Ponedeljek,
12. 2. 2018,
19.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

kuhanje kuharski mojster

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 19.31

6 let, 2 meseca

Kako postati kuharski mojster? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Še vedno je veliko mladih, ki sanjajo o poklicu kuharskega mojstra. Pred približno petimi leti je bil zaradi kuharskih šovov celo eden od najbolj zaželenih poklicev.  A pot do tja je dolga. In kot morda mislite, znanje in sledenje svetovnim smernicam nista najpomembnejša. 

Video: Planet TV

Da si dober kuhar, ti mora biti kuhanje najprej všeč. Mlade gostince, ki se v srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani učijo temeljev, je obiskala Anja Ciglarič. 

Bolj kot na šolo je srednja šola za gostinstvo med našim obiskom spominjala na hotel. Nič nenavadnega, dijaki so oblečeni v uniforme, po dobrotah pa diši na vsakem koraku. Če smo še pred petimi leti govorili o kuharskem bumu, danes ne moremo več. 

Dijaki so željni znanja

"Ljudje se bolj zavedamo pomena prehrane tudi v zasebnem življenju, tako da dobivamo dijake, ki jih to področje zelo zanima. Morda jih je manj, so pa zato bolj izbrani," je razložila Marjeta Smole, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani.

Takih je vsako leto tukaj več kot 600. In ker se na šoli še kako dobro zavedajo, da ima predstavitev poklica velik vpliv za nadaljevanje šolanja, po dobrotah diši na vsakem koraku. 

"To vidim več kakor le poklic, tudi kakor način življenja, tega zato nočem le za denar, ampak tudi za marsikaj več, ker se hočem nečesa naučiti," je razložil dijak tretjega letnika, ki je pripravljal značilno sladico priznane ljubljanske restavracije. Njegov mentor je eden od najbolj dovršenih kuharskih mojstrov pri nas, Igor Jagodic. Dijake je treba navdušiti za ta poklic, je povedal.  

Šef kuhinje v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu pravi, da to delajo z veseljem, ljubeznijo, in če je tako, potem ni nobenih mej, da jim ne bi uspelo, da bi se naučili, da bi sami poleg pouka na primer še raziskovali, kuhali. 

Obvladati morajo vse postopke

Dijaki kuhajo po šolskem učbeniku. Lahko so ustvarjalni, a še vedno se morajo držati zapisanih receptov. "Oni so kuharji. Oni morajo znati kuhati. Mi jih učimo nekaj več. Pripravo jedi pred gostom. To pomeni,da morajo oni obvladati vse postopke, ne da bi karkoli poskusili ali da bi karkoli izmerili," je razložil Ludvik Fekonja, strokovni učitelj strežbe.

Poleg priprave slaščic vabijo tudi s koktajli. Na meniju sta poletni pridih in jagodni čarobni koktajl. "Boljše kot je ime, bolj atraktivno je, večje je povpraševanje po njem," je razložil Juš Friškovec, dijak 3. letnika. Za dober koktajl je potrebna simfonija okusov, je povedal dijak, ki se pripravlja na državno tekmovanje iz mešanja koktajlov. "Moje sanje so, da bom lahko enkrat znan barman," je dodal.

Nič drugače ni v kavarni, kjer smo pri delu ujeli najboljšega mladega barista na šoli. "Že od petega leta sem pravzaprav hotel biti kuhar," je dejal Maj Novakovič iz 3. letnika.

In recept za najboljšo kavo? 

"Dober pripravljalec kave, dobra naprava oziroma expresso aparat, ki ga je treba vsekakor znati vzdrževati in čistiti, in ne nazadnje tudi mlinček oziroma mešanica kave," je pojasnil Alen Korgič, profesor za strežbo.  

kava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Poleg kreacij na krožniku tukaj ustvarjajo kreacije tudi na mizi 

"To je na primer rožica, zdaj jo delam. Pahljača, zvezda, zajček, ladjica, za to ne vem natančno, kaj bi bilo, ampak je elegantno, to je pa podobno storžu, najbolj osnovno," je razložila Ana Marija Bogomolec, dijakinja 3. letnika gastronomije. Da, ker jemo tudi z očmi, je treba misliti na vse. Gostje se morajo za mizo počutiti posebne, je sklenila dijakinja, ki zna iz prtičkov narediti skoraj 20 različnih figur.


V oddaji Dan na Planet TV pa sta kuhala bodoča kuharska mojstra, Ajda Magajna in Matija Cotič, dijaka Srednje gostinske šole v Ljubljani, ki sta predstavila krožnik, s katerim sta zmagala na enem od tekmovanj. Danes pa je to postal valentinov krožnik.

Video: Planet TV


Video: Planet TV


Video: Planet TV


Video: Planet TV