Četrtek,
25. 4. 2013,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec upokojenci

Četrtek, 25. 4. 2013, 11.13

8 let

Erjavec: Upam, da ne bomo pristali na "minimalcu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da ne bodo pristali na nikakršno nižanje pravic upokojencev. "Treba je iskati druge rešitve in to tako, da se pokojnine ne znižujejo."

Zagovornik upokojencev Karl Erjavec je prepričan, da država ne sme posegati v pokojnine. In kako komentira osnutek reformnega programa, kjer je zapisano, da bo vlada posegla v določene dodatke upokojencev? Kaj natančno bi to pomenilo, ni jasno, verjetno pa gre kaj v smeri z rekreacijskim dodatkom, ki pa ga prejemajo le upokojenci z manjšo pokojnino od 622 evrov. "Ta razprava poteka. Glede stališč stranke DeSUS v zvezi z upokojenci moram povedati, da mi ne bomo pristali na to, da bi se pravice upokojencev zmanjševale. Vidimo, da je ustavno sodišče poseg prejšnje vlade v pokojnine razveljavilo, tako da si ne predstavljam dodatnih posegov v status upokojencev. Treba je poiskati druge rešitve in zagotoviti, da bo izplačana pokojnina vsak mesec najmanj takšna kot je bila prejšnji mesec," pravi Erjavec, ki še poudarja, da so upokojenci poleg mladih, ki ne najdejo prve zaposlitve, najbolj ogrožena družbena skupina v državi.

Uvesti t. i. krizni davek? Kot pojasnjuje Erjavec, je treba doseči določene javnofinančne cilje, "na kakšen način pa bomo to dosegli, je stvar razprave v naslednjih dnevih", meni prvak DeSUS in dodaja, da poteka razprava v več smereh: "Pojavljajo se različne možnosti, od tega, da se razmišlja o tem, da bi se dvignila višja stopnja DDV-ja, mogoče bi bilo treba uvesti krizni davek, ki bi obremenil tiste z najvišjimi dohodki," pravi Erjavec, ki poudarja, da vsebina še ni dokončna. Na poziv sindikalista Štruklja, ki meni, da bi si morali plače med drugim znižati tudi ministri, pa pravi: "Mi že zadnja leta znižujemo svoje plače. Upam, da ne bomo na koncu pristali na 'minimalcu'."