Ponedeljek,
4. 12. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Božiček Finska Slovenija otroci božič

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 19.48

6 let, 4 mesece

Božiček zapustil Laponsko in obiskal najmlajše v prestolnici #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Božiček in predsednik države Borut Pahor | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ob 100-letnici neodvisnosti Finske je Ljubljano to zimo obiskal pravi Božiček iz finskega mesta Rovaniemija na skrajnem severu države. Skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem sta na drsališču Ledena fantazija na Kongresnem trgu gostila otroke iz socialno ogroženih družin. Predsednik države je z otroki drsal, Božiček pa se je z njimi fotografiral.

Najmlajšim je Božiček povedal, da na Laponskem, kjer je doma, prava zima vlada že nekaj časa, zato tam vsi veselo smučajo in drsajo. Zaželel jim je prijetno drsanje, hkrati pa jih je opozoril, da nas do božiča loči le še 20 dni in da morajo biti zato v teh dneh zelo pridni.

Hkrati je Božiček otroke prijazno opozoril, da bodo pravi duh božiča lahko spoznali le, če bodo do drugih tako dobri, kot si želijo, da bi bili drugi dobri do njih. "Svet bo tako veliko lepši," je prepričan Božiček.

Pahor finskemu Božičku podaril vrečko sladkarij

Božička sta poleg otrok sprejela tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik republike Borut Pahor. Pahor je povedal, da je morda prvi predsednik na svetu, ki je Božička tudi obdaroval. Dobremu možu je namreč podaril vrečko s sladkarijami. 

Predsednik Pahor je finskemu Božičku podaril vrečko s sladkarijami. | Foto: Ana Kovač Predsednik Pahor je finskemu Božičku podaril vrečko s sladkarijami. Foto: Ana Kovač

Božiček je ob obisku v Sloveniji povedal, da je pri nas spoznal veliko otrok: "Prejel sem mnogo pisem in voščil. Prepričan sem, da bom ob božiču lahko obiskal vse."

Med svojim obiskom v Sloveniji je Božiček obiskal tudi Družinski center Mala ulica. Pisma otrok je od nedelje prejemal v svojo hotelsko sobo, otroci pa so jih lahko oddali tudi na finski stojnici na bazarju Sila, ki je bil v nedeljo.

Obisk Božička kot krepitev slovensko-finskih odnosov

Namen obiska najbolj znanega predstavnika decembrskih praznikov sta sicer krepitev slovensko-finskih odnosov in zaznamovanje letošnje 100-letnice neodvisnosti Finske, so sporočili s fnskega veleposlaništva v Sloveniji.

Božiček je prepričan, da bo tudi ob letošnjem božiču obiskal prav vse otroke. | Foto: Ana Kovač Božiček je prepričan, da bo tudi ob letošnjem božiču obiskal prav vse otroke. Foto: Ana Kovač

Joulupukki, kot Božičku pravijo na Finskem, je doma na gori Uho. Omenjena gora naj bi imela obliko ušesa, zaradi česar lahko Božiček sliši želje otrok z vsega sveta.

Zima je v Božičkovem domačem kraju sicer precej neizprosna. Na Laponskem imajo namreč temperature okoli  minus 15 stopinj Celzija, zgodi pa se tudi, da padejo do minus 40 stopinj Celzija, so še sporočili s finskega veleposlaništva.