Petek,
11. 7. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

javno mnenje

Petek, 11. 7. 2014, 15.54

8 let

Bodo javnomnenjske ankete obveljale tudi v nedeljo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Božidar Novak meni, da ne. Igor Pribac, da zmagovalec ni vprašljiv, Aleš Maver prav tako, a da bo vse odvisno tudi od udeležbe. Miro Kline pa meni, da je v anketah precenjena DeSUS, podcenjena pa SLS.

Pet političnih analitikov, Božidarja Novaka, Igorja Pribaca, Mira Klineta, Mateja Makaroviča in Aleša Mavra, smo pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami vprašali, ali lahko v nedeljo pričakujemo kakšna velika odstopanja od rezultatov, ki jih napovedujejo ankete javnega mnenja.

Nedelja bo vse obrnila na glavo Božidar Novak je prepričan, da bo v nedeljo vse drugače. "Seveda ne bo obveljal rezultat raziskav javnega mnenja. Raziskave javnega mnenja so primerne samo za stabilno situacijo. A ker je preveč volivcev prepričanih, da je vodja opozicije po krivem zaprt, so to zelo nestabilne razmere.

Celo na stabilnih in predvidljivih predsedniških volitvah, na katerih sta leta 2012 nastopila Danilo Türk in Borut Pahor, je utemeljitelj raziskav javnega mnenja Niko Toš suvereno napovedal, da je škoda denarja za drugi krog volitev, ker bo Türk zmagal že v prvem krogu. Nato pa se je zgodil drugi krog, v katerem je zmagal Pahor," pravi Novak.

Matej Makarovič pravi: "Nimam podlage, da bi napovedal kaj bistveno drugačnega. Res pa je, da so bili še za vse slovenske državnozborske volitve v tem tisočletju značilni preobrati v zadnjih dneh."

Cerar bo dobil manj, kot mu kažejo ankete Po mnenju Mira Klineta bo stranka Mira Cerarja verjetno dobila manj, kot ji kažejo javnomnenjske. "Njegovi verjetni volivci prihajajo iz vseh vetrov in zato je njegov rezultat najmanj stabilen, kar pomeni, da bo rezultat posledično zagotovo nekoliko nižji od zadnjih napovedi," meni Kline.

Aleš Maver ocenjuje, da bo odstotek glasov za Cerarja odvisen predvsem od volilne udeležbe. "Ob običajni volilni udeležbi, okrog 60 odstotkov ali več, bi se SMC lahko približala rezultatu iz napovedi. Če bo udeležba nižja, se bo po mojem mnenju znižal tudi njen odstotek, saj praktično nima jedrnih volivcev. Nagovarja predvsem neopredeljene, ki se lahko preprosto odločijo tudi, da na volitve ne gredo. Močna je še njena privlačnost za jedrne levo usmerjene volivce, čeprav najbrž nekoliko manjša, kot je bila v primeru ideološko zelo profilirane PS leta 2011."

Najbolj precenjena DeSUS in NSi, podcenjena PS in SLS "Menim, da je glede na realno pričakovano volilno udeležbo najbolj precenjena SMC, zelo visok je DeSUS-ov odstotek, kakšna anketa po mojem mnenju precenjuje tudi domet NSI. Pričakoval bi, da bo več vsaj od zadnje Episcentrove napovedi dobila PS, čeprav bi bil preboj v parlament vseeno presenečenje. Kot že rečeno, bo volilna udeležba močno krojila razmerje med SMC in SDS, na levici pa razmerje med SMC in SD, kjer bi šla nižja udeležba v prid manjše stranke," pravi Maver, ki ob nizki volilni udeležbi ne izključuje, da bi v parlament prišla tudi Združena levica.

Kline z njim soglaša: "DeSUS je vsekakor precenjen, preprosto zato, ker ljudje še vedno niso spregledali njegove škodljivosti za prihodnji razvoj Slovenije. Na drugi strani je SLS precej verjetno podcenjena stranka." Novak meni drugače: "Najbolj je precenjena SMC, ker bo na dan volitev prišlo do razlike med javnim in realnim mnenjem."

Možna so presenečenja "Glede na realen rezultat se zaradi majhnega vzorca anket postavlja vprašanje verodostojnosti ocen malih strank, ki so na meji vstopa v parlament, in rezultat NSi in SLS, saj je bilo za desnosredinske volivce ugotovljeno, da odklanjajo sodelovanje v anketah. Tu so torej možna presenečenja," meni Pribac, podobnega mnenja je tudi Makarovič: "Mislim, da ankete vendarle nekoliko precenjujejo nove stranke, kot sta SMC in ZaAB, ki so predvsem medijsko zelo opazne, podcenjujejo pa stranke z močno organizacijsko in kadrovsko strukturo ter podporo na terenu, kot so SDS, SD ali pa tudi NSi. Te lahko presenetijo."

Naj pride v parlament čim manj strank Vsi sogovorniki menijo, da bi bilo za Slovenijo najbolje, če bi se v parlament uvrstilo čim manj strank, a da je realnost drugačna.

Odstotke napovedal le Pribac Med analitiki je napoved za nedeljske volitve oddal le Igor Pribac, ki pravi: SMC bo dobila 33 odstotkov, SDS 25, DeSUS 10,5, SD 8, NSi 6,5, SLS in ZaAB 4 odstotke.