Sreda,
29. 1. 2020,
19.33

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

40

Natisni članek

Marjan Šarec vlada dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Sreda, 29. 1. 2020, 19.33

4 leta, 3 mesece

Odhajajoča koalicija ni podprla ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

40

Marjan Šarec. ZZZS. | Foto STA

Foto: STA

Državni zbor je z 51 glasovi proti zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlog je podprlo 32 poslancev.

Poleg opozicijskih SDS, NSi in SNS so nasprotovanje ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s katerim bi uvedli obvezni pavšalni prispevek v višini 32 evrov, napovedali še v koalicijskih DeSUS in SMC.

Pred glasovanjem so ukinitev podpirali le v strankah LMŠ, SD, SAB in Levica. Predsednik SD Dejan Židan je celo dejal, da lahko glasovanje pokaže na nastajanje nove koalicije.

Dejan Židan
Novice Židan: Današnje glasovanje zna pokazati, kako nastaja neka nova koalicija #video

Ob glasovanju pa predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale. V skladu z napovedmi so zakonski predlog podprli v LMŠ, SD in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo predlogu, sta dva poslanca glasovala proti, dva pa sta se vzdržala.

Napovedi so se držali še v SDS, NSi, SNS, SMC, in DeSUS ter z 51 glasovi zavrnili ukinitev zavarovanja. Na glasovanju ni bilo prisotnih dveh poslancev SDS, predsednika Janeza Janše in Andreja Širclja, manjkala sta tudi dva poslanca narodnostnih manjšin.

Odločilni so bili prav glasovi SMC, kjer so poudarjali, da bodo pomisleke finančnega ministra Andreja Bertonclja o predvidenem državnem jamstvu upoštevali in so glasovali proti zakonu. Predlog je po njihovem prepričanju nedodelan in sistemsko ogroža delovanje zdravstvene blagajne. "Nedopustno je, da naslednji vladi dopustimo nekaj, kar bo morala dobesedno popravljati čez noč in bo to njihova prva naloga. Prav je, da se stvari urejajo sistemsko in celovito. Ne samo nekomu dati denar, ampak tudi povedati, kako naj z njim ravna," je povedal poslanec SMC Jani Möderndorfer.

Miro Cerar
Novice Po razpadu vlade bo v poslansko klop znova sedel Miro Cerar

Mesec: Bitka je izgubljena, vojna se začenja

Koordinator Levice Luka Mesec nov poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napoveduje še v tem mandatu DZ. "Nismo vrgli puške v koruzo. Bitka je izgubljena, vojna se šele začenja," je dejal po seji DZ, na kateri je ta poskus propadel.

"Danes se je pokazalo, kdo je kdo, kdo kje stoji, kdo brani javni interes, kdo brani zavarovalnice. Na žalost tudi po 17 letih, čeprav smo na pobudo Levice zakon o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja uspeli prvič vsaj pripeljati do obravnave v DZ, ukinitev ni uspela," je Mesec ugotavljal v izjavi novinarjem po seji DZ.

Rezultat glasovanja po ocenah Mesca pomeni, da se bo zdravstveno zavarovanje še naprej dražilo in da bodo zavarovalnice še naprej poslovale z več deset milijonskimi dobički. Prav tako bodo po njegovih navedbah še naprej revni upokojenci ter revni zaposleni in ljudje na povprečnih plačah za dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali enake zneske kot denimo poslanci ali tisti, ki imajo še boljše plače. Povedal je, da si po nekaterih podatkih 120 tisoč ljudi ne more privoščiti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da nimamo tako univerzalne preskrbe z zdravstvom, kot se morda komu zdi.

Golubović: Zmagal je kapital nad ljudmi

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa meni, da so koncu odigrali svojo igro lobiji in zavarovalnice. Obžaluje, da so po 20. letih zamudili priložnost, da ukinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje oz. posrednike, ki ga pobirajo, in sredstva prenesejo v javno blagajno.

"Prišli smo daleč, vendar so na koncu odigrali svojo igro lobiji in zavarovalnice, zmagal je kapital nad ljudmi," je v izjavi po seji ocenil Golubović. Podobno kot Mesec je napovedal, da bodo nadaljevali s prizadevanji in je bila to le ena od etap.

Očitki, da novela sploh ne ukinja dopolnilnega zavarovanja

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je v razpravi pojasnil, da v DeSUS vztrajajo pri oceni, da novela ne prinaša pravega načina ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Po njegovih besedah jih niso prepričala niti vložena dopolnila. Opozoril je, da bi se bilo treba sprememb zdravstvenega zavarovanja lotiti v navezi z ureditvijo dolgotrajne oskrbe, kar pa se v tem primeru ni zgodilo. Dodal je, da jih v DeSUS skrbi, kaj bo morebitno sprejetje novele pomenilo za zdravstveno blagajno in za državni proračun, poroča STA.

Čakalne vrste
Novice To je predlog, ki je slovensko politiko razdelil kot že dolgo ne

Proti noveli so se izrekli tudi v poslanski skupini koalicijske SMC, za katero do pred kratkim še ni bilo jasno, ali bo predlog podprla. Po besedah Möderndorferja sicer podpirajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a je razlog za njihovo odklonilo stališče v tem, da novela sploh ne ukinja dopolnilnega zavarovanja, ampak le prenaša dajatev z enega na drug naslov, pri tem pa tudi zahteva, da se na široko odprejo proračunska vrata, je opozoril. Poudaril je, da stališče SMC nikakor ne pomeni napovedi nove koalicije, kot želijo nekateri prikazati.

Poslanec iz vrst SMC Jani Möderndorfer | Foto: Bor Slana/STA Poslanec iz vrst SMC Jani Möderndorfer Foto: Bor Slana/STA

Do zakonske rešitve so bili zelo kritični v SDS. "Dopolnilnega zavarovanja ne ukinjate, ampak preoblikujete v pavšalni prispevek," je izpostavila poslanka Jelka Godec. Novela v zdajšnji obliki prinaša enak prispevek za vse, čemur se je predlagatelj želel izogniti, zato se Godčeva tudi sprašuje, kako to, da ga bodo v Levici podprli. Strinja se, da bi morala ukinitev dopolnilnega zavarovanja spremljati progresivna lestvica, a ne v taki obliki, kot jo predlaga SD. Opozorila je tudi na različne izračune, ki so spremljali nastajanje novele, in na to, da se za bolnike ne bo spremenilo nič, razen da bodo za zdravstvo plačevali še več.

Spremembe, ki bi zahtevale širok družbeni konsenz

Iva Dimic (NSi) je napovedala, da njihova poslanska skupina ne bo podprla niti vloženih dopolnil niti novele kot celote. Po njenih besedah novela ne ukinja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak le uvaja obvezni pavšalni znesek, ki bo namesto h komercialnim zavarovalnicam šel k Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Opozorila je, da se novela loteva pomembnih sprememb, ki bi zahtevale širok družbeni konsenz, ki pa v tem primeru ni dosežen.

Iva Dimic je napovedala, da stranka NSi ne bo podprla novele. | Foto: STA , Iva Dimic je napovedala, da stranka NSi ne bo podprla novele. Foto: STA ,

Predlogu so nasprotovali tudi v SNS. Poslanec Dušan Šiško je spomnil na svoje pozive ob prejšnjih obravnavah novele, da počakajo na vladni predlog. "Zagotovo ga ne bomo podprli, ker ne želimo novi vladi takoj naprtiti nekega ogromnega dela," je napovedal.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je v DZ vložila Levica, a je koalicija nato predlog preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno. V LMŠ pa so pred tretjo obravnavno vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. Potem ko so v drugi obravnavi umaknili varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril proračun, pa so zdaj želeli vrniti tako določilo.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Podpora ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še negotova