Četrtek,
7. 1. 2016,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Karl Erjavec interpelacija minister Jožef Horvat

Četrtek, 7. 1. 2016, 13.05

8 let

"Dovolj je bilo izgubljenih dni Erjavčeve zunanje politike"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Poslanci NSi in SDS predlagajo razrešitev zunanjega ministra Karla Erjavca. Očitajo mu vodenje zgrešene zunanje politike.

Karlu Erjavcu v NSi in SDS očitajo "vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike," je dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa DZ, zato po mnenju predlagateljev interpelacije krši 2. člen zakona o zunanjih zadevah.

Erjavec včeraj za Večer povedal, da je interpelacijo pričakoval. "Upam, da bodo uspeli z interpelacijo, ker sicer bo šlo spet za en izgubljen dan v parlamentu," je še dejal. Horvat pa mu je danes odgovoril, da je bilo dovolj izgubljenih dni njegove zunanje politike.

Neukrepanje, nedržavotvorne izjave, sporno kadrovanje Očitajo mu tudi opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanje proti odgovornim diplomatom, ki so po njihovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, ter klientelistično kadrovanje, politizacijo ministrstva za zunanje zadeve in demotivacijo zaposlenih na ministrstvu.

Prav tako je po njihovem mnenju Erjavec izrekel "vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav" glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in migrantske krize ter morebitnih skrajnežev IS. S tem sta se po njihovem mnenju drastično zmanjšala verodostojnost in priznanje zunanjepolitične prepoznavnosti Slovenije.

Premalo Evrope in preveč Rusije Poslanec SDS Andrej Šircelj je kot razlog za interpelacijo navedel tudi, da je slovenska zunanja politika premalo naravnana k Evropski uniji in Natu, preveč pa k vzhodnim državam, zlasti Rusiji. Poudaril je tudi splošno neverodostojnost, nepremišljenost, nedorečenost in brezciljnost slovenske zunanje politike.

Horvat je dejal, da z interpelacijo ne rušijo vlade. "Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam," meni Horvat. Če ne bo razrešen, Horvat premierja Mira Cerarja opozarja, da bo njegova vlada le še tonila. S tem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam. Če bo to storil, bodo umaknili interpelacijo, je dejal.

Služba zunanjega ministra ni zaposlitev za nedoločen čas Na vprašanje o tem, zakaj interpelacija, saj je Karla Erjavca na položaj zunanjega ministra postavila prav vlada Janeza Janše leta 2012, je Šircelj odgovoril, da povabilo iz leta 2012 ne zagotavlja službe za nedoločen čas. To dokazuje tudi dejstvo, da mu je Janša takrat kmalu pooblastila odvzel, je poudaril Šircelj.

Erjavec: To bo avtogol NSi Erjavec je razloge za interpelacijo označil za "pamflet očitkov" brez pravih argumentov proti njegovem delu. Vse navedene očitke je zavrnil. Menil je, da gre pravzaprav za poskus NSi, da znova pritegne pozornost in se v luči napovedi oblikovanja nove stranke na desnici izogne izpadu iz parlamenta. To bo predvsem avtogol NSi, je dejal. Po njegovem mnenju interpelacija ne bo uspela in tudi ne bo zamajala vlade Mira Cerarja.

Ostro pa se je odzval na zapis vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina na Facebooku, češ da naj bi "sovpadala obnova Erjavčevega vikenda v hrvaškem Umagu in nabava finskih oklepnikov Patrie" in da naj bi ta obnova šla iz "fondov, ki niso njegovi".

Erjavec je zatrdil, da sta vikend z ženo kupila leta 2002 in plačala "na podlagi zasluženega denarja", Tonina pa je pozval, naj svoje trditve dokaže. "Sicer je zame navaden lažnivec," je dejal Erjavec in poslancu tudi navrgel, da bi moral "kot veren človek in zaprisežen kristjan" govoriti resnico.