Četrtek,
14. 2. 2019,
4.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Križna jama

Četrtek, 14. 2. 2019, 4.06

5 let, 2 meseca

Križna jama: podzemni biser ali greznica? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Dvaindvajset jezer v jami v trikotniku med Loškim poljem, Cerkniškim poljem in Bloško planoto je zadnjih 12 let, odkar so na Blokah zgradili čistilno napravo, večkrat močno onesnaženih.

"Ta umazanija pride z Bloške planote. To je višjeležeča planota, tako da ta voda potem potuje skozi Križno jamo, znova pa se pojavi v bližini Cerkniškega jezera. Nato gre skozi Rakov Škocjan, Planinsko polje in potuje do Ljubljanice, Save, pozneje Donave in celo do Črnega morja. Več tisoč kilometrov naredi ta ista voda," je na Planetu razlagal Gašper Modic, predsednik društva ljubiteljev Križne jame.

Očitke, da je za onesnaženje kriva čistilna naprava v Novi vasi, na občini zavračajo, kjer pravijo, da izvajajo redne monitoringe.

Jamarji ob visokih vodostajih takšne svinjarije še niso imeli

Pena v Križni jami. | Foto: Planet TV Pena v Križni jami. Foto: Planet TV Na drugi strani pa jamarji jezno opozarjajo, da take svinjarije ob visokih vodostajih v jami še niso imeli. Skrbi jih tudi, kaj bo prinesel nov zbirni center za nenevarne odpadke, ki ga občina Bloke namerava postaviti v neposredni bližini čistilne naprave.

Križna jama je svetovno znana kraška lepotica, ki očara s podzemnimi jezeri in najdiščem kosti jamskih medvedov, zadnjih 12 let pa se bori z onesnaževanjem.

Križna jama
Novice Umazanijo naplavilo v Križno jamo

Jamarji: Čistilna naprava ob večjih pretokih verjetno slabo deluje

Pred dobrim tednom so jamarji naleteli na prizore umazanije.

"Vidno je na vodni površini. Gre za rjavo-oranžno barvo umazanije, ki plava po vodi," je opažanja iz jame opisal Modic.

S prstom je pokazal na čistilno napravo na Bloški planoti. "Čistilna naprava verjetno ob večjih pretokih slabo deluje in potem se vidijo takšne naplavine," je bil oster Modic.

Občina: To je preverjenja zadeva

Na občini so vse očitke zavrnili: "Čistilna naprava deluje brezhibno in v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem."

"Od tu naprej gre samo voda. Ni nobene gošče," je ob čistilni napravi razlagal David Hiti, strokovnotehnični sodelavec na občini.

Naprej gre tako le očiščena voda, je pojasnil. "To je preverjena zadeva. Mi redno izvajamo monitoringe v skladu z okoljevarstvenim dovoljenem," je še dodal Hiti.

Čistilna naprava v občini Bloke. | Foto: Planet TV Čistilna naprava v občini Bloke. Foto: Planet TV

"Potapljači, ki se potapljajo v jamah, imajo različne garje"

A dejstvo je, da je cev iz čistilne naprave speljana v okoli 200 metrov oddaljen požiralnik potoka Farovščice. Ta ima neposredno povezavo s Križno jamo, je dejal geograf Matej Kržič.

Matej Kržič | Foto: Planet TV Foto: Planet TV "Vemo, da teče v nekatere jame ali pa celo vire pitne vode. V tem primeru del teh voda teče tudi v Križno jamo," je prepričan Kržič.

Če je tako stanje po predpisih, pomeni, da je s predpisi nekaj hudo narobe, pa je kritično dodal Kržič.

"Potapljači, ki se potapljajo v jamah, ki imajo v zaledju iztoke čistilnih naprav, se tako pogosto srečujejo z onesnaženostjo, da imajo različne garje. Ob tem v jamah smrdi zaradi pene," je razložil Kržič.

Čistiti bi bilo treba tudi nitrate in fosfate

Kržič rešitev vidi v terciarnem čiščenju. 

"Kar pomeni, da je treba čistiti tudi nitrate in fosfate na čistilnih napravah na Krasu in pa iztoke speljati stran od potokov in od podzemnih voda. To pomeni na neke travnike, ker potem rastline to dodatno še prečistijo," je Kržičeva teorija.

Drugega vzroka za onesnaženje ne vidi. Množičen turizem namreč tukaj ni mogoč. Zaradi varovanja si lahko vodni ogled privošči le tisoč obiskovalcev na leto, za snemanje pa smo potrebovali celo posebno dovoljenje agencije za okolje.