Nedelja,
20. 9. 2015,
18.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

anketa

Nedelja, 20. 9. 2015, 18.41

6 let, 7 mesecev

Janez Janša je še vedno pred Mirom Cerarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Opozicijska SDS Janeza Janše še vedno vodi pred največjo vladno stranko SMC premierja Mira Cerarja. Po javnomnenjski raziskavi Episcentra bi SDS dobila 23,2 odstotka glasov, SMC pa 22 odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim mesecem sta obe največji stranki pridobili, razlika med njima pa je večja: SDS bi avgusta volilo 20,1 odstotka, SMC pa 19,8 odstotka anketirancev, ki so odgovorili na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas oziroma katera jim je najbližje. Julija sta bili stranki izenačeni pri 19,6 odstotka glasov.

Najboljši rezultat SDS od avgusta lani Gre za najboljši rezultat SDS v dobrem letu dni. Po volitvah julija lani je imela stranka najslabši rezultat avgusta (15,4 odstotka). SMC je bila po volitvah najnižje januarja (17,5 odstotka), najvišje pa septembra lani (34,2 odstotka).

Luka Mesec že dolgo tretji Združena levica vodje poslanske skupine Luke Mesca od junija vztraja na tretjem mestu. Tokrat ji je svoj glas namenilo 15,2 odstotka anketirancev ali 0,6 odstotka manj kot avgusta. To pa je več kot dvakrat več kot avgusta lani, ko ji je Episcenter nameril najslabši rezultat – sedem odstotkov.

Socialnim demokratom Dejana Židana je podpora upadla na 11,2 odstotka (avgusta 12,9 odstotka), kar je najslabši rezultat od septembra lani, ko je imela deset odstotno podporo.

Kdaj je Židan dihal za vrat Cerarju? Še maja sta bili SD in ZL izenačeni pri 13,5 odstotka, aprila pa je bila SD s 15,8 odstotka tretja stranka v državi in je imela 1 ,7 odstotne točke prednosti pred ZL. Najbolje se je SD odrezala januarja, ko se je s 17,3 odstotka povsem približala drugo uvrščeni SMC.

Kdaj je bil Erjavec pred Novakovo? Nova Slovenija je letos vsakič prehitela DeSUS Karla Erjavca, stranja je bila pred krščanskimi demokrati Ljudmile Novak nazadnje decembra lani. NSi ima podporo 9,1 odstotka vprašanih (avgusta 10,5 odstotka), stranka upokojencev pa 6,1 odstotka (avgusta 6,3 odstotka).

NSi je bila po volitvah najvišje prav avgusta, najnižje pa septembra lani, ko je prejela 6,7 odstotka podpore. Stranka zunanjega ministra je blestela oktobra lani (8,7 odstotka), najnižjo podporo pa je imela marca (3,7 odstotka).

Niso pozabili SLS, pozabljajo ZaAB SLS Marka Zidanška ima kljub izpadu iz državnega zbora še vedno zavidljivo podporo, 3,1 odstotka (avgusta 3,7 odstotka). Ljudska stranka je imela po volitvah najnižjo podporo aprila (1,7 odstotka), najvišjo pa novembra lani (4,9 odstotka).

Razpad poslanske skupine Zavezništva Alenke Bratušek je očitno vplival tudi na javnomnenjsko podporo stranki nekdanje predsednice vlade. Septembra ima spet 0,1-odstotno podporo, tako kot aprila in maja, medtem ko je imela avgusta 1,2-odstotno podporo. ZaAB je bila najvišje januarja, ko je imela 2,1 odstotka.

Pahor na vrhu, Cerar si deli drugo mesto Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, ki mu je naklonjenih 75 odstotkov volivcev (odstotno točko manj kot mesec prej). Na drugem mestu sta izenačena evropska komisarka Violeta Bulc (avgusta je imela dve odstotni točki več) in predsednik vlade Miro Cerar z 61-odstotno podporo, kar je enako kot avgusta. Evroposlanka Socialnih demokratov Tanja Fajon je z 58 odstotki izgubila kar sedem odstotnih točk in padla z drugega na četrto mesto.

Predsednik SD Dejan Židan je pridobil dve odstotni točki in ima 56-odstotno podporo, predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) je izgubil odstotno točko in ima 54 odstotkov, evropski poslanec NSi Lojze Peterle pa je utrpel izgubo šestih odstotnih točk in pristal pri 47 odstotkih, kolikor jih ima tudi poslanka ZL Violeta Tomič, kar je enako kot avgusta.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD) in finančni minister Dušan Mramor (kvota SMC) sta s 46 odstotki ostala pri enaki podpori kot avgusta. Janša na repu s Katičevo, Kolar Celarčevo in Bratuškovo,

Sledijo predsednica NSi Ljudmila Novak, evroposlanec SDS Milan Zver, poslanec ZL Luka Mesec, pravosodni minister Goran Klemenčič, zunanji minister Karl Erjavec, ljubljanski župan Zoran Janković, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, šolska ministrica Maja Makovec Brenčič, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, predsednik SDS Janez Janša, obrambna ministrica Andreja Katič, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.