkt in ga v komercialne namene delili naprej.

"Če bo predlagan zakon sprejet, rešujemo enega od problemov in odpiramo vrata delitveni ekonomiji na področju prevozov. Namen SDS je spodbujati podjetnike in mlade, da se odločijo za podjetništvo, prav tako želimo spodbujati start up podjetja," je poudaril.

Prevozniki ne bodo smeli imeti kazenskih točk

V zakon so po Mahničevih besedah vgradili varovalke, in sicer v primeru Uberja prevozov ne bodo smeli opravljati mladi vozniki, prevozniki ne bodo smeli imeti kazenskih točk, morali pa bodo imeti nezgodno zavarovane potnike.

V primeru Uberja bo moral imeti tisti, ki bo želel opravljati prevoze, tudi status samostojnega podjetnika. Izdajali bodo elektronske račune ter plačevali vse davke in prispevke, ki jih samostojni podjetniki plačujejo že danes, je še dejal Mahnič.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je septembra lani v San Franciscu s podjetjem Uber podpisal pismo o nameri o sodelovanju, a Uberja danes v Sloveniji še ni.

Ministrstvo: Pripravljamo spremembe za uporabo delitvene ekonomije

"Pripravljamo spremembe Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bo omogočil uporabo sodobnih tehnologij in delitvene ekonomije na področju prometa. Urejanje zakonskih podlag za najem vozila z voznikom je le eno od področij, zaradi katerih so predvidene spremembe Zakona o prevozih, zato ministrstvo nasprotuje predlagani spremembi poslanske skupine SDS," odgovarjajo na ministrstvu za infrastrukturo.

"S strani Ministrstva za javno upravo je bilo sodelovanje z Uberjem usmerjeno predvsem v izmenjavo stališč in pogledov urejanja sodelovalnih platform s sistemskega vidika, ne pa z vidika konkretnega izvajanja dejavnosti omenjenega podjetja v Sloveniji. To sodelovanje je še vedno odprto, tako kot tudi s številnimi drugimi nosilci sodobnih poslovnih modelov;" pa so dodali na ministstvu za javno upravo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 69
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin