SiolNET. Novice Slovenija
4,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin dohitel Šarca, Mesec skoraj Fajonovo

4,86

termometer

Matej Tonin, Marjan Šarec
V prejšnji raziskavi je stranka LMŠ Marjana Šarca imela za 0,8 odstotne točke višjo podporo kot stranka NSi Mateja Tonina, tokrat pa sta obe prejeli 9,5 odstotka podpore in si delita četrto mesto.  Foto: STA

SAB Alenke Bratušek je po zadnji anketi Mediane za POP TV zabeležila največji padec med vsemi strankami, Levica Luke Mesca pa se je približala SD Tanje Fajon. NSi Mateja Tonina se je medtem izenačila z LMŠ Marjana Šarca.

Največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 27,1 odstotka vprašanih. Na drugem mestu sledi SD Tanje Fajon s 15,7-odstotno podporo, tretje mesto zaseda Levica Luke Mesca s 14,4 odstotka podpore. 

Stranki SDS se je v primerjavi z rezultati izpred enega meseca podpora povečala za eno odstotno točko, stranki SD je podpora padla za 2,2 odstotne točke, Levici pa je podpora za 2,2 odstotne točke zrasla.

V prejšnji raziskavi je stranka LMŠ Marjana Šarca imela za 0,8 odstotne točke višjo podporo kot stranka NSi Mateja Tonina, tokrat pa sta obe prejeli 9,5 odstotka podpore in si delita četrto mesto. Šarčevi LMŠ je podpora zrasla za 0,9 odstotka, Toninovi NSi pa za 1,7 odstotka. 

Peto mesto zaseda stranka SAB Alenke Bratušek. Volivci so ji namenili 4,3 odstotka podpore, kar je za 2,8 odstotne točke manj kot pred enim mesecem. 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Stranke pod parlamentarnim pragom

Pod parlamentarnim pragom so se znašle:

- Pirati Rolanda Benjamina Vaza Ferreire (3,9 odstotka),

- Dobra država Bojana Dobovška (2,6 odstotka),

- Zelena Slovenija Andreja Čuša (2,5 odstotka),

- SNS Zmaga Jelinčiča  (1,6 odstotka),

- DeSUS Ljuba Jasniča (1,4-odstotka),

- Konkretno Zdravka Počivalška (1,4 odstotka),

- SLS Marjana Podobnika (1,1 odstotek).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek. Novice Šarčeva LMŠ tako nizko ni bila še nikoli Matej Tonin, NSi. Novice Presenečenje: Matej Tonin po Parsifalu tone, po Mediani vzpon Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek. Novice Fajonova še naprej beži pred drugimi strankami KUL, nov Toninov udarec za Mesca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin