Rabuza

Četrtek,
20. 12. 2018,
16.18

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Natisni članek

Anton Stres MOL Žale Zoran Janković

Četrtek, 20. 12. 2018, 16.18

5 let, 4 mesece

Stres: Janković ne dovoli pokopa umorjenih Romov na Žalah

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Ledena dežela, Zoran Janković | Bo Zoran Janković po pismu nadškofa Antona Stresa spremenil svojo odločitev? | Foto Ana Kovač

Bo Zoran Janković po pismu nadškofa Antona Stresa spremenil svojo odločitev?

Foto: Ana Kovač

Mestna občina Ljubljana po besedah predstavnikov Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ne pusti, da bi pobite Rome v času druge svetovne vojne pokopali na Žalah.

Pokojne Rome, pobite v času druge svetovne vojne, so izkopali v preteklem letu, po besedah nadškofa Antona Stresa pa osrednje ljubljansko pokopališče zavrača pokop.

"Odklonitev možnosti pokopa pobitih mož, žena in celo otrok, ki jih država želi pokopati na Žalah, uprava pokopališča pa to zavrača, je nezaslišana in nesprejemljiva. Že moralna obsodba genocida, ki so ga partizanske enote izvedle med letoma 1941 in 1945, terja spoštljivo držo do njihove pravice do človeka dostojnega pokopa," je v izjavi zapisal Stres.

Žale dobijo tudi državni denar

Anton Stres poziva ljubljanskega župana Zorana Jankovića in pristojne na Žalah, naj spremenijo svojo odločitev. | Foto: Matej Leskovšek Anton Stres poziva ljubljanskega župana Zorana Jankovića in pristojne na Žalah, naj spremenijo svojo odločitev. Foto: Matej Leskovšek Stres je dodal, da je dobila prestolnica dodatna državna sredstva tudi za organizacijo in izvedbo izrednih protokolarnih nalog.

"Nedvomno je ureditev pokopa in pokopnega prostora za žrtve medvojnih in povojnih pobojev na osrednjem slovenskem pokopališču v glavnem mestu javni interes države – prav tako kot že urejena mesta pokopa in spomina na številne druge žrtve, kot so vojaki prve in druge svetovne vojne iz tujih armad, umrli v letalski nesreči na Korziki, padli v vojni za Slovenijo leta 1991, ruski vojaki idr.," je dejal Stres.

Od župana Ljubljane Zorana Jankovića in pristojnih na Žalah Stres pričakuje spremembo odločitve. "Podpiramo prizadevanje pristojnih državnih organov, da javno podjetje Žale spremeni svojo odločitev glede dovoljenja za pokop izkopanih romskih in drugih žrtev medvojnih in povojnih pobojev, ter pozivamo župana glavnega mesta, da spremeni svojo izključevalno držo," je še dejal Stres.

Nadaljevanje:

Žale
Novice Na Žalah zavračajo obtožbe o nespoštovanju do pokojnih Romov