Nedelja,
13. 10. 2024,
9.31

Osveženo pred

4 ure, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Natisni članek

Lidija Jerkič ZSSS

Nedelja, 13. 10. 2024, 9.31

4 ure, 33 minut

Kdo bo nasledil vodjo ZSSS Lidijo Jerkič?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,14
Lidija Jerkič | Lidija Jerkič se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice ZSSS. | Foto Bojan Puhek

Lidija Jerkič se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice ZSSS.

Foto: Bojan Puhek

Lidija Jerkič prihodnje leto zapušča položaj predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kdo bi jo lahko nasledil, še ni znano, čeprav kroži več imen. Po neuradnih informacijah STA je še vedno mogoča združitev ZSSS s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam, s čimer bi se lahko na vrh skupne centrale zavihtel Jakob Počivavšek.

Kot je za STA pojasnila 62-letna Lidija Jerkič, se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice ZSSS, leta 2026 pa še s čela Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije ter se upokojila.

Na vprašanje, ali je za predčasen zaključek mandata predsednice ZSSS še kakšen drug razlog, je odvrnila, da ne in da je takšen scenarij napovedala že na kongresu 2022, ko je bila drugič izvoljena za vodenje zveze.

"Ne vem, ali se trenutno ravno pretepajo za to mesto"

Po njenih besedah so v ZSSS že poleti začeli evidentiranje kandidatov za njenega naslednika, ki bo trajalo do konca decembra, do maja bo sledilo vlaganje kandidatur in nato po volilnem kongresu prenos funkcije. "Potem lahko nekomu mirno predam funkcijo. Če bo hotel, mu lahko še pomagam, če ne, pa tudi prav," je dejala.

Kdo se bo potegoval za njenega naslednika, še ni znano. "Ne vem, ali se trenutno ravno pretepajo za to mesto, je pa res, da je na voljo še nekaj časa. To je v rokah sindikatov dejavnosti, jaz mislim, da se bosta kakšna dva kandidata ali trije že našli," je dejala Jerkič. Sama ne namerava aktivno posegati v "te stvari in tudi prav je, da ne", je sklenila.

Med nasledniki Lidije Jerkič omenjajo Andreja Zorka, izvršnega sekretarja ZSSS. | Foto: STA Med nasledniki Lidije Jerkič omenjajo Andreja Zorka, izvršnega sekretarja ZSSS. Foto: STA

V javnosti kroži več imen za vodjo največje sindikalne centrale v državi. Med njimi sta imeni izvršnega sekretarja pri zvezi Andreja Zorka ter generalne sekretarke v Sindikatu delavcev prometa in zvez Saške Kiare Kumer. Nobeden od njiju v zvezi s tem ni preveč zgovoren.

Zorko je za STA dejal, da o tem zdaj sploh ne razmišlja, Kumer pa, da "smo vsi sindikati ZSSS pred težko in odgovorno nalogo, da skupaj izberemo kandidata za tako zahtevno funkcijo, ki predstavlja obraz delavstva pri nas".

Združitev ZSSS in Pergama?

Po neuradnih informacijah STA je sicer še vedno na mizi združitev ZSSS in Pergama, ki je bila napovedana že leta 2017, a se ni nikoli zgodila. Če bi se ta scenarij zdaj uresničil, bi se lahko na čelo združene centrale zavihtel tudi Jakob Počivavšek, ki Pergam vodi od leta 2015.

Jerkič je na čelu ZSSS od leta 2017, ko je na tem mestu nasledila dolgoletnega predsednika Dušana Semoliča.

Preberite še:

Stavka Ljubljana
Novice "Če se najde kakšen pametnjakovič, ki bo rekel, da javni sektor nič ne dela, naj gre tja delat"
Lidija Jerkič
Novice Lidija Jerkič: Slovenci imamo raje sindikalni izlet kot pa dober zakon ali kolektivno pogodbo