Torek,
6. 8. 2019,
12.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Natisni članek

poslovanje težave zdravila Lekarna Ljubljana

Torek, 6. 8. 2019, 12.00

4 leta, 8 mesecev

Enote Lekarne Ljubljana zaradi računalniških težav zaprte #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

V Lekarni Ljubljana so po zaprtju enot zaradi tehničnih težav ob 20. uri odprli dežurno enoto pri polikliniki, vendar je tam možno prevzeti zdravila le s fizičnim receptom, vse elektronsko poslovanje in kupovanje zdravil pa je onemogočeno. V Lekarni Ljubljana so poudarili, da razrešitev težav pričakujejo do srede.

Podrobnosti o tem, kakšne težave imajo z računalniškim sistemom, v zavodu ne dajejo, prav tako informacije o prejemu prijave o vdoru v sistem niso mogli potrditi na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Radio Slovenija je sicer poročal, da naj bi šlo za vdor virusa v računalniški sistem Lekarne Ljubljana.

Če računalniškega sistema ne bodo pravočasno vzpostavili, bodo v dežurni službi Lekarne Ljubljana zagotovili izdajo zdravil na papirnat recept z današnjim datumom. Pacienti naj imajo s seboj tudi kartico zdravstvenega zavarovanja, so sporočili iz javnega zavoda. O tem bodo obvestili tudi zdravstvene delavce v ljubljanskem kliničnem centru in zdravstvenih domovih, v katerih so organizirane dežurne službe.

V nekaterih zasebnih lekarnah zabeležili povečan obisk

Na Oddelku za zdravje in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana so pojasnili, da so s predstavniki vodstva Lekarne Ljubljana v stalnem stiku. Obsega tehničnih težav z računalniškim sistemom še ni mogoče oceniti, saj reševanje še poteka, so dodali.

Na vprašanje o oskrbi Ljubljančanov z zdravili so odgovorili, da Ljubljana ni brez odprtih lekarn, saj v mestni občini deluje tudi 14 zasebnih lekarn s koncesijo, ki jih o morebitnih težavah niso obvestili. Lekarna Ljubljana je sicer javnost obvestila o zaprtju lekarn, poleg tega pa so objavili tudi povezavo na spletno stran Lekarniške zbornice Slovenije, kjer je objavljena cela mreža lekarn.

Ob koncu seznama so navedene tudi omenjene zasebne lekarne. V nekaterih od njih so danes zabeležili povečan obisk. Na vprašanje o morebitni zahtevi po prevzemu odgovornosti pa so na Mestni občini Ljubljana še ocenili, da za tehnično težavo ni odgovoren javni zavod ali njegovo vodstvo.