Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
9. 3. 2019,
9.06

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

17

Natisni članek

Marjan Šarec Alenka Bratušek čas premik ure

Sobota, 9. 3. 2019, 9.06

5 let

Kako bi Šarec navil naše ure?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

17

Marjan Šarec. Ura. | Slovenija načeloma podpira ukinitev sezonskega premikanja ure, a le, če bi s sosednjimi državami našli usklajeno rešitev. Če nam to ne uspe, raje ohranimo trenutni sistem, v stališču navaja vlada Marjana Šarca. | Foto STA

Slovenija načeloma podpira ukinitev sezonskega premikanja ure, a le, če bi s sosednjimi državami našli usklajeno rešitev. Če nam to ne uspe, raje ohranimo trenutni sistem, v stališču navaja vlada Marjana Šarca.

Foto: STA

Bruselj bo najverjetneje sprejel direktivo, v skladu s katero naj bi uro zadnjič premaknili marca 2021, nato pa si bo vsaka članica Evropske unije (EU) lahko sama izbrala zimski ali poletni čas. Kakšno je stališče naše vlade oziroma ministrstva za infrastrukturo, ki nas zastopa v debatah v evropskih institucijah, in koga vse so vprašali za mnenje?

Odbor Evropskega parlamenta za turizem in promet je ta teden sprejel predlog, da bi v Evropski uniji premikanje ure ukinili leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Za ukinitev premikanja ure leta 2021, torej čez dve leti, je glasovalo 23 članov odbora, 11 jih je bilo proti, nihče pa ni bil vzdržan.

Slovenska članica odbora je Patricija Šulin iz SDS, sicer članica poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki pa je očitno na seji ni bilo, saj je na straneh Evropskega parlamenta ni na seznamu glasujočih. 

O odločitvi odbora naj bi v prihodnjih tednih glasovali še evroposlanci, končno besedo pri ukinitvi premikanja ure pa bodo imele države članice. Slovenci smo pred leti v anketi Evropske komisije podprli idejo, da bi ves čas imeli poletni čas. Kakšno pa je stališče vlade oziroma ministrstva za infrastrukturo, ki nas zastopa v evropski razpravi o tej temi? 

Ste za ali proti ukinitvi premikanja ure? Vabljeni h glasovanju v naši anketi:

Marjan Šarec in Samo Fakin
Novice Zakaj je moral oditi Samo Fakin? Ne (le) zaradi zdravja. #analiza

V Sloveniji sezonsko premikanje ure urejata zakon o računanju časa ter uredba o določitvi obdobja poletnega časa. Oba temeljita na evropski direktivi iz leta 2000, ki naj bi z novo direktivo nehala veljati.  | Foto: Matej Povše V Sloveniji sezonsko premikanje ure urejata zakon o računanju časa ter uredba o določitvi obdobja poletnega časa. Oba temeljita na evropski direktivi iz leta 2000, ki naj bi z novo direktivo nehala veljati. Foto: Matej Povše Slovenija načeloma za, vendar ...

Vlada Marjana Šarca je mnenje o direktivi sprejela konec novembra lani. V stališču, ki obsega štiri strani in ga je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo Alenke Bratušek, piše, da Slovenija načeloma podpira ukinitev premikanja ure, a pod določenimi pogoji.

Pri tem so izpostavili dva:

- Stalni čas med sosednjimi državami članicami naj se uskladi, sicer bo "v EU prišlo do neusklajenih rešitev. Ena država članica bo lahko izbrala stalen poletni čas, njena soseda pa stalnega zimskega." Neharmoniziran pristop bi povzročil težave za delovanje notranjega trga in praktične nevšečnosti za ljudi, menijo.

- Za direktivo naj se sprejme ustrezno prehodno obdobje, ki bo omogočilo industriji prilagoditev na novo stanje (ministrstvo v stališču navaja, da bi gospodarstvo potrebovalo vsaj pol leta).

Če v postopku sprejemanja direktive ne bo mogoče najti zadovoljivih rešitev za omenjene zahteve, bo Slovenija predlagala, da se ohrani trenutni sistem. "V primeru, da se ne bo mogoče uskladiti glede skupnega standardnega časa, je po mnenju Republike Slovenije bolje ohraniti režim po veljavni direktivi 2000/84/ES. Ta sistem kljub svojim pomanjkljivostim vsaj zagotavlja harmonizacijo na ravni EU."

Tako je torej uradno mnenje Slovenije, ki ga ministrstvo za infrastrukturo predstavlja pripravljavcem direktive v Bruslju.

medicinska sestra
Novice V zdravstveni negi ministru Fakinu očitajo mačehovski odnos #video

Anketa: Slovenci bi trajen poletni čas

Sodelujoči: 15.060 Slovencev (0,73 odstotka prebivalstva) in 81 deležnikov

Za opustitev sezonskega premikanja ure: 13.150 oseb (87,3 odstotka) in 64 deležnikov (79 odstotkov)

Za trajen poletni čas: 8.187 oseb (54,4 odstotka) in 51 deležnikov (62,7 odstotka)

Za trajen zimski čas: 5.559 oseb (36,9 odstotka) in 24 deležnikov (29,6 odstotka)

Vir: javni posvet Evropske komisije

Slovenija, ki jo v institucijah Evropske unije zastopa ministrstvo za infrastrukturo Alenke Bratušek,  je pogojno za opustitev premikanja ure. A če nam ne bo uspelo doseči skupne rešitve na ravni EU, je bolje, da ohranimo trenutni sistem, se glasi stališče naše države. | Foto: STA , Slovenija, ki jo v institucijah Evropske unije zastopa ministrstvo za infrastrukturo Alenke Bratušek, je pogojno za opustitev premikanja ure. A če nam ne bo uspelo doseči skupne rešitve na ravni EU, je bolje, da ohranimo trenutni sistem, se glasi stališče naše države. Foto: STA ,

Marjan Šarec
Novice Bo Marjan Šarec na koncu žrtev lastnih visokih etičnih meril? #Argument

O premiku z elektrodružbami, trgovci, logisti, policisti 

Ministrstvo se je pri pripravi med drugim posvetovalo s sindikatom policistov (ne pa tudi, na primer, s policijo). Zakaj? | Foto: Bor Slana Ministrstvo se je pri pripravi med drugim posvetovalo s sindikatom policistov (ne pa tudi, na primer, s policijo). Zakaj? Foto: Bor Slana Uradniki ministrstva za infrastrukturo so svoje stališče sprejeli na podlagi:

  • javnega posvetovanja, ki ga je izvedla Evropska komisija. Ministrstvo je pridobilo podatke za Slovenijo, na podlagi katerih je sklenilo, da "v Sloveniji velika večina ljudi, pa tudi deležnikov (torej organizacij, podjetij itd.) ni zadovoljnih s sezonskim premikanjem ure in bi ga želelo opustiti". Nekaj številk v zgornjem okvirčku;
  • posvetovanja z različnimi organizacijami. Kot navaja ministrstvo, so se pri oblikovanju stališča posvetovali z lokalnimi skupnostmi, strokovnimi združenji, zbornicami, sindikati in drugimi predstavniki civilne družbe, podjetji Aerodrom Portorož, Plinovodi, Slovenske železnice - Potniški  promet, Fraport, Sindikatom progovnih prometnikov, Skupnostjo občin Slovenije. Navajajo še Agencijo RS za energijo, Sindikat policistov Slovenije, Elektro Celje, SODO, Združenje mestnih občin Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije, Obrtno zbornico Slovenije, Elektro Ljubljana, Slovenske železnice - Infrastrukturo, Sindikat slovenskih diplomatov, Gospodarsko zbornico Slovenije, Elektro Primorska.

Po vseh teh pogovorih ministrstvo meni, da bi gospodarstvo potrebovalo šest mesecev časa za prehod na novo ureditev, medtem ko naj ne bi bilo vplivov na javno upravo in okolje. 

Marjan Šarec
Novice Šarec: Podražitve javnih storitev v mnogih primerih neupravičene

Policijski sindikat za stalni poletni čas

V oči nam je padlo, da se je ministrstvo posvetovalo s sindikatom policistov, medtem ko policije same ni na seznamu. V sindikatu pravijo, da se strinjajo z ukinitvijo sezonskega premikanja ure. To bi, kot menijo, prineslo pozitivne učinke na človeško zdravje. "Menimo, da premikanje ure negativno vpliva na počutje, s tem pa tudi na varnost in zdravje pri delu. Po naši oceni bi ukinitev sezonskega premikanja ure in prehod na stalni poletni čas pozitivno vplivala, saj bi se večino dela opravilo pri dnevni svetlobi." 

Dodajajo, da so sicer dokazi še pomanjkljivi, a po njihovem mnenju pomanjkanje spanca ob premiku ure poveča tveganje za nastanek nesreč, zato bi z ukinitvijo dosegli večjo varnost v prometu.

Kar zadeva vpliv na delo policistov na terenu, po njihovem mnenju posebnega vpliva ne bi bilo, saj "ima policija organizirano delo 24 ur na dan".

Prekmurje
Novice Nekoč prava ekspanzija Britancev, danes Prekmurje tarča Avstrijcev #video

Čeprav je eden od argumentov zagovornikov sezonskih premikov časa domnevni prihranek pri porabi elektrike, ministrstvo ocenjuje, da energetski sektor v Sloveniji ne beleži
statistično relevantnih prihrankov. "Posledično sklepamo, da zaradi ukinitve sezonskega
premikanja ure ne bo prišlo do zaznavnih vplivov na okolje." | Foto: Vid Ponikvar Čeprav je eden od argumentov zagovornikov sezonskih premikov časa domnevni prihranek pri porabi elektrike, ministrstvo ocenjuje, da energetski sektor v Sloveniji ne beleži statistično relevantnih prihrankov. "Posledično sklepamo, da zaradi ukinitve sezonskega premikanja ure ne bo prišlo do zaznavnih vplivov na okolje." Foto: Vid Ponikvar

Lorex
Trendi Ste opazili nov trend spanja na prostem v Ljubljani?

Bomo za zimski ali poletni čas?

Če bo direktiva sprejeta, se bodo morali na ministrstvu lotiti iskanja odgovora na vprašanje, ali bomo izbrali zimski ali poletni čas. 

Rezultati javnega posveta Evropske komisije kažejo, da smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. To bi pomenilo, da bi morali spremeniti zakon o računanju časa, ki pravi, da pri nas velja univerzalni koordinirani čas, povečan za eno uro (UTC+01:00) - to je srednjeevropski pasovni čas oziroma zimski čas -, ki pa ga poleti premaknemo za šestdeset minut naprej. Zdaj bi torej vseskozi veljal univerzalni koordinirani čas, povečan za dve uri (UTC+02:00).

A na ministrstvu oziroma v vladi, ki je potrdila njegovo stališče, pravijo, da bosta potrebni dodatna razprava in uskladitev s sosednjimi državami. "Iz javnega posvetovanja, ki ga je izvedla Evropska komisija, izhaja, da si večina ljudi in deležnikov v Sloveniji želi stalen poletni čas. Zaradi harmonizacije v regiji pa je zelo pomembno, kakšne bodo odločitve sosednjih držav članic. Za morebitno spremembo stalnega časa bo zato potrebno izvesti dodatna posvetovanja."

Kasneje so nam z ministrstva sporočili še, da se bodo države članice o kompromisu predvidoma dogovorile na junijskem Sveta za promet, telekomunikacije in energijo (TTE). "Slovenija bo sprejela le kompromis, ki bo preprečeval časovno razdrobljenost v EU, še posebej med sosednjimi državami članicami, in omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje za prilagoditev na nov časovni režim," so nam sporočili.

Ne spreglejte