Četrtek,
26. 9. 2024,
16.53

Osveženo pred

14 ur, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Ljubljana Slovenija študentje zdravstveni dom Zdravstveni dom Ljubljana

Četrtek, 26. 9. 2024, 16.53

14 ur, 8 minut

Koalicija: ZD za študente ne bo pripojen ZD Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Zdarvstveni dom Ljubljana | Pripojitvi ZD za študente k ZD Ljubljana so v sredo nasprotovanje izrazili na Univerzi v Ljubljani ter v Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.  | Foto Ana Kovač

Pripojitvi ZD za študente k ZD Ljubljana so v sredo nasprotovanje izrazili na Univerzi v Ljubljani ter v Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.

Foto: Ana Kovač

Na pobudo treh koalicijskih strank Svobode, SD in Levice ministrstvo za zdravje v novi zakon o zdravstvenih dejavnostih po koncu javne obravnave ne bo vključilo sprememb, ki določajo pripojitev Zdravstvenega doma (ZD) za študente Univerze v Ljubljani k Zdravstvenemu domu Ljubljana, so sporočili iz omenjenih strank.

"Z ministrstvom za zdravje se strinjamo, da študentski zdravstveni dom Univerze v Ljubljani predstavlja odstop od siceršnje ureditve, po kateri je primarna raven zdravstvenega varstva dolžnost samoupravnih lokalnih skupnosti," so v skupnem sporočilu za javnost poudarili pri Svobodi, SD in Levici.

Kljub temu ZD za študente v Ljubljani po njihovih navedbah že vrsto let zagotavlja ključne preventivne zdravstvene storitve, prilagojene specifičnim potrebam študentske populacije, ki so tako bolj dostopne in bolje urejene kot v drugih slovenskih univerzitetnih središčih.

Proti pripojitvi so bili na Univerzi v Ljubljani in v študentskih organizacijah

Te storitve vključujejo sistemske preglede, celjenja, zobozdravstvene storitve, psihiatrijo in druge preventivne programe, ki so bistvenega pomena za zdravje študentov in študentk, poudarjajo. "Veseli nas, da tako študentski dom Univerze v Ljubljani ostaja samostojna institucija. Bolj sistematičen način zagotavljanja zdravstvenega varstva študentske zdravstvene populacije, tudi v drugih univerzitetnih mestih v njihovi okolici, pa je izziv, ki nas čaka v prihodnje," so še sporočili.

Pripojitvi ZD za študente k ZD Ljubljana so v sredo nasprotovanje izrazili na Univerzi v Ljubljani ter v Študentski organizaciji Slovenije in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. Omenjeno pripojitev je predvidel 42. člen predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v javni razpravi do 16. oktobra. Kot predvideva predlog, bi ZD za študente s 1. julijem 2025 prenehal delovati kot samostojni javni zdravstveni zavod, mandati direktorja in članov sveta zavoda pa bi prenehali. Njegovi zaposleni pa bi se zaposlili v ZD Ljubljana.

Zdravstveni dom Ljubljana
Novice Univerza v Ljubljani in študentske organizacije proti pripojitvi ZD za študente k ZD Ljubljana