Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
12.29

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival igraj se z mano maj

Petek, 29. 4. 2011, 12.29

11 mesecev, 4 tedne

Igraj se z mano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zadnji teden maja se bo že peto leto zapored odvil mednarodni festival Igraj se z mano. Dogodek spodbuja vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami v širšo družbo.

"Če se navežemo na tri dimenzije inkluzije, lahko ocenimo, da je fizična integracija brez pomena, če ni tudi socialne interakcije med udeleženci pedagoškega procesa, uspeh izobraževalne integracije pa je tako ali tako odvisen le od ustreznih prilagoditev in modifikacij programa ter usposobljenosti pedagogov in ustrezne didaktične in druge opreme," je v sporočilu za javnost zapisal Boštjan Kotnik, vodja festivala in predsednik društva za kulturo inkluzije, ki poleg Zavoda za usposabljanje Janeza Levca štiridnevni festival organizira. Učinkovite vključenosti ni na pretek V igri smo si ljudje pogosto veliko bolj enaki in enakovredni, v interakcije stopamo lažje in bolj sproščeno kot v drugih življenjskih situacijah, so prepričani organizatorji, ki ugotavljajo tudi, da učinkovite vključenosti otrok in mladostnikov z motnjo v duševnem razvoju v slovenskem šolskem okolju ni na pretek.

Brišejo se meje "Skozi festival postavljamo igro v samo središče pedagoškega procesa. Igra kot najbolj ustvarjalni, motivacijski, sprostitveni, socializacijski in delovno-učni proces, ki je za nas prvi in edini pravi že od zgodnjega otroštva. V sebi nosi tudi najbolj globoka in razsežna sporočila, saj se skozi dejavnosti projekta izbrišejo meje med osebami s posebnimi potrebami in drugimi udeleženci," so prepričani organizatorji. Temu pritrjujejo tudi izkušnje preteklih let. Lani je denimo v programu štiridnevnega festivala sodelovalo 135 šol, vrtcev in zavodov, letos pa jih pričakujejo še več.

Dogajanje v Ljubljani, Mariboru, na Jesenicah in na Muti Festival se bo na štirih lokacijah v Sloveniji odvil med 24. in 27. majem. Vse dni med 9. in 14. uro bo dogajanje na Prešernovem trgu s Tromostovjem in Stritarjevo ulico, 25. in 26. maja se boste lahko "igrali" na Trgu svobode v Mariboru, 26. maja na Muti na Koroškem, 27. maja pa tudi na Čufarjevem trgu na Jesenicah. Sedemindvajsetega maja bo v Ljubljani in na Jesenicah dogajanje do poznega večera.

Prvi festival, ki smo ga izvozili v tujino Igraj se z mano je edini festival v Evropi, ki omogoča interaktivno sodelovanje in vključevanje ljudi vseh generacij, vsako leto je tudi več gostov iz tujine. Tako pričakujejo letos skupine mladih iz Avstrije, Italije, Poljske, Srbije, Hrvaške, Kosova, BiH, Velike Britanije, pričakujejo pa še prostovoljce iz Grčije, Italije, Danske, Ukrajine, Španije, Turčije, Francije. "In tudi prvi festival, ki nam ga je 'uspelo' izvoziti v tujino, v Trst, Celovec in Obrenovac," poudarjajo organizatorji.

Za vsakogar nekaj Festival bo razdeljen v dva dela, ki se odvijata hkrati. En del dogajanja se bo odvil na Prešernovem trgu, kjer bodo nastopi, drugi del spremljevalnih dejavnosti pa bo bolj prost, saj lahko otroci sami izberejo dejavnosti, ki jih veselijo, denimo likovno ustvarjanje, delavnice ročnih spretnosti, didaktične igre, balinanje, pikado, skratka kup različnih delavnic.

Temelji za bolj odprto družbo "Dogodki so posvečeni otrokom in mladostnikom s poudarkom na tistih s posebnimi potrebami. Širša družba je namreč zaradi nepoznavanja teh socialnih skupin prežeta s stereotipi, ki o ljudeh s posebnimi potrebami ustvarjajo mit o nesposobnosti, namesto da bi prepoznali njihove kakovosti, ter o drugačnosti, namesto da bi jih sprejeli kot podobne. Dogodki so tako namenjeni druženju vseh ljudi, ne glede na posameznikov starost, izobrazbo, druge socialne in kulturne specifike. Nudijo priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti, s tem pa gradijo temelje za bolj razumevajočo in odprto družbo prihodnosti," je optimističen Kotnik.

Ne spreglejte