Četrtek,
30. 5. 2013,
17.19

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

KPK David Mishaly

Četrtek, 30. 5. 2013, 17.19

7 mesecev, 1 teden

Miklavčičeva: Očitki KPK-ja glede kirurga Mishalyja so žaljivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanja generalna direktorica UKC Ljubljana Darinka Miklavčič zavrača očitke KPK-ja glede sklenitve sodelovanja in podpisa pogodbe s tujim kirurgom Davidom Mishalyjem, po njenem mnenju so žaljivi.

V izjavi za javnost je Miklavčičeva zapisala, da so težave otroške kardiokirurgije, ki so se pojavile leta 2007 ob odhodu Vladimirja Sojaka, reševali intenzivno in prioritetno. V reševanje sta se vključili vsa strokovna hierarhija UKC Ljubljana in pravna služba.

Zagotovili naj bi bistveno nižje stroške Po temeljiti analizi strokovnega vodstva je poleg vključitve Mishalyja obstajala le ena alternativna rešitev, in sicer napotitev majhnih bolnikov na zdravljenje v tujino. "Zagotavljam, da je bila odločitev o vključitvi tujega strokovnjaka, sprejeta v tistem času in okoliščinah, najboljša tako s poslovnega kot tudi medicinsko-strokovnega in sociološkega vidika," je zapisala.

Kot navaja, je s sprejeto odločitvijo in posledično podpisom pogodbe omogočila oziroma dala priložnost za usposobitev domačih strokovnjakov in s tem ustvarila podlago za dolgoročno reševanje problematike otroške kirurgije. Poleg tega so s sodelovanjem Mishalyja zagotovili bistveno nižje stroške izvajanja programa za zdravstveno blagajno v primerjavi s cenami operacij v tujini. Hkrati so s tem omogočili zdravljenje otrok v domačem okolju.

"Mishaly je v mojem mandatu dobil plačilo za opravljeno delo, ne na osnovi fiktivnih storitev" "Glede na vse pozitivne predvidene učinke ob podpisu pogodbe je očitek, da sem s podpisom pogodbe omogočila pridobitev premoženjske koristi Mishalyju zame nesprejemljiv in grobo žaljiv," je navedla v pismu. Ob tem je poudarila, da nikakor ne sprejema trditve protikorupcijske komisije, saj se sama ni "nikoli okoristila, prav tako je Mishaly v mojem mandatu dobil plačilo za opravljeno delo, ne na osnovi fiktivnih storitev".

Pogodba z Mishalyjem se je v mandatu Miklavčičeve izvajala dobro leto in pol. V tem času pa, kot navaja, ni bila podana nobena informacija o pomanjkljivostih pri izvajanju pogodbe. Poudarila je, da je v svoji dolgoletni poslovni praksi delovala pošteno in po svoji vesti, če je opazila znake kaznivih dejanj, jih je obelodanila.