Torek,
8. 5. 2018,
14.46

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

financiranje politične stranke

Torek, 8. 5. 2018, 14.46

5 let, 11 mesecev

DNS opozarja na obvodno financiranje političnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Državni zbor. Parlament. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH) opozarja, da nekatera podjetja v večinski lasti države oglašujejo v medijih, ki so povezani s političnimi strankami. S tem po mnenju DNS v resnici financirajo politične stranke in s takšnim obvodom kršijo zakonodajo.

V DNS ugotavljajo, da se v zadnjih letih v Sloveniji načrtno ustvarja klima sovraštva do medijev in novinarjev. "Gre za ciljno voden proces, pri katerem prednjačijo mediji, ki so bodisi v lasti političnih strank bodisi lastniško ali poslovno povezani z osebami iz strank," so zapisali.

Še posebej jih skrbi dejstvo, da nekatere od teh medijev financirajo podjetja, v katerih ima prevladujoč lastniški vpliv država, v njenem imenu pa upravljavsko funkcijo izvaja SDH. "V teh strankarskih medijih lahko ob člankih, namenjenih diskreditaciji političnih nasprotnikov, novinarjev ali drugih izbranih tarč, zasledimo oglase podjetij, ki so v izključni ali večinski lasti države," so dodali.

To posledično pomeni, da omenjena podjetja z denarjem, ki ga namenjajo za oglase, v resnici financirajo politične stranke. S tem obvodom kršijo zakonodajo o financiranju volilnih kampanj in političnih strank, opozarjajo v DNS.

Poleg tega gre po njihovih navedbah za prakso, ki je v popolnem nasprotju s pravili in samim namenom ustanovitve SDH. Z obvodnim financiranjem političnih strank državna podjetja kršijo tudi kodeks korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, ki ga je SDH sprejel maja 2017.

Od SDH zato v društvu pričakujejo, da bodo preprečili nadaljevanje nezakonitih praks pri financiranju političnih strank in od vpletenih podjetij zahtevali odgovornost. V nasprotnem primeru bodo o neukrepanju SDH prisiljeni obvestiti tudi druge pristojne institucije, so še zapisali v DNS.