Torek,
1. 3. 2016,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

policija Simon Velički

Torek, 1. 3. 2016, 17.45

8 let

Kdo in kako nadzira policiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Glede policijskega postopka proti ministru Koprivnikarju je bil že lani uveden nadzor znotraj policije, a nepravilnosti niso bile ugotovljene. So vsi vpleteni ustrezno opravili svoje nadzorno delo?

Direktor Policijske uprave Kranj Simon Velički je danes dejal, da gre v primeru ravnanja policistov do ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja za nedopustno ravnanje. Posnetki pogovorov s Facebooka namreč kažejo, da so se policisti med seboj dogovarjali, kako bodo izvajali pritisk na ministra za zvišanje plač policistom.

Iz današnjih informacij, ki jih je v javnem sporočilu posredoval anonimni policist, izhaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pravic. Postopek bo tako prevzelo specializirano državno tožilstvo, nadaljevali pa bodo tudi notranji postopek nadzora. Velički je dejal, da bodo preiskavo izvajali z Generalno policijsko upravo, sledijo pa tudi ustrezni delovno-pravni postopki. Če bodo kršitve dokazane, so mogoče prekinitve pogodb o zaposlitvi.

Notranji nadzor že lani Na kranjski policijski upravi so v okviru pooblastil konec lanskega leta opravili notranji nadzor in ga na podlagi takrat zbranih podatkov tudi končali, saj takrat niso bile potrjene nepravilnosti oz. navedbe, da bi škofjeloška policista ustavitev funkcionarja vnaprej načrtovala. Velički je danes povedal, da so že takrat zbrali številne podatke, ki so kazali na nepravilnosti, niso pa jih neposredno dokazali. Šlo naj bi predvsem za govorice in namigovanja na nepravilnosti.

Kako poteka nadzor nad delom policije Notranji nadzor Osebe, ki so zadolžene za izvajanje notranjega nadzora in so hierarhično nadrejene preiskovancem, poskušajo ugotoviti vsa dejstva in stanje ter ugotoviti, ali je bil policijski postopek izveden v skladu z zagotovili stroke, pojasnjuje Branko Lobnikar s fakultete za varnostne vede.

Če ugotovijo, da obstaja utemeljen sum, da je policist storil kaznivo dejanje (v danem primeru zlorabe uradnega položaja), zadevo predajo specializiranemu državnemu tožilstvu. S tem je zagotovljena neodvisnost nadaljnjega postopka, pravi Lobnikar.

Nadzor ministrstva za notranje zadeve V tem primeru gre za zunanji nadzor, nadzor organa nad organom, torej ministrstva nad policijo. Minister lahko odredi redni ali izredni nadzor, da ugotovi, ali posamezni sistemi ali podsistemi delujejo tako, kot predpisuje zakon.

"Generalni direktor policije spremlja delo policije in tudi v konkretnem primeru smo bili seznanjeni tako z ugotovitvami kot tudi z okoliščinami primera," je povedala predstavnica za stike z javnostjo Vesna Drole.

Kazensko ovadbo bi lahko vložil tudi Koprivnikar Če oseba, ki jo je policija preiskovala, meni, da je bilo storjeno kaznivo dejanje oziroma so ji bile zaradi ravnanja policije kršene človekove pravice, lahko zoper policijo na državno tožilstvo vloži kazensko ovadbo. Minister Koprivnikar je povedal, da tega ne namerava storiti.

Je bila prva preiskava izvedena ustrezno? Postavlja se vprašanje, ali je bilo v notranjem postopku nadzora, ki je bil uveden lani, narejeno vse, da bi bilo ugotovljeno dejansko stanje. Velički je dejal, da so namigovanja bila, niso pa imeli dokazov.

"Direktor policijske uprave po navadi določi vodjo preiskave, ki je odgovoren za strokovno, celovito in vestno preiskavo. Če bi njemu lahko dokazali, da je vedel za določene podatke, dokumente, pa je to zamolčal, skril, drugače predstavil, se mu lahko očita pristransko ali slabo delovanje oziroma celo zlorabo pooblastil," pravi Miroslav Žaberl, nekdanji vodja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za notranje zadeve.

"Komandir policijske postaje odgovarja za zakonito in strokovno delo policijske postaje. Če bi mu lahko dokazali, da ni storil vsega, da bi preprečil takšen dogodek – če je bila organizacija dela slaba, ni bilo ustreznega nadzora ali da ni hotel zadeve preiskati – bi ga vprašal po odgovornosti."

S poročilom notranje preiskave je bila seznanjena tudi Generalna policijska uprava. "Če bi bilo očitno, da je bilo poročilo, ki so ga posredovali s kranjske policijske uprave, pomanjkljivo, bi moral tisti, ki je pri Generalni policijski upravi dobil to poročilo v roke, odreagirati in zahtevati dopolnitve, saj so hierarhično nadrejeni. Če pa je bilo poročilo relativno učinkovito, mu tega ni mogoče očitati," še pravi Žaberl.