Sreda,
26. 4. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

Piranski zaliv arbitraža Arbitražni sporazum

Sreda, 26. 4. 2017, 10.15

6 let, 7 mesecev

Jutarnji list: Večji del Piranskega zaliva bo pripadel Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Piranski zaliv | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Arbitražno sodišče je končalo obravnave o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, so sporočili iz Haaga. Odločitev bodo sporočili v naslednjih mesecih, so še zapisali. Medtem v nekaterih hrvaških medijih pišejo, da naj bi bila dločitev arbitražnega sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil morsko mejo z Italijo.

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je danes sporočilo, da je končalo obravnave in da bo končno odločitev sporočilo v prihodnjih mesecih. Napovedali so, da bodo vnaprej sporočili tudi točen datum objave odločitve.

"Natančen datum za objavo končne odločitve je treba še določiti"

Sodišče je danes v sporočilu za javnost pojasnilo, da je predstavnike Slovenije in Hrvaške 29. marca pisno obvestilo, da sodišče ne vidi potrebe po dodatnih pojasnilih strank glede primera in da so zato obravnave v skladu s pravili postopka zaključene.

"Sodišče je tudi nakazalo, da namerava izdati končno odločitev v procesu v naslednjih mesecih. Natančen datum za objavo končne odločitve je treba še določiti in bo objavljen v ustreznem času," je v sporočilu za javnost še zapisalo sodišče, ki ga sestavljajo predsednik Gilbert Guillaume ter člani Rolf Einar Fife, Vaughan Lowe, Nicolas Michel in Bruno Simma.

Hrvaški mediji: Sloveniji večji del Piranskega zaliva

Hrvaški časnik Jutarnji list je poročal, da bo odločitev podobna sporazumu nekdanjih premierjev Hrvaške in Slovenije Ivice Račana in Janeza Drnovška iz leta 2001, ki ga hrvaški parlament ni ratificiral.

Kaj je prinesel dogovor Drnovšek-Račan?
S sporazumom Drnovšek-Račan sta državi prvič določili mejo na morju. Slovenija je z njim ohranila status pomorske države s prostim dostopom do mednarodnih voda, Hrvaška pa je zadržala morsko mejo z Italijo. Izhodišče za določitev meje na kopnem je bil ustavni zakon iz leta 1991. Kopenska meja je bila določena na Dragonji in Muri, na Trdinovem vrhu pa po polovici. Na morju je Sloveniji pripadlo okoli 80 odstotkov Piranskega zaliva, suveren dostop do odprtega morja pa je imela prek t.i. dimnika s statusom mednarodnih voda. STA

Hrvati: Odločitev sodišča ni obvezujoča

Časnik dodaja, da odločitev arbitražnega sodišča ni obvezujoča, a bo zagotovo imela daljnosežne posledice, predvsem na odnose med Hrvaško in Slovenijo. "Četudi bo kakšna kompromisna rešitev, bodo Slovenci to prebrali kot zmago in zahtevali uveljavitev, ne glede na odločitev hrvaškega sabora o odstopu Hrvaške od arbitražnega postopka," piše zagrebški časnik.

Ministrstvo za zunanje zadeve smo prosili za komentar poročanja hrvaških medijev. "Ministrstvo za zunanje zadeve glede navedb v hrvaških člankih nima nobenih informacij in jih ne komentira. Posebej poudarjamo, da je arbitražni postopek zaupne narave," so odgovorili z MZZ.

"Prometni zastoji so samo uvod"

Menijo, da bodo morebitnim slovenskim potezam v Piranskem zalivu sledili jezni hrvaški odzivi, kar bo "dodatno zapletlo sicer vse bolj napete odnose med državama". Časnik tudi izpostavlja, da so prometni zastoji na slovensko-hrvaški meji samo uvod v odločitev arbitražnega sodišča.

Hrvaške institucije se intenzivno pripravljajo na objavo odločitve, hrvaško javnost pa bodo v prihodnjih dneh podrobno obvestili o celotnem postopku, ki se vleče že dolga leta, še napoveduje časnik.

Plenković: Arbitraža ne bo zavezujoča za Hrvaško
Arbitražno sodišče mora v skladu z arbitražnim sporazumom določiti potek meje med Slovenijo in Hrvaško tako na morju kot na kopnem. Hrvaška je sicer po aferi zaradi pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko napovedala enostranski odstop od postopka in zavrača uresničitev odločbe.

Slednje je danes ponovil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da odločitev sodišča ne bo obvezujoča za Hrvaško, glede na to, da je hrvaški sabor leta 2015 sprejel odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma. "Odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015 je jasno izražena in obrazložena. Arbitraža ne bo zavezujoča za Hrvaško. Rešitev za vprašanje meje na kopnem in na morju s Slovenijo bomo morali še doseči," je Plenković dejal novinarjem na kosilu združenja delodajalcev v Zagrebu.