Petek,
23. 11. 2018,
16.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

50

Natisni članek

sodba RTV Slovenija Eugenija Carl Janez Janša Janez Janša

Petek, 23. 11. 2018, 16.10

5 let, 5 mesecev

Janša obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

50

Celjsko okrožno sodišče je prvaka SDS Janeza Janšo danes zaradi razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Plačati mora tudi stroške tokratnega sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom. Janšev zagovornik je napovedal pritožbo, izreka sodbe pa se Janša ni udeležil.

Janša je danes na celjskem okrožnem sodišču pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Kot je dejal v zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Novinarki sta s sodbo zadovoljni

Izreka sodbe se Janša ni udeležil, njegov zagovornik Franci Matoz pa je po izreku sodbe v izjavi za medije že napovedal pritožbo in pričakuje, da bo ta uspešna. Meni namreč, da je sodišče storilo številne kršitve in napačno ocenilo vsebino tvita in kontekst, v katerih okoliščinah je bil napisan in zakaj je bil napisan.

Carlova pa je izrazila upanje, da bo Janša s to sodbo doumel, da ga "verbalna inkontinenca" ni stala samo premierskega stolčka, ampak ga je pripeljala do sodišča, ki ga je tudi obsodilo.

Izreka sodbe se Janša ni udeležil. | Foto: STA , Izreka sodbe se Janša ni udeležil. Foto: STA ,

"Sodišče je poslalo jasen signal, da se nihče, tudi ne politiki kova, kot je obsojeni, ne more in ne sme dvigniti nad moralne, civilizacijske in zakonske postulate," je še dejala Carlova.

Šetinc Paškova pa je dodala, da sta s sodbo izredno zadovoljni in da je sodišče poslalo sporočilo slovenskemu novinarstvu, da ga sodna veja oblasti spoštuje in ščiti.

Sodnica Barbara Žumer-Kunc, ki je danes dovolila branje listin s prepisi novinarskih prispevkov Carlove in Šetinc-Paškove, je Janšo vprašala, ali se želi morda poravnati. Janša se je bil pripravljen novinarkama na sodišču opravičiti za zapis v tvitu, vendar v smislu, da s tvitom ni bilo nič narobe, ker da ni imel v mislih spolne prostitucije.

"Razžalil me je kot osebo, žensko in novinarko"

Po mnenju Carlove je Janšev tvit grozljiv in brutalen. Kot je dodala, je bil njegov osnovni namen, da poniža in diskreditira njo in Šetinc-Paškovo. "Absurdne so Janševe besede, da je njegov tvit videlo le nekaj sto ljudi, saj ima več kot tisoč sledilcev na Twitterju. Razžalil me je kot osebo, žensko in novinarko. Njegove besede so mi povzročile veliko škodo. Postali sva predmet skečev," je še dejala Carlova.

Po mnenju Carlove je Janšev tvit grozljiv in brutalen. | Foto: STA , Po mnenju Carlove je Janšev tvit grozljiv in brutalen. Foto: STA ,

Šetinc-Paškovo je Janša označil za politično nastavljeno urednico. Po njegovih besedah naj bi ga že več kot 25 let žalila s svojimi prispevki. Šetinc-Paškova je dejala, da to ne drži in da v več kot 20 letih novinarskega dela ni nikdar doživela nobene pritožbe na svoje delo. Vse stranke je komentirala z enakimi vatli, je poudarila.

Janez Janša
Novice Janša poziva Šarca: Še enkrat razmislite o pristopu k tej nesrečni zadevi

Zanjo je bil Janšev tvit grozljiv zapis in jo je dvojno prizadel, najprej kot žensko, potem kot novinarko, ki svoje delo opravlja pošteno in profesionalno. Glede očitka, da je bila na mesto programske urednice nastavljena politično, pa je odgovorila, da jo je na to funkcijo imenovala takratna odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik.