Torek,
30. 7. 2024,
9.04

Osveženo pred

6 ur, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
tožilstvo zaslišanje KPK Robert Golob

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 9.04

6 ur, 15 minut

KPK dobil dovoljenje za nadaljevanje postopka proti Golobu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Robert Golob | Premier Robert Golob bo zagotovo moral odgovarjati na vprašanja specializiranega državnega tožilstva in tudi KPK, vse verjetneje pa je, da se bo temu lahko izognil v državnem zboru. | Foto STA

Premier Robert Golob bo zagotovo moral odgovarjati na vprašanja specializiranega državnega tožilstva in tudi KPK, vse verjetneje pa je, da se bo temu lahko izognil v državnem zboru.

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za Delo potrdila, da so dobili zeleno luč specializiranega državnega tožilstva, da predsedniku vlade Robertu Golobu lahko omogočijo vpogled v spis zadeve. Posledično bodo tako v kratkem vnovič lahko nadaljevali preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Razlog, da postopka niso nadaljevali takoj, ko so pred dobrima dvema tednoma s tožilstva dobili obvestilo, je tudi pritožba premierjevega pooblaščenca na vrhovno sodišče, s katero izpodbija odločitev upravnega sodišča. To je zavrglo tožbo proti odločitvi KPK, ki je zavrnila zahtevo Goloba oziroma njegovega odvetnika Stojana Zdolška za izločitev namestnika komisije Simona Savskega zaradi kritičnih komentarjev na družbenih omrežjih.

To bi, kot navaja Delo, pomenilo blokado postopka, saj se je kot nekdanji sodelavec že izločil predsednik Robert Šumi, drugi namestnik, David Lapornik, pa o zadevi ne more odločati sam.

Savskega bo nadomestila Martina Divjak 

S KPK so za Delo sporočili še, da o tožbi sodišče še ni odločilo, bo pa ta razlog postal brezpredmeten, ko bo namestniku Savskemu prenehal mandat. To se bo zgodilo že konec meseca, ko ga bo na tej funkciji nadomestila Martina Divjak, dosedanja vodja zagovorništva in namestnica direktorja CNVOS. Tako se je predsednica republike Nataša Pirc Musar odločila na začetku meseca, po pogovoru z izbirno komisijo in po opravljenih razgovorih s kandidati. Ob tem je izrazila pričakovanje, da Golob, če ga bodo spoznali za krivega kršenja integritete, odstopi. Delo neuradno piše tudi, da je bila Divjakova edina izmed peterice kandidatov, ki je dobila zeleno luč omenjene komisije.

Ugotovitve specializiranega državnega tožilstva se niso neposredno nanašale na Goloba 

S specializiranega državnega tožilstva medtem še niso sporočili, kako daleč je predkazenski postopek, ki so ga sprožili na podlagi ovadbe nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, so pa s posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, ki deluje kot samostojna notranja organizacijska enota s posebnim položajem in je pristojen za uradne osebe, zaposlene v policiji, sporočili, da so končali preiskavo v dveh zadevah o domnevnih političnih pritiskih in kadrovanju ter ugotovili, da očitki nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Za Delo so torej potrdili, da se njihove ugotovitve niso neposredno nanašale na Goloba. 

Bobnarjeva in takratni v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav sta namreč svoje kritike glede političnih pritiskov usmerila predvsem zoper Goloba in njegove najožje sodelavce, ki so jima prenašali zahteve, med njimi zoper generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković in neformalnim svetovalcem za varnost predsednika vlade Milošem Njegoslavom Milovićem, ki je moral maja v zapor zaradi vpletenosti v fiktivni posel.

Se bo Golob zaslišanju v državnem zboru izmuznil?

Golob bo tako zagotovo moral odgovarjati na vprašanja specializiranega državnega tožilstva in tudi KPK, vse verjetneje pa je, da se bo temu lahko izognil v državnem zboru, saj je novi predsednik komisije in član njegove stranke Aleš Rezar že uskladil datum zaslišanja z njegovim kabinetom, vendar ga nato, kot piše Delo, "samoiniciativno" odpovedal, saj bi se po njegovem mnenju morali bolj osredotočiti na domnevne zlorabe SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja v prejšnjem mandatu.

Robert Šumi
Novice Predsednik KPK Robert Šumi: Pri obravnavi posameznih zadev KPK ne manjka poguma
Robert Golob
Novice Objavljamo dokumente: zakaj Robert Golob toži KPK in kako mu ta odgovarja
Robert Golob, DZ
Novice Robert Golob zahteva izločitev podpredsednika KPK