Petek,
23. 8. 2024,
12.17

Osveženo pred

4 ure, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
evakuacija železniška postaja bomba Nova Gorica

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2024, 12.17

4 ure, 47 minut

Bombo v Novi Gorici bodo onesposobili v nedeljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Nova Gorica | Foto MONG

Foto: MONG

Neeksplodirano bombo, ki so jo v četrtek popoldne delavci našli v skladišču na območju novogoriške železniške postaje, bodo onesposobili v nedeljo ob 10. uri. Tamkajšnje prebivalstvo bodo pred tem evakuirali. Zaradi obmejne lokacije bo evakuacija prebivalstva potekala tako na slovenski kot italijanski strani.

Termin sta že potrdila novogoriški župan Samo Turel in tudi goriški prefekt Raffaelo Ricciardi. Od 8. ure bo na območju evakuacije veljala prepoved vstopa, tamkajšnji prebivalci pa se bodo lahko umaknili do 9. ure. Začetek onesposobitve bombe bo naznanila zvočna sirena za nevarnost, delo pa bodo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 961 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje sega na slovenski strani meje do 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 2064 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja, kar pomeni, da te osebe po sprožitvi zvočne sirene in predvidoma do 11. ure ne bodo smele na prosto. To območje sega na slovenski strani meje med 400 in 600 metri oddaljenosti od mesta najdbe. Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni. Kot poroča italijanski Il Piccolo, bo na italijanski strani meje svoje domove moralo zapustiti od 1500 in 2000 ljudi.

Za vse tiste, ki se v času evakuacije ne bodo imeli kam umakniti, novogoriška mestna občina daje na voljo veliko dvorano novogoriške občinske palače, organizirali pa bodo tudi pomoč pri evakuaciji.

226-kilogramska bomba je sicer angleške izdelave z enim mehanskim vžigalnikom, izhaja pa iz obdobja druge svetovne vojne. Trenutno je zavarovana s stometrskim varovalnim pasom, varuje pa jo tudi policija.

Bomba v Novi Gorici | Foto: MONG Foto: MONG Mestna občina Nova Gorica objekt, v katerem so bombo odkrili, trenutno obnavlja z namenom ureditve za Evropsko prestolnico kulture 2025. V ta objekt, ki so ga poimenovali EPIC, se bo ob upoštevanju elementov dediščine umestilo program, s katerim bodo vzpostavili fizični in virtualni razstavni prostor, namenjen predvsem razmisleku ne le o zgodovinskih dogodkih, temveč tudi o aktualnih vprašanjih, človekovih pravicah in evropskih vrednotah.

V tem tednu sta si dela na terenu ogledala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in župan Turel, ki sta ob tem že opomnila, da se zavedajo možnosti najdb neeksplodiranih sredstev in da varnost postavljajo na prvo mesto.