Aleksander Kolednik

Sreda,
10. 7. 2013,
7.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Čufer razpis

Sreda, 10. 7. 2013, 7.30

8 let

Kdo bo pri Urošu Čuferju direktor za proračun?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razpis za direktorja direktorata za proračun je bil objavljen med tem, ko je bila v. d. Kristina Šteblaj na bolniškem dopustu. Finančno ministrstvo pravi, da posameznikov o razpisih ne obveščajo.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za proračun na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj je bolniško odsotna od 16. maja naprej, razpis za zasedbo njenega položaja pa je bil na spletni strani ministrstva za notranje zadeve objavljen 24. maja. Postopek izvedbe razpisa se je sicer začel še pred bolniško odsotnostjo Šteblajeve, saj je uradniški svet, ki je vodil celoten postopek, imenoval natečajno komisijo za izvedbo razpisa 13. maja. Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo, v okviru katerega je potekal postopek, so nam pojasnili, da je bil rok za prijavo 15 dni, prijavili pa so se trije kandidati.

"Minister zagotovil, da nas nima namena zamenjati"

Šteblajeva nam je pojasnila, da se na razpis, glede na to, da za njegovo objavo ni vedela, tudi ni prijavila. Po njenih besedah je bila dosedanja praksa taka, da so bili vršilci dolžnosti o objavi razpisov obveščeni, čeprav "ne gre za kakšno pravno zavezo, pač pa zgolj za korektne odnose".

"Nenazadnje je minister za finance Uroš Čufer ob nastopu svoje funkcije vsem, ki smo v tistem času opravljali funkcije direktorjev direktoratov in organov v sestavi zagotovil, da nas nima namena zamenjati, ker ocenjuje, da smo zelo strokovni. Ob tem je pripomnil, da je take informacije dobil tudi 'od zunaj'. Od kje, ni pojasnjeval, niti ga nismo spraševali," je izpostavila.

"Glede na vse dogajanje tik pred in po zaprisegi sedanje vlade, mislim, da je glavni problem v tem, da je s tega mesta morda najboljši vpogled v celotno delovanje vlade, saj se skozi proračun vse vidi, jaz pa sem prišla na to mesto v 'Šircljevem paketu'. Tega, da bi bila sporna moja strokovnost, mi namreč nikoli nihče ni očital. Nenazadnje sem že 20 let na ministrstvu za finance, pretežno na proračunu."

Ministrstvo: Razpis vodi uradniški svet

Na ministrstvu za finance pa so nam zatrdili, da ni v njihovi praksi, da bi individualno obveščali vršilce dolžnosti o javno objavljenih natečajih. Dodali so še: "Postopek razpisa vodi Uradniški svet na ministrstvu pristojnemu za javno upravo."