Torek,
7. 10. 2014,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Vajgl Alenka Bratušek Evropska komisija

Torek, 7. 10. 2014, 18.51

8 let

Ivo Vajgl okaral slovenske in hrvaške poslance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski poslanec Ivo Vajgl je slovenskim in hrvaškim kolegom poslal ločeni pismi, v katerih je zelo kritičen zaradi njihovega odnosa do komisarske kandidatke Alenke Bratušek.

Ivo Vajgl v pismu hrvaškim kolegom piše, da tudi sam nikakor ni bil zadovoljen z nastopom slovenske kandidatke za podpredsednico energetske unije, a obenem poudarja, da blatenje sosednje države, njenih ljudi in običajev – kot je večinsko pozitiven odnos do antifašizma in upora v obdobju narodnoosvobodilnega boja – ne bi smelo biti sprejemljivo in običajno.

"Slovenci nikoli niso preštevali Hrvatov, ki so prepevali ustaške pesmi" "Osebno nikdar ne bi uporabil argumenta prepevanja ustaških pesmi kot korektnega pokazatelja javnega razpoloženja na Hrvaškem. Precej dobro poznamo drug drugega in verjamem, da je bolje, da si vzajemno pomagamo pri posredovanju pozitivne slike o nas svetu. To potrebujemo," je zapisal Vajgl. Ob tem je poudaril, da Slovenci nikoli niso preštevali Hrvatov, ki so se udeleževali festivalov in dogodkov, na katerih so prepevali ustaške pesmi. "Verjamem, da je zelo malo hrvaških politikov, ki bi se v takšnih položajih vedli, kot bi pričakovali od pravih demokratov, zato je to zadnja država, ki ima v zvezi s tem nekaj očitati slovenski politiki," je bil oster.

Vprašanje so "servirali" slovenski člani EPP Povod za Vajglovo pismo je vprašanje o prepevanju komunističnih pesmi, ki ga je v ponedeljek na zaslišanju Bratuškove zastavila evropska poslanka iz Hrvaške Dubravka Šuica iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). To vprašanje je bilo po Vajglovem mnenju zastavljeno na podlagi argumentov, ki so jih "servirali" slovenski člani EPP. "Očitno je bila spodbujena k temu, da postavi to vprašanje, in se je potem na skrajno primitiven način režala," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal Vajgl.

"To je nepatriotično, slaboumno in skrajno neodgovorno dejanje" Slovenske kolege pa Vajgl v podobno kritičnem pismu sprašuje, ali se zavedajo, kakšno škodo so storili svoji državi samo zaradi zadovoljstva, da so osramotili svojo kandidatko. "To je nepatriotično, slaboumno in skrajno neodgovorno dejanje," je bil kritičen na novinarski konferenci. Ob tem poudarja, da zaslišanje slovenske kandidatke "ni bila promocija, kakršno bi si v Sloveniji želeli ob takšni priložnosti", in pravi, da verjame, da nihče izmed njih nima razloga za zadovoljstvo.

Bratuškova ima še vedno njegovo podporo Vajgl ni želel napovedovati, kaj se bo zgodilo z Bratuškovo, ki ima kot predstavnica evropske liberalne družine še vedno njegovo podporo, češ da je treba počakati na glasovanje v pristojnih odborih. Nujno pa se mu zdi, da bi se predsednik vlade Miro Cerar sestal s prihodnjim predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem.