Torek,
12. 1. 2021,
11.05

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

3

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 12. 1. 2021, 11.05

3 leta, 3 mesece

Dobra novica: v Sloveniji niso zaznali angleškega seva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

3

Od oktobra do decembra v Sloveniji nismo zaznali angleške različice novega koronavirusa ali kakšne druge problematične variante (npr. južnoafriške), je povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. 

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v zadnjem mesecu in pol intenzivno spremljajo, kateri sevi se pojavljajo tudi v Sloveniji. Po podatkih, ki so jih pridobili v zadnjih nekaj urah, so ugotovili, da od oktobra do konca leta v Sloveniji niso zaznali angleške različice novega koronavirusa ali kakšne druge problematične variante (npr. južnoafriške), je povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec

Zaznali so več kot 500 različnih sevov 

Kot je dejal, je to zelo dobra novica, saj se obe različici širita še hitreje in uspešneje. Zato lahko po njegovih besedah rečemo, da vsaj v osrednjem delu to ni bil vzrok za takšno stanje epidemije, kot ga trenutno imamo. Od oktobra do decembra je bilo analiziranih več kot 500 različnih sevov, ki so bili testirani pri njih, pri nobenem pa niso našli omenjenih variant. 

Ves čas raziskujejo, kako kakovostni so hitri testi

Petrovec je še dodal, da se je z uvedbo antigenskih testov (hitrih testov) povečala zmožnost testiranja, kar je za spremljanje epidemije in blaženje posledic epidemije ključnega pomena. Tudi strokovna skupina se od začetka zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno, izredno pomembno pa jim je tudi, da lahko ljudje kadarkoli in kjerkoli preverijo svoje zdravstveno stanje, je dodal. Kot pravi, ves čas raziskujejo, kako kakovostni so ti testi in kaj lahko še izboljšajo. 

Ob tem se veselijo tudi novih testov, ki bodo po Petrovčevih besedah bolj primerni za otroke ali za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa in nosno-žrelnega predela. V kratkem času namreč morda pričakujejo tudi kakšne druge načine odvzema, kot je na primer grgranje. Podrobnejših informacij o tem ni mogel razkriti, saj raziskave še niso zaključene. (STA)
Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 1.860 novih okužb #video

Ob tem je pozval vse, še posebej pa zdravstvene delavce, da če jim je ponujena možnost cepljenja, naj to izkoristijo. "Sam sem hvaležen, da sem to možnost imel in sem že prejel prvo dozo cepiva. Samo tako bomo kos epidemiji," je povedal.