Aleksander Kolednik

Sreda,
8. 1. 2014,
10.34

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Drago Isajlović Nordijski center Planica

Sreda, 8. 1. 2014, 10.34

4 leta, 5 mesecev

Kako je lobist Drago Isajlović služil pri gradnji Planice

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Že od poletja lani je lobist Drago Isajlović prek podjetja I. S. O., ki je v lasti njegove žene Metke Isajlović, tudi uradno 90-odstotni lastnik gradbenega podjetja Gorenjc iz Radovljice.

To podjetje je kot podizvajalec sodelovalo pri gradnji Nordijskega centra Planica. Lastniški delež je Isajlović kupil od propadajoče družbe SGP Tehnik iz Škofje Loke in ga tako umaknil iz njene prihodnje stečajne mase. Gorenjc in s tem Isajlović je od septembra lani tudi 22-odstotni lastnik SGP Tehnik, ki mu je Isajlović kot lobist urejal posle z državo, v Dnevniku pišeta Primož Cirman in Vesna Vuković.

Boj za državno pogačo "Operacija Gorenjc" je bila očitno dobro načrtovan manever, ki ga je Isajlović kot eden najvplivnejših lobistov iz kroga nekdanjega vodje SDV Janeza Zemljariča načrtoval že dlje časa, še pišejo v Dnevniku. Začetek zgodbe sega v čas Pahorjeve vlade, v november 2010. Letno poročilo SGP Tehnik razkriva, da je družba že takrat prodala 90-odstotni delež Gorenjca, vendar ni razkrila komu. Za na videz nepomembnim poslom se je skrival boj za državno pogačo pri gradnji Nordijskega centra Planica.

Le devet mesecev pozneje je Zavod za šport Planica s konzorcijem podjetij GH Holding, SGP Pomgrad in SGP Tehnik podpisal 6,3 milijona evrov vredno pogodbo o gradnji skakalnega centra. Ministrstvo za šolstvo in šport, pristojno za projekt v Planici, je takrat vodil zdajšnji predsednik SD Igor Lukšič, v na novo poimenovanem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa ga je nadomestil strankarski kolega Jernej Pikalo.

Prihodki Isajlovićevega podjetja so prav zaradi Planice močno zrasli V projekt se je takoj vključil tudi Gorenjc, ki je podjetjem iz konzorcija prodajal beton, SGP Tehnik, ki ga je vrsto let vodil zdajšnji član nadzornega sveta Petrola iz kvote SD Klemen Ferjančič, pa ga je najel kot podizvajalca. Prihodki podjetja, ki ga je kupil Isajlović, so prav zaradi Planice močno zrasli: z 1,4 milijona evrov v letu 2011 na 2,2 milijona v letu 2012. Po podatkih aplikacije Supervizor je Zavod za šport Planica na račun Gorenjca v tem času nakazal 653 tisoč evrov plačil.