Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

psi hotel

Sreda, 13. 12. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

Hotel, v katerem lahko pustite psa, ko greste na dopust #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Tudi bližajoči se prazniki, ko so ljudje pogosto zdoma, zunaj pa grmi od petard, so za domače ljubljenčke lahko sila stresni. Kaj v takem primeru storiti? Na pomoč lahko priskočijo pasji vrtci in hoteli, ki ob daljši odsotnosti lastnikov lahko skrbijo za njihove štirinožne prijatelje vse leto.


Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV

Na obrobju Ljubljane, v zavetju gozda, naše štirinožne prijatelje vabi eden od največjih pasjih vrtcev v Evropi. Lastniki svoje pse sem običajno pripeljejo vsako jutro pred odhodom v službo.

Večletni vodnik reševalnih psov Matevž Cankar dnevno skrbi za približno 30 štirinožcev, ki so razdeljeni v skupine glede na temperament, starost in velikost. Mladički se pozimi običajno raje grejejo v ogrevanih hiškah, večji pa se zunaj igrajo z drugimi psi. "Mi jih ne animiramo, jim ne mečemo žogic, igračk, ker je to ponavadi povod, da se stepejo," je pojasnil Cankar.

Manjši, a bolj domačen je pasji hotel Smrčkov gaj v Škofljici. Tam trenutno domuje deset psov, med prazniki pa jih sprejmejo do 30. Nekdanji prodajalec sesalcev Žiga Keber in njegova partnerica Bojana sta hotel za pse pred desetimi leti uredila kar v kletnih prostorih svoje hiše. To ni samo družinski posel, ampak način življenja. Odprti so 24 ur na dan, 365 dni na leto. Pasji dan se tukaj začne ob 6. uri zjutraj. Najprej je na vrsti zajtrk, potem dolg sprehod in igranje in popoldne crkljanje. "Večerja je okoli 19., 20. ure in potem počasi še malo skupaj pogledamo televizijo, se malo poigramo, okoli 21., 21.30 pa ugasnemo luči," je opisal Keber. Ponoči ima njegova žena na nočni omarci zvočnik, da lahko svoje pasje goste poslušata vso noč.

Pes | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Nekateri lastniki se sprva bojijo, kako se bo njihov pes znašel v varstvu ljudi, ki jih ne pozna. A skrbnika sta nam dejala, da razloga za strah ni. "Ponavadi je malo stresen prvi dan, ko kuža pride, pa ne ve, zakaj so ga tukaj pustil, posebej ti, ki so iz zavetišča. Potem, ko pa pride lastnik ponj in kuža vidi, da je lastnik prišel ponj, ni več težav. Ko ga nekajkrat pripelje, pride že z veseljem," je povedal Cankar.

Za pse skrbijo ljudje z ustrezno licenco, določene pogoje pa morajo pred vstopom izpolnjevati tudi psi. "To, da je vpisan v register psov, slovenski oziroma evropski, obvezno mora imeti evropski potni list, obvezno mora biti cepljen proti steklini," je pojasnil Keber.

Dnevno varstvo stane 10 evrov, prenočitev pa pet evrov več. Za to ceno bo vaš ljubljenček aktiven, sit in v dobri družbi.

Ne spreglejte