Sobota,
19. 9. 2015,
6.43

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Obrežje begunci

Sobota, 19. 9. 2015, 6.43

7 let

Begunci z vlakom v Avstrijo, Miro Cerar oster do Hrvaške (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenijo je do zdaj prišlo okoli 2.000 beguncev. Nekateri so odšli peš proti Avstriji, nekateri z vlakom. Avstrija, ki pravi, da bo begunce vračala, je na Šentilju sprejela več skupin beguncev.

23:30 POVZETEK V Slovenijo je doslej prispelo več kot 2.000 beguncev, zlasti iz Sirije, Afganistana in Iraka. Najbolj sta obremenjeni območji Brežic in Obrežja, a so varnostne in zdravstvene razmere po zagotovilih pristojnih stabilne. 750 beguncev še vedno čaka na vstop v Slovenijo, po neuradnih informacijah jih danes ne bodo več spuščali naprej.

Večino prebežnikov, ki so vstopili v Slovenijo, so razvozili po nastanitvenih centrih, več sto pa se jih je peš odpravilo proti Avstriji. Begunci iz Celja so se v Avstrijo odpeljali kar z vlakom.

Begunski val se sicer vse bolj preliva v Avstrijo, kjer so že napovedali, da bodo begunce vračali v Slovenijo in Hrvaško. V Avstrijo naj bi jih v enem dnevu prišlo okoli 10.000. Hrvaška je medtem sporočila, da je večina beguncev zapustila Hrvaško, novi še prihajajo, a jih organizirano pošilja naprej na Madžarsko. Tudi po podatkih našega notranjega ministrstva vozi Hrvaška begunce proti Madžarski, ne pa proti Sloveniji.

23:00 RIGONCE Kako je bilo zvečer na meji:

22:40 LJUBLJANA Slovenija je enega od zbirnih centrov namenila samo ranljivim skupinam, kot so družine z majhnimi otroki in nosečnice, pravi ministrica Vesna Györkös Žnidar.

22:20 LJUBLJANA Samo sedem beguncev je zaprosilo za mednarodno zaščito v Sloveniji. Njihov glavni cilj je, da gredo v Avstrijo in nato naprej v Nemčijo.

22:06 OBREŽJE Nocoj čez mejo verjetno ne bodo spuščali novih beguncev in jih nameščali po centrih v Sloveniji, a uradne potrditve te informacije ni.

22:00 OBREŽJE Po navedbah nekaterih humanitarnih delavcev imajo otroci, njihove matere ter nosečnice prednost pri vstopu v državo oz. pri namestitvi v zbirne centre. Družin načeloma naj ne bi ločevali.

21:50 OBREŽJE Na terenu so še vedno prostovoljci iz več držav, prav tako na območju, kjer se zadržujejo begunci, delujejo vsaj trije zdