Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
7.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Patria

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 7.04

8 let, 1 mesec

Erjavec in Gutman oproščena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Zdaj gremo pa na pivo," je dejal nekdanji minister Karl Erjavec po tem, ko je njega in nekdanjega načelnika generalštaba SV Albina Gutmana sodišče oprostilo.

"Zadovoljen sem z razsodbo sodišča, da nisem kriv nevestnega dela v službi. Zavržena je bila tudi ovadba zaradi zlorabe uradnega položaja. Državna tožilka je sicer napovedala pritožbo, a ne vem zakaj, saj je zadeva jasna. Moj namen, ko sem bil obrambni minister, je bil zagotoviti opremo za maksimalno varnost naših vojakov," je v kamere pojasnil Erjavec. Dodal je, da je bil sodni postopek zanj naporen in depresiven: "Tudi sodnik je povedal, kako malo potrebuje tožilstvo, da vloži obtožnico. A dejstvo je, da se je takrat začela moja politična eliminacija," je prepričan Erjavec. Tožilka napovedala pritožbo Višja tožilka Branka Zobec Hrastar je kljub dolgi in nazorni obrazložitvi sodbe okrajnega sodnika Marka Češnovarja, da obsodba ne more temeljiti na potencialnih stroških, ki bi lahko nastali ob očitanem kaznivem dejanju, napovedala pritožbo, zato bo o Gutmanovi in Erjavčevi domnevni krivdi razsojalo še višje sodišče. Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je sicer zapor do enega leta ali denarna kazen. Čeprav je bilo sojenje, kot je pojasnil sodnik, tajno zaradi številnih tajnih podatkov, je podal izčrpno obrazložitev sojenja. Kot je znano, je tožilstvo obdolžencema očitalo nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila za vsaj 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Obramba je vztrajala, da sta nekdanja minister in načelnik generalštaba nedolžna, saj škoda po njenem mnenju ni nastala in tudi ni izkazana v proračunu.

Sodnik: Obsodilna sodba ne more temeljiti na predpostavljeni škodi In to je na koncu ugotovil tudi sodnik. "Nastala škoda je objektivni pogoj za kaznivo dejanje. V tem primeru ne moremo govoriti o oškodovanju državnega proračuna, ker škoda sploh še ni znana. Obramba je sicer že na začetku vztrajala na tem, da je treba obtožbo zavreči, a tega sodišče ni moglo storiti, saj je tožilstvo navedlo škodo, ki naj bi nastala. Med pregledom obsežne dokumentacije pa je sodišče ugotovilo, da materialna škoda še ni znana," je pojasnil sodnik. Skratka, sodišče ni moglo izreči obsodilne sodbe za nekaj, kar se še ni zgodilo. "Če je Republika Slovenija kupila slabše oklepnike, bi lahko v prihodnosti nastala vojaška škoda ali politična, nikakor pa ne premoženjska," je prepričan sodnik.

Pojasnil je še, da sta sicer na dokumentih res podpisana Gutman in Erjavec, a so priče pojasnile, da je šlo za optimalen nakup, ki ga je na strani Morsa izvedlo več oseb. Po mnenju sodišča pa tožilstvo ni dokazalo niti naklepa. Ker je sodišče obdolženca oprostilo, stroški bremenijo proračun.

Dotaknil se je tudi Erjavčevega komentiranja sojenja v javnosti in poudaril, da je sojenje za zaprtimi vrati kljub različnim stališčem strank potekalo dostojno in profesionalno.

V SDS so sojenje označili kot fiasko Da tožilka Branka Zobec Hrastar "svoje trhle obtožnice" proti Erjavcu in Gutmanu v primeru Patria ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu, so v največji opozicijski stranki SDS označili kot "fiasko, da mu ni para daleč naokrog".

"Pahor bi znal tožilki očitati, da ruši vlado" Po njihovem mnenju lahko Zobec Hrastarjeva zvečer pričakuje klic ali elektronsko pismo od premiera Boruta Pahorja, "ki ji zna očitati, češ da ruši vlado", saj da kako naj vlada sedaj zahteva ničnost pogodbe s Patrio. Sicer pa v SDS menijo, da če bi "Erjavec in Gutman dobila po šest mesecev zapora zaradi nevestnega dela v službi, bi Pahorju in vladi iz enakih razlogov grozila najmanj dosmrtna ječa".

