Sreda,
23. 7. 2014,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve župan Ljubljana Damjan Damjanovič Zoran Janković

Sreda, 23. 7. 2014, 21.37

8 let

Bo imela SDS v Ljubljani dva kandidata za župana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič bo avgusta začel zbirati podpise volivcev za nastop na županskih volitvah v Ljubljani, ni pa še jasno, ali ga bo podprla tudi njegova stranka SDS.

Damjanoviča, ki je neodvisno kandidaturo napovedal že marca, smo vprašali, zakaj je boljši kandidat od Zorana Jankovića, ki se bo 3. oktobra še četrtič potegoval za vodenje glavnega mesta. Janković, ki je s svojo leta 2011 zmagovito Pozitivno Slovenijo na letošnjih parlamentarnih volitvah doživel hud poraz in ostal zunaj državnega zbora, Ljubljano vodi od leta 2006.

Ne šov, velika koalicija Damjana Damjanoviča "Mislim, da bi lahko z drugačnim pristopom drugače ustvarjal, kot ustvarja on. Delal bi za veliko koalicijo in v partnerskem odnosu do civilnodružbenih pobud. Premalo je bilo tudi sodelovanja s četrtnimi skupnostmi," pravi Damjanovič, ki je v javnosti postal prepoznaven kot član žirije v televizijskih resničnostnih šovih.

Je pametno imeti dva kandidata? Damjanovič pravi, da bo kljub neodvisni kandidaturi poskušal pridobiti podporo drugih strank. Ima podporo Slovenske demokratske stranke, katere član je? "Stranko sem seznanil s svojo neodvisno kandidaturo. SDS se bo odločila, ali bo imela svojega kandidata ali pa bo podprla mene. Poskušal bom sestaviti široko koalicijo v mestnem svetu ne glede na politične pole. To se mi zdi za prihodnost edino pametno."

Torej obstaja možnost, da bi kandidirala dva člana SDS? "Ne vem, jaz sem neodvisni kandidat in nimam moči, da bi vplival na stranko. Stranka ima svoj izvršilni odbor, moja vizija pa je narediti veliko koalicijo in se z njo lotiti razvoja Ljubljane," pravi Damjanovič.

Poudarja, da se je SDS tako kot druge stranke v zadnjih mesecih ukvarjala predvsem z evropskimi in parlamentarnimi volitvami. Tako odgovarja na vprašanje, kakšni so bili odzivi v SDS na njegovo kandidaturo, ki jo je sicer napovedal že pred meseci.

Damjanovič pričakuje, da se bo SDS do njegove kandidature opredelila septembra. Pred dnevi je sicer SDS za Finance sporočila, da postopkov v zvezi z lokalnimi volitvami še niso končali. "Menimo pa, da Ljubljana potrebuje župana, ki bo odgovorno, zanesljivo, predvsem pa v korist Ljubljančank in Ljubljančanov vodil mestno občino."

Kako konkreten je vodja filharmonikov? Kateri so trije konkretni projekti, ki bi jih direktor Slovenske filharmonije izpeljal kot župan? "Najbolj pomembno je, da se Ljubljana čim bolj približa gospodarskemu razvoju, kolikor je to odvisno od mesta. Vemo, da mesto ni gospodarska družba oziroma d. o. o., a nekaj pobud lahko da. Ljubljana je izgubila cehovski pridih. Vsako mesto ima svojo patino. Če pogledamo Ljubljano, smo razen gostinstva izgubili veliko stvari. Vse se je preselilo v trgovska središča na robu mesta."

Kje je vrhunski šport? Druga Damjanovičeva prednostna naloga je skrb za prihodnost kulture življenja, da Ljubljančani ne bodo plačevali položnic tako, da jih nekoč ne bomo mogli več plačati. Zadolžitev Ljubljane je namreč skrb zbujajoča, je prepričan. "Omenil bi še povrnitev ugleda mesta z vrhunskim športom, kot ga je imela Ljubljana nekoč."

Patria? To je državna politika. Kaj Damjanovič misli o zadevi Patria? Kot član SDS se bo namreč verjetno moral opredeliti tudi do tega vprašanja. Njegov odgovor je skop: "To je državna politika. Za to so pristojni organi, ki naj opravijo svoje delo."

Damjanovič se je sicer 8. julija udeležil prižiganja sveč, ki ga vsak dan pred sodno palačo v Ljubljani organizira Odbor 2014 v podporo zaprtemu predsedniku slovenskih demokratov Janezu Janši. Po poročanju spletnega Reporterja je županski kandidat dejal: "Delitev na leve in desne ni smiselna, vsi smo samo Slovenci." Dodal je, da bi morala za svobodno in demokratično družbo tudi na Ljubljanskem gradu viseti slovenska zastava.