Jan Tomše

Sobota,
24. 1. 2015,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

javno mnenje

Sobota, 24. 1. 2015, 17.23

8 let

Menjava na vrhu: Janez Janša bi na volitvah premagal Mira Cerarja

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zadnja Episcentrova anketa je največ podpore namerila SDS, ki je tako prvič prehitela SMC. Tej za ovratnik globoko diha SD, ki je v enem mesecu pridobila skoraj šest odstotnih točk podpore.

SDS je v januarski Episcentrovi raziskavi javnega mnenja dosegla najboljši rezultat po maju 2014 – takrat ji je meritev naštela 22,7 odstotka podpore volivcev – in z najvišjo, 19,7-odstotno podporo (decembra 18,3 odstotka) s prvega mesta med strankami izrinila SMC. Ta je v primerjavi z decembrom izgubila več kot šest odstotnih točk, tako zdaj s 17,5 odstotka (decembra 24,1 odstotka) za novo vodilno stranko zaostaja več kot dve odstotni točki.

Tretje mesto ostaja v rokah SD, a s pomembno razliko: SD, ki jo od 10. januarja Dejan Židan vodi kot izvoljeni predsednik, je prejšnji mesec prejela 11,4 odstotka podpore, v tokratnem preverjanju razpoloženja med volivci pa je zbrala skoraj šest odstotnih točk več (17,3 odstotka). To je najvišji skoz navzgor ta mesec. Episcentrova meritev kaže, da je pridobila tudi Združena levica, ki bi jo ta mesec volilo 12,8 odstotka vprašanih (decembra lani 10 odstotkov).

SLS spet v parlamentu, ZaAB še vedno zunaj – a oboje zgolj v anketi Za menjavo na petem mestu je poskrbela nižja podpora DeSUS, ki ga je s 6,4 odstotka (decembra lani 8,1-odstotna podpora) obšla NSi. 7,1-odstotna podpora tej stranki sicer posebej ne odstopa od njenega decembrskega dosežka (7,3 odstotka).

SLS še naprej ohranja status zunajparlamentarne stranke s parlamentarno podporo, ta januarja ostaja enaka kot prejšnji mesec (4,7 odstotka). Episcentrova anketa podobno kot v zadnjih mesecih pred vrati državnega zbora pušča ZaAB, ki ima v aktualnem sklicu med izbranci ljudstva štiri poslanske mandate. Ta mesec bi stranka Alenke Bratušek ob volilnih skrinjicah prepričala 2,1 odstotka vprašanih (decembra lani 1,3 odstotka).

Največ proti SDS, najbolj priljubljen je Borut Pahor Del meritve, ki preverja, koga volivci zanesljivo ne bi volili, kaže, da so vprašani za takšno stranko najpogosteje označili SDS (54,3 odstotka vprašanih), sledijo ji NSi (19,3 odstotka), ZaAB (18,1 odstotka), SD (16,2 odstotka), SMC (14,7), ZL (14,5), DeSUS 11,3. Zunajparlamentarnih SLS in PS ne bi volilo 5,2 oziroma 7,4 odstotka vprašanih.

Najbolj priljubljen politik je še vedno Borut Pahor, v enakem zaporedju kot prejšnji mesec mu sledijo Miro Cerar, Dejan Židan in Milan Brglez. Na petem mestu, le da v obratnem vrstnem redu kot pri podpori strank, sta se zamenjala predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednica NSi Ljudmila Novak. Sledijo Luka Mesec, Janez Janša in Alenka Bratušek.