Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
14.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 14.12

8 let, 5 mesecev

Kolektivne pogodbe kompromis med možnostmi in potrebami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Resorni ministri in sindikati javnega sektorja so podpisali kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev, kar je zadnji korak za uveljavitev novega plačnega sistema v javnem sektorju.

"Gre za kompromis med možnostmi, ki jih ima družba, in potrebami," je po podpisu poudaril premier Janez Janša in dodal, da je to dober kompromis. Vsi so napovedovali drastično znižanje razvojnega tempa države, je spomnil premier. Slovensko gospodarstvo je po Janševih besedah dokazalo, da temu ni tako. Ob tem je poudaril, da je bila gospodarska rast v prvih treh mesecih letos znatno višja od rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta. "In to je rast na izjemno visoko podlago, ki jo je lani Slovenija dosegla v prvem trimesečju in je bila rekordna," je poudaril premier.

Sistem je finančno vzdržen in ne bo povzročil inflacije

"Po šestih letih smo dobili enoten, urejen, pregleden, pravičnejši, fleksibilen in stabilnejši plačni sistem," je po podpisu dejal vodja vladne pogajalske skupine in minister za javno upravo Gregor Virant. Ob tem je poudaril, da je sistem finančno vzdržen in ne bo povzročil inflacije.

"Tako visoke stopnje socialnega dialoga v enem trenutku še nismo imeli Sistem je po ministrovih besedah urejen in pregleden, ker se vrednost delovnega mesta izraža že v osnovni plači. Sistem je pravičnejši zato, ker je dogovorjen med vsemi socialnimi partnerji. "Tako visoke stopnje socialnega dialoga in soglasja v enem samem trenutku v Sloveniji še nismo imeli," je prepričan Virant.

Z vidika vlade je po njegovem mnenju pomembno tudi to, da je sistem fleksibilen, da omogoča nagrajevanje tistih, ki so uspešnejši, ki delajo nadpovprečno in ki več prispevajo k realizaciji ciljev v organizaciji, v kateri delajo. Minister je prepričan, da bo sistem tudi stabilnejši, ker ne bo dopuščal ločenih pogajanj po posameznih plačnih skupinah, ampak bo spreminjanje plačnih razmerij moralo biti vedno predmet dogovarjanj med vsemi sindikati in vlado.

"V tej zgodbi ni absolutnega zmagovalca, zmagovalci smo vsi" "V tej zgodbi ni absolutnega zmagovalca, zmagovalci smo vsi," je ponovil Virant. Po njegovih besedah so zmagale dobre človeške lastnosti, razumnost, potrpežljivost in tudi solidarnost na sindikalni strani. Zmagalo je socialno partnerstvo, je dodal.

"Z današnjim dejanjem smo dokončno pokopali plačni sistem iz preteklih let" Z vsem tem se je strinjal tudi vodja sindikalne pogajalske skupine Doro Hvalica. V imenu reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in sindikalne pogajalske skupine je izrazil zadovoljstvo, ker starega sistema ni več. "Ker smo s tem današnjim dejanjem dokončno pokopali plačni sistem iz preteklih let, ki je bil povzročitelj tega, da smo morali oblikovati novega," je pojasnil Hvalica. Po njegovih besedah je povzročal deformacije, izstopanja, krivična nesorazmerja, podrejenost in podcenjenost posameznih skupin javnega sektorja in podobno.

Na sindikalni strani so zadovoljni, da uzakonjajo sistem, ki "zagotovo ne bo in ni rešil vseh dilem v državi, ampak je uzakonil skupno usodo". Sistem po besedah Hvalice omogoča in določa skupno usodo vseh zaposlenih v javnem sektorju. Ob koncu pa je ponovil, da "smo v naši zavesti dokončno uzakonili potrebo po socialnem dialogu. Potrebo po tem, da živimo v družbi, ki je prestopila nek civilizacijski prag in spoznala, da ni mogoče družbeno pomembnih stvari urejati brez socialnega dialoga."

"Sedaj imamo v javnem sektorju socialni mir" Nov plačni sistem predstavlja realizacijo dolga do okoli 160.000 javnih uslužbencev, ker so se dolga leta odrekali normalni rasti plač, da bi lahko ta denar usmerili v odpravo plačnih nesorazmerij. "Sedaj imamo v javnem sektorju socialni mir in priložnost, da usmerimo energijo v kakovost in racionalizacijo," je napovedal Virant. Po ministrovih besedah v naslednjem obdobju davkoplačevalci od njih pričakujejo, da bodo javni sektor racionalizirali in privarčevali denar ter na ta način omogočili zniževanje davkov za državljane in podjetja.

"Na nek način je projekt, ki ste ga danes zaključili s podpisi posameznih pogodb trden tudi zaradi tega, ker je plod dolgotrajnega pogajanja in soglasja, ki ga je možno nadgraditi z novimi rešitvami samo z novim soglasjem," je ob čestitki vsem pogajalcem dejal premier. Po njegovih besedah je ta dogovor tako trden, kot so dogovori znotraj Evropske unije, kjer so pogajanja dolgotrajna, potem pa je sprejeta odločitev trdna tudi zato, ker je za njeno spremembo potrebno soglasje vseh.

Septembra se bodo uslužbencem znatno zvišale plače Podpis tarifnega dela trinajstih kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev je še zadnji korak pred vstopom javnih uslužbencev v nov plačni sistem, ki bo začel veljati septembra. Takrat se bodo uslužbencem tudi znatno zvišale plače.

Kolektivna pogodba za javni sektor, ki jo je 21 od 27 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja podpisalo v četrtek, pa je danes že začela veljati.

Ne spreglejte