Četrtek,
9. 1. 2014,
15.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška zdravnik farmacija korupcija

Natisni članek

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.28

8 let, 3 mesece

Kako so farmacevti podkupovali hrvaške zdravnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Farmacevtska podjetja na Hrvaškem so za podkupovanje 3000 zdravnikov lani zapravila skoraj štiri milijone evrov, torej več kot 1.300 evrov na zdravnika, in še enkrat toliko za darila.

Nedavno je na Hrvaškem odjeknila novica, da so zaradi prejemanja podkupnin spisali obtožnico za 364 zdravnikov. Pred nekaj dnevi je Jutarnji list objavil članek, v katerem razkrivajo, kako je deloval sistem kupovanja zdravnikov.

V lanskem letu so farmacevtska podjetja na Hrvaškem za honorarje zdravnikom zapravila 29,8 milijona kun, kar je skoraj 4 milijone evrov. S tem so plačevali okoli 3000 zdravnikov, še kakšnih 6000 pa je prejemalo darila. Farmacevtska podjetja so bila to dolžna prijaviti Hrvaškemu zavodu za zdravstveno zavarovanje, ker jih k temu veže dogovor o etičnem oglaševanju.

Verjetno pa je dejanska vsota precej višja. to je za časopis potrdil tudi direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Siniša Varga: "Daril in honorarjev ne prijavljajo zdravniki, temveč podjetja."

Za fiktivno predavanje tisoč evrov Delovanje farmacevtskih podjetij je zelo dodelano: vsak trgovski zastopnik farmacevtskega podjetja ima fiksno in variabilno plačo, ki je odvisna od tega, koliko proda. Če je uspešen, lahko na leto zasluži še dve dodatni plači. Prodaja se tako, da zdravnikom v 15 minutah predstavi novo zdravilo, nato pa sledijo podatki, kolikokrat je to zdravilo predpisal. Ob tem mu na začetku podarjajo majhna darila, nato pa vse večja.

"Zdravnica neke bolnice je v enem letu farmacevtskemu podjetju s predpisovanjem njihovih zdravil naredila milijon kun dobička. Ob koncu leta ji je predstavnik tega podjetja povedal, da ji bodo v prihodnjem letu en odstotek te vsote izplačali v darilih, potovanjih in honorarjih za svetovanje," je novinarjem razložil bivši zaposleni v farmacevtskem podjetju.

Eden od načinov plačevanja zdravnikom so prav fiktivna predavanja in svetovanja. Denimo farmacevti za 15 minut predavanja zdravnika plačajo tudi s tisoč in več evri. Priljubljena so tudi darila, ki jih farmacevtska podjetja poklanjajo ob koncu leta, njihova cena pa je tudi tisoč evrov. Darila so lahko vse od ženskih torbic do pohištva in potovanj.

Zahteva po cenejših zdravilih Toda odnos med farmacevtskimi podjetji, zdravniki in zavodom za zdravstveno zavarovanje se zdi malce bolj zapleten. Ko je izbruhnila afera Hipokrat, v kateri so spisali 800 strani obtožnice proti zdravnikom, ki jih je podkupovalo podjetje Farmal, je ena od zdravnic priznala, da je njihova zdravila predpisovala zato, ker so bila cenejša: "Zavod za zdravstveno zavarovanje je od zdravnikov zahteval znižanje stroškov zdravil. Vsake tri mesece so preverjali, koliko potrošimo za zdravila. Farmal je ponujal cenejša generična zdravila, zato sem jih predpisovala."

Priznala je, da so ji iz Farmala dajali darila, potovanja, bone: "Darila Farmala so bila darila za nekaj, kar bi tako ali tako morali storiti: predpisovati cenejša zdravila." Večino daril in prejetega denarja je podarila revnim. Od leta 2007 je dobrodelnim organizacijam nakazala za več kot 15.000 evrov pomoči. Večina tega denarja je prišla od farmacevtskih podjetij.

Podkupujejo tudi bolniki Na Hrvaškem so zdaj odločeni, da bodo v prihodnosti uvedli red na področju podkupovanja zdravnikov. Za zdaj morajo farmacevtska podjetja prijavljati skupno vsoto denarja, porabljenega za darila in podkupnine. Od začetka prihodnjega leta pa bodo morala farmacevtska podjetja prijavljati natančne podatke o tem, koliko denarja porabijo za sodelovanje z zdravniki, z natančnimi seznami, katerim zdravnikom in v kakšni obliki so denar dali.

Raziskava, ki jo je izvedel Ekonomski institut v Zagrebu, pa je pokazala, da zdravnikov in medicinskega osebja na Hrvaškem ne podkupujejo le farmacevtska podjetja, temveč tudi bolniki. Glede na pridobljene podatke se je 11 odstotkov Hrvatov že kdaj srečalo s podkupovanjem v zdravstvu, 200 tisoč ljudi pa je že dalo podkupnino zdravniku ali medicinski sestri. V deset odstotkih teh primerov so navedli, da so tako zahtevali zdravniki.