Petek,
13. 9. 2024,
18.11

Osveženo pred

4 ure, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Natisni članek

gasilci voda Romi Grosuplje poplave

Petek, 13. 9. 2024, 18.11

4 ure, 5 minut

Iz poplavljenega romskega naselja v občini Grosuplje evakuirali 11 oseb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42
protipoplavne vreče | Gasilci so morali sicer z vrečami s peskom zasilno zajeziti tudi vodo pred vdorom v dve stanovanjski hiši v okolici tega romskega naselja. Fotografija je simbolična.  | Foto Planet TV

Gasilci so morali sicer z vrečami s peskom zasilno zajeziti tudi vodo pred vdorom v dve stanovanjski hiši v okolici tega romskega naselja. Fotografija je simbolična.

Foto: Planet TV

Nočno deževje je povzročilo več težav na območju Ponove vasi v občini Grosuplje. Med drugim je narasel potok zalil romsko naselje, iz katerega so ponoči evakuirali 11 ljudi, med njimi so tudi otroci, ki se še vedno ne morejo vrniti v svoja domovanja. Prav tako je voda zalila proizvodne prostore podjetja Omaplast, so za STA povedali gasilci.

Člani operativnih enot Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Grosuplje, Šmarje Sap, Ponova vas in Spodnja Slivnica so imeli zlasti zgodaj zjutraj polne roke dela. Kot je za STA povedal Martin Jaklič iz PGD Grosuplje, ki je skupaj s poveljniki drugih društev vodil intervencijo, so okoli 4. ure evakuirali 11 oseb iz romskega naselja ter nekaj njihovih živali.

"Bližnji potok je zelo hitro narasel in se razlil po travnikih, pri tem pa dosegel tudi tamkajšnje romsko naselje," je pojasnil. Na suho so jih spravili v približno eni uri, a se doslej še niso mogli vrniti, saj je voda tam še vedno visoka. Po njegovih podatkih naj bi jim pristojne službe uredile začasno bivališče.

Omenjeno romsko naselje je sicer na poplavnem območju, je dejal Jaklič. Naselje prav tako nima ne elektrike ne vode. "Zdaj pa so ostali še brez strehe nad glavo. Še tisto, kar so imeli, so izgubili," je razmere za STA opisala romska svetnica v občini Grosuplje Bojana Hudorovič.

Zgradili pa so tudi zasilni nasip ob bližnjem gospodarskem objektu. Zalilo je namreč prostore podjetja Omaplast, ki je moralo po besedah Jakliča začasno ustaviti proizvodnjo. Vodo, ki se je ujela v objekte, bodo gasilci pomagali do konca izčrpati še v soboto.

Voda je sicer popoldne začela upadati.

Na območju mesta Grosuplje in v drugih delih občine pa tokrat težav ni bilo, saj sta dva zadrževalnika opravila svojo funkcijo. Zadrževalnike bodo konec tedna, ko bo manj padavin, postopoma praznili, saj v ponedeljek znova pričakujejo dež, je še pojasnil Jaklič.

streljanje v Okoški Gori
Novice V streljanju v romskem naselju ranjen otrok, policisti stražijo novomeško urgenco
Policija, Rom
Novice Policija se brani pred očitki, da Rome obravnava manj strogo od drugih
Tatjana Brajdić
Novice Romkinja Tatjana iz Kočevja: Odnosi med nami in "civili" so katastrofa #video