Sreda,
7. 5. 2014,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija denar

Sreda, 7. 5. 2014, 16.12

8 let

Direktor policije Veniger: Do septembra bo zmanjkalo denarja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policija je bila leta 2013 pri svojem delu uspešnejša kot leto prej, a bi lahko že do septembra porabila ves proračunski denar, ki ga ima na voljo.

Kot je generalni direktor policije Stanislav Veniger pojasnil na današnji tiskovni konferenci, kjer so predstavili rezultate dela za leto 2013, bo denarja dovolj za plače, zaostajajo pa pri naložbah v opremo. Sredstev bo premalo za zamenjavo avtomobilov, sanacijo nevarčnih stavb ter za vzdrževanje sistema, ki omogoča komunikacijo med enotami in obveščevalno-komunikacijskim centrom. Manjka deset milijonov evrov "Zmanjkalo nam bo približno deset milijonov evrov, s čimer je MNZ že seznanjen, o tem pa se že pogovarjamo," je dejal. Kar 97 odstotkov sredstev, ki jih ima na voljo policija, je namreč vezanih na pogodbe. Poleg tega so imeli prej na voljo 55 milijonov, zdaj pa 32 milijonov evrov.

"Za naložbe imamo zdaj šest milijonov evrov, prej smo jih imeli 15," je še povedal Veniger, ki ga skrbi, da se bi težave nakopičile in bi pozneje potrebovali bistveno več denarja.

Policija se drži vladnega načrta, po katerem ne zaposlujejo na novo. Trenutno je v organizaciji zaposlenih 8.183 ljudi, do konca leta naj bi se številka z upokojitvami znižala na 8.100. Letos pogoje za upokojitev izpolnjuje okoli 130 zaposlenih, približno 25 pa bodo odobrili podaljšanje delovne dobe . Gre predvsem za tiste strokovnjake, za katere bi morali nadomestila iskati na trgu.

Zaposlili 51 računalničarjev in forenzikov Izjema je bila zaposlitev 51 ljudi na področju gospodarskega kriminala, kjer je primanjkovalo računalniških oziroma forenzičnih strokovnjakov. "Naš cilj je, da bi lahko tudi na tem področju delovali proaktivno in bi lahko preprečevali kazniva dejanja," je še povedal Veniger.

Gre predvsem za kazniva dejanja na področju bančnega sektorja, zdravstva, farmacije, za nepravilnosti pri koriščenju evropskih sredstev, radi bi "preprečili ropanje državnega premoženja".

Za iskanje in dokumentiranje digitalnih dokazov kaznivih dejanj so opravili 3.946 forenzičnih zavarovanj in preiskav zaseženih elektronskih podatkov, kar je za slabe tri odstotke več kot leta 2011.

Policisti obravnavali za 2,6 odstotka več kaznivih dejanj Statistični podatki sicer kažejo, da je policija leta 2013 obravnavala nekaj manj kot 94 tisoč kaznivih dejanj, kar je za 2,6 odstotka več kot leto prej, ko so jih obravnavali dobrih 91 tisoč. Podali so kazenske ovadbe zoper 18.330 fizičnih oseb, leto prej je bilo ovadb 18.380, ter zoper 1.012 pravnih oseb. Leta 2012 so ovadili 936 pravnih oseb, kar pomeni 8,1-odstotno povečanje.

Kot ugotavlja direktor kriminalistične policije Marjan Fank, so rezultati posledica okrepljenega dela policije na področju gospodarskega kriminala in korupcije.

Deset odstotkov več mladoletniškega kriminala Za dobrih deset odstotkov manj dela so imeli policisti lani s kaznivimi dejanji, kot so umori in uboji, več pa je bilo dela s kaznivimi dejanji posilstva – za tri odstotke več – in s premoženjskimi kaznivi dejanji, njihovo število je v letu 2013 naraslo za 3,7 odstotka.

Za dobrih deset odstotkov je narasla mladoletniška kriminaliteta, mladoletnih je kar 5,9 odstotka vseh ovadenih oseb.

"Smo pa v letu 2013 uspešno preiskali več ropov finančnih ustanov, kot so banke, pošte in zlatarne," je pojasnil Fank. Zadovoljen je, da so razbili nekaj mednarodnih kriminalnih združb in pri tem okrepili mednarodno sodelovanje s policijami drugih držav. Manj pa z dejstvom, da imajo razvite države na voljo zakonska sredstva, ki jih v Sloveniji nimamo, "a iščemo zakonske rešitve".

Za uspešnejše odkrivanje iskanih oseb bi si policisti želeli več pooblastil, na primer to, da bi lahko uporabili prikrite metode dela, kot je prisluškovanje svojcem tistih, ki jih policija išče z mednarodno tiralico.