Ponedeljek,
3. 6. 2013,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec starejši

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 19.46

8 let

Erjavec: Položaj starejših v Mariboru posebej pereč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Položaj starejših v Mariboru je še posebej pereč, zlasti upokojencev, je po današnjem sestanku z lokalnim predstavnikom Rdečega križa v Mariboru ocenil predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

Sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor Alojz Kovačič je Erjavca seznanil med drugim s podatkom, da so razdelili že 670 ton paketov pomoči, od tega jih 70 odstotkov prejemajo starejši. Po besedah prvaka DeSUS so ta dejstva še en dokaz več, da se ne sme posegati v pravice starejših, saj imajo ti že zdaj težave s preživetjem. Spomnil je, da je na današnjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek dobil zagotovilo, da znižanja pokojnin letos ne bo. "V stranki DeSUS smo s tem zagotovilom v tem trenutku zadovoljni. Seveda pa to zagotovilo ni dano tudi za naslednje leto," je dejal.

"Glede na splošno situacijo smatramo, da z zniževanjem pokojnin ne bomo stabilizirali javnih financ, saj bo to pomenilo še več upokojencev v revščini in potrebnih pomoči." Po njegovih ocenah je treba konsolidacijo javnih financ zagotoviti z drugimi ukrepi, med drugim z ustvarjanjem pogojev za nova delovna mesta.

"Borimo se za vse vas" Sestanka v Mariboru se je udeležila tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je poudarila, da se pokojnine znižujejo že od leta 2000, masa za pokojnine pa od leta 1996. "Mi smo za pokojnine vplačevali, to ni socialna kategorija," je dejala. Ob tem je poudarila, da se upokojenci danes ne borijo le za svoje pokojnine ampak tudi za pokojnine ostalih generacij. "Borimo se za vse vas, ki danes menite, da ne boste dočakali pokojnin. Združiti moramo sile in zahtevati, da država zagotovi solidarnostni sistem pokojnin."

Po besedah Kožuh Novakove je zlasti na Štajerskem veliko družin do nedavnega živelo s pokojnino svojih starih staršev. Strinjala se je, da je treba poskrbeti še za druge ukrepe, med drugim spodbujanje podjetnikov k zaposlovanju in pomoč starejšim, da bodo čim dlje samostojni in aktivni. Erjavec se, kot je dejal v izjavi za medije po srečanju, zaveda tudi dejstva, da Evropska unija zmanjšuje humanitarno pomoč. "To je resen problem in tu bo vlada morala nekaj storiti, da se ta sredstva nadomesti," je menil.