Četrtek,
11. 7. 2024,
18.59

Osveženo pred

4 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina Robert Golob

Četrtek, 11. 7. 2024, 18.59

4 dni, 14 ur

Golob: Prispevek Slovenije za podporo Ukrajini se ne bo povečeval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Robert Golob, predsednik vlade | Golob je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. "V vseh dolgotrajnih konfliktih pa ne smemo prezreti vidika, ki je bil morda doslej premalo izpostavljen. To je politično oziroma diplomatsko delovanje," je povedal. | Foto Jure Makovec/STA

Golob je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. "V vseh dolgotrajnih konfliktih pa ne smemo prezreti vidika, ki je bil morda doslej premalo izpostavljen. To je politično oziroma diplomatsko delovanje," je povedal.

Foto: Jure Makovec/STA

Prispevek Slovenije za podporo Ukrajini, o kateri so se v sredo na vrhu Nata v ZDA dogovorili voditelji članic zavezništva, se po besedah premierja Roberta Goloba ne bo povečeval. Ob prihodu na zadnji dan zasedanja je poudaril še, da se ne sme pozabiti na diplomatska prizadevanja za mirno rešitev konflikta v Ukrajini.

"Slovenija je bila med prvimi, ki je Ukrajini priskočila na pomoč, še naprej jih bomo finančno podpirali. Večina nepovratnih sredstev bo šla za humanitarne namene, naš prispevek se ne bo povečeval. A nekatere druge članice zavezništva bodo morale v prihodnje prispevati bistveno več, kot so doslej," je danes v Washingtonu dejal Golob.

Voditelji držav članic Nata so se v sredo v skupni izjavi zavezali k dolgoročni pomoči Ukrajini, usklajevanje katere prevzema zavezništvo. V prihodnjem letu nameravajo članice za vojaško pomoč Ukrajini nameniti najmanj 40 milijard evrov. Toliko sicer na letni ravni namenjajo že od začetka ruske agresije pred nekaj več kot dvema letoma.

Asta Vrečko
Novice Levica o nakupu patrij: "Smo proti nakupom orožja"

Golob: vojna v Ukrajini bo najverjetneje dolgotrajna

Premier je poudaril, da bo vojna v Ukrajini najverjetneje dolgotrajna, na kar se je treba ustrezno pripraviti. "V vseh dolgotrajnih konfliktih pa ne smemo prezreti vidika, ki je bil morda doslej premalo izpostavljen. To je politično oziroma diplomatsko delovanje," je povedal.

"Verjamem, da bomo morali na tem področju narediti več, če bomo želeli mirno rešitev tega konflikta. Zato je treba zagotoviti dialog z globalnim jugom in preostalimi svetovnimi državami, predvsem glede usklajevanja stališč," je dejal.

Kot je še povedal predsednik vlade, jim pri reševanju konflikta v Ukrajini ne gre ne roko dejstvo, da Zahod nima povsem izdelanih stališč do konflikta na Bližnjem vzhodu.

Robert Golob
Novice Premier Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria

Humanitarna katastrofa

"Tam se dogaja humanitarna katastrofa, ki ni nič manjša od tiste v Ukrajini. Verjamem, da dvojni standardi, ki nam jih očitajo druge, predvsem arabske države, ne gredo v korist iskanja rešitve za Ukrajino," je poudaril.

Voditelji članic Nata so se v sredo posvetili predvsem nadaljnji pomoči Kijevu pri soočanju z rusko agresijo, o čemer bodo danes v okviru Sveta Nato-Ukrajina razpravljali še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Ruska agresija pa je tudi ena od osrednjih tem razprave s predstavniki EU in partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije – Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje.

ukrajina
Novice Rusi zavzeli vas. Ukrajinci poslali dron nad Moskvo.
Viktor Orban
Novice Orban zaradi obiska v Moskvi tarča kritik in očitkov o morebitni kršitvi pogodbe EU