Predsednik največje koalicijske stranke in premier Borut Pahor se na oprostilno sodbo še ni odzval. Vodja poslancev SD Dušan Kumer pa je dejal, da je odločitev sodišča treba sprejeti in da je ne bo komentiral.

V LDS opozarjajo, da predmet sodnega postopka zoper Erjavca in Gutmana nikoli niso bili sumi podkupnin, "kar je temeljno vprašanje te orožarske afere mednarodnih razsežnosti". V stranki sicer pozdravljajo "relativno hitro zaključen postopek v upanju, da bodo tudi drugi sodni postopki v zadevi Patria enako ekspeditivno vodeni".

Juri: Ključna je preiskava o domnevni korupciji Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri meni, da je bila oprostilna sodba v marsičem pričakovana. Dodaja, da sodišče spoštuje in zato razsodbe ne problematizira. Po njegovih besedah ostaja ključna za stranko Zares preiskava o domnevni korupciji, ki naj bi botrovala poslu s Patrio. "Pričakujemo, da bo preiskava v kratkem omogočila razkritje resnice. Hkrati menimo, da je danes aktualna zlasti odgovornost za slabo pripravljeno pogodbo oziroma protikorupcijsko klavzulo, ki je kot kaže, težko uporabna", je dejal Juri.

V opozicijski SLS pozdravljajo hitro vodenje postopka in hitro razsodbo, vendar pa pričakujejo, da bodo preiskovalni organi ter sodišča s takšno hitrostjo in učinkovitostjo začela delovati tudi v primeru sumov mnogo hujših anomalij ter kršitev zakonov, je zapisal poslanec SLS Gvido Kres.

Po njegovih navedbah je SLS že od vsega začetka opozarjala, da mora afera Patria dobiti sodni epilog še pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami, da ta tema ne bo obremenjevala slovenske družbe ves ta mandat. SLS je sicer že konec leta 2008 od vlade zahteval, da zaradi nesmotrnosti vojaške oborožitve z oklepniki Patria in pomanjkljivosti v izpolnitvi pogodbe takoj odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev morebitne že izplačane kupnine, je še zapisal.

Jelinčič: Sodišče je vse skrivalo Prvak SNS Zmago Jelinčič sicer še ni seznanjen s tem, zakaj so Erjavca in Gutmana oprostili, vendar niti ne ve, zakaj bi ju obsodili, je dejal. Sodišče je namreč vse skrivalo, kar je po njegovem mnenju "pravzaprav popolna neumnost". V demokraciji bi "morali zadeve objavljati tako, da bi vsi vedeli, za kaj gre", pravi.

Žnidaršič: Sodbo je treba spoštovati Po mnenju vodje skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča je oprostilna sodba "stvar sodišča in jo je treba spoštovati". Prepričan je, da tožilstvo ni zbralo vseh potrebnih dokazov, da bi lahko sodišče ugotovilo, da sta oba kriva. "To pa ne zmanjša bolnega občutka, da je nekdo podpisal pogodbo za 135 patrij, ki naj bi bile po Erjavčevi lastni izjavi popolnoma opremljene, pa se je izkazalo, da je 25 škatel praznih oz. brez koles, motorjev, kar pa je že druga zgodba," je še dejal.

"Odmevne afere vendarle lahko dočakajo sodni epilog" Na ministrstvu za pravosodje so zadovoljni, "da so sedaj očitno ustvarjeni pogoji za to, da odmevne afere vendarle dočakajo sodni epilog, čemur v preteklosti nismo bili priča". Sodni epilog je, ne glede na vsebino same sodne odločitve, temelj pravne države, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu so se odzvali tudi na mnenje SDS, da "Zalarjeva izbranka Branka Zobec Hrastar svoje trhle obtožnice ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu". Po mnenju ministrstva je to najboljši dokaz, kako stranka SDS vidi samostojnost delovanja državnega tožilstva.

Pirnat: Slaba novica za uveljavljanje ničnosti pogodbe s Patrio Oprostilna sodba v primeru Patria po mnenju pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata ne pomeni dobre novice za morebitno odločitev vlade o tožbi za ničnost pogodbe za nakup osemkolesnikov Patria. Po njegovem mnenju je to še ena okoliščina, zaradi katere bi vlada morala znova premisliti vse argumente, ki jih navaja v tožbi za ničnost pogodbe.

Ne spreglejte