Sreda,
25. 9. 2024,
18.58

Osveženo pred

1 dan, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21

Natisni članek

Natisni članek

letalo Kitajska vizum Tanja Fajon

Sreda, 25. 9. 2024, 18.58

1 dan, 12 ur

Fajon: Za odpravo vizumov za slovenske državljane smo se vztrajno zavzemali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,21
Tanja Fajon | Srečanje med ministroma je bilo tretje po vrsti.  | Foto MInistrstvo za zunanje in evropske zadeve

Srečanje med ministroma je bilo tretje po vrsti.

Foto: MInistrstvo za zunanje in evropske zadeve

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu zasedanja 79. Generalne skupščine Združenih narodov sestala kitajskim zunanjim ministrom Vangom Jijem. Ta je med drugim sporočil, da je Kitajska Slovenijo vključila na seznam evropskih držav, ki za Kitajsko ne potrebujejo vizuma.

Potem ko je zunanja ministrica Tanja Fajon aprila letos obiskala Kitajsko, sta zdaj s kitajskim kolegom Vangom Jijem ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN nadaljevala pogovore o dvostranskih odnosih, zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu in naporih mednarodne skupnosti za iskanje miru v Ukrajini. 

Vang Ji je med drugim sporočil, da Slovenke in Slovenci za potovanje na Kitajsko po novem ne potrebujejo več vizuma. 

"Dobre odnose med Slovenijo in Kitajsko nadgrajujemo z različnimi aktivnostmi, še posebej ko gre za gospodarsko sodelovanje. Pozdravljam tudi odločitev glede odprave vizumov za slovenske državljane, za kar smo se v preteklosti vztrajno zavzemali. V globoko polariziranem svetu z visokim številom oboroženih konfliktov je sodelovanje absolutno nujno. Pomembno je, da se pogovarjamo, čeprav ni nujno, da se vedno strinjamo," je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon.

Ministra o agresiji v Ukrajini in Gazi 

Glede ruske agresije v Ukrajini je minister Vang Ji povedal, da se Kitajska med drugim zavzema za preprečevanje nadaljnjega širjenja spopadov in mirovno konferenco, na kateri bi sodelovale vse vpletene strani, saj da v nasprotnem primeru ne moremo govoriti o trajnem miru. Ministrica Fajon je ob tem opozorila, da mora "vsaka mirovna pobuda temeljiti na ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine."

Kitajski minister je pohvalil aktivno vlogo in konstruktivno držo Slovenije v Varnostnem svetu OZN. Ministrica Fajon pa je poudarila, da si Slovenija prizadeva za premoščanje razlik, preprečevanje konfliktov z dialogom in po mirni poti ter zaščito civilistov. Ob tem je izrazila zaskrbljenost tudi glede stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu.

Ministra sta se strinjala, da je nujno takojšnje premirje v Gazi za preprečitev humanitarne katastrofe. "Slovenija si bo še naprej prizadevala, da Palestino prizna še več držav, za dogovor za izpustitev talcev in večjo humanitarno pomoč civilistom ter uresničitev dveh držav, vključno s podporo opolnomočenju palestinske vlade," je dodala Fajonova.

Tanja Fajon
Novice Zunanje ministrstvo zaradi napadov v Libanonu poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika #video
Robert Golob
Novice Golob: Varnostni svet je Ukrajino pustil na cedilu
Robert Golob
Novice Robert Golob v Varnostnem svetu pozval k povrnitvi zaupanja v ZN