Četrtek,
5. 9. 2013,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Ivan Črnkovič Tone Krkovič sodba

Četrtek, 5. 9. 2013, 10.46

8 let

Jutri na pošto pisni odpravki sodbe v zadevi Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pisni odpravki sodbe Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču so pripravljeni, obsojencem pa jih bodo poslali jutri, so nam povedali na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Pisni odpravki bodo poslani kot priporočena pošiljka in jih bodo obsojenci lahko prevzeli že jutri. Za to imajo sicer 15 dni časa, so še pojasnili na ljubljanskem okrajnem sodišču. 15 dni po prejemu pisnega odpravka sodbe pa imajo tudi čas, da se na sodbo pritožijo, kar je po njihovih napovedih tudi pričakovano.

Pritožbe na sodbo pričakovane Pritožbo morajo poslati na sodišče, kjer so bili obsojeni, in če bo pritožba pravočasna in dovoljena, bo sodišče nasprotno stran pozvalo k odgovoru na pritožbo. Prvostopenjsko sodišče nato pritožbo skupaj z vsemi odgovori predloži drugostopenjskemu oziroma višjemu sodišču. Višje sodišče lahko pritožbo zavrže, zavrne, razveljavi ali pošlje na prvostopenjsko sodišče v ponovno sojenje. Lahko pa tudi samo spremeni sodbo. Zoper sodbo višjega sodišča je dovoljena pritožba na vrhovno sodišče, a le v nekaterih primerih.

V primeru Patrie bi to veljalo le, če bi drugostopenjsko sodišče ugotovilo drugačno dejansko stanje kot prvostopenjsko ter na tako ugotovitev tudi oprlo sodbo. Možna so tudi izredna pravna sredstva.

Predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič ter brigadir Tone Krkovič so bili 5. junija letos spoznani za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janši je sodnica Barbara Klanjšek naložila dveletno zaporno kazen, Črnkoviču in Krkoviču pa leto in deset mesecev zapora. Vsi trije morajo tudi plačati 37 tisoč evrov denarne kazni.