Tina Vovk

Četrtek,
11. 2. 2016,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

telefon

Četrtek, 11. 2. 2016, 13.28

8 let

Kaj nevarnega Slovenci počnemo med vožnjo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rezultati akcije "Ne uporabljajmo telefona med vožnjo. Vozimo pametno." so zaskrbljujoči. Pokazali so, da velika večina voznikov med vožnjo redno uporablja mobilne telefone.

Vozniki, ki med vožnjo uporabljajo telefone, se ne zavedajo, da je to podobno, kot če bi vozili s kar 0,8 promila alkohola v krvi ali da med pisanjem sporočila SMS kar štirikrat manj gledajo na vozišče kot pri nemoteni vožnji.

Dlje, kot smo za volanom, več uporabljamo mobilne telefone Namen akcije Javne agencije za varnost prometa, ki je po vseh Sloveniji potekala med 8. in 24. januarjem, je bil ozaveščanje voznic in voznikov o nevarnostih in posledicah uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Agencija je v zadnjem tednu akcije izvedla spletno anketo, v kateri je sodelovalo tisoč voznikov. Anketa je pokazala, da med vožnjo telefon uporablja kar 75 odstotkov voznikov.

Skoraj vsi (74 odstotkov) med vožnjo telefonirajo, ena tretjina (30 odstotkov) pregleduje družbena omrežja, sedem odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, trije odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (devet odstotkov) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo.

Večina pravi, da se med uporabo telefona ustavi Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo pet minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame tri minute, za pregled družbenih omrežij pa vozniki porabijo štiri minute.

Na podlagi teh podatkov lahko sklenemo, pravijo v agenciji za varnost prometa, da se slovenski vozniki premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Kot olajševalno okoliščino je 77 odstotkov anketiranih navedlo, da se med pogovorom, pisanjem sporočil SMS (59 odstotkov), vnašanjem opomnikov (33 odstotkov) ali pregledom družbenih omrežij in spleta (28 odstotkov) ustavijo na primernem mestu, pri tem pa je bila interpretacija primernega mesta prepuščena anketiranim – torej lahko za primerno mesto razumejo tudi ustavitev pri rdeči luči, pred zapornicami, v prometnem zamašku, na parkiriščih ali postajališčih.

Kateri so najbolj nevarni vozniki? Glede na izredno visoko število anketirancev, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, je zanimivo, da so vprašani med najbolj nevarne voznike prišteli prav voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone, sledijo vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, in utrujeni vozniki (97 odstotkov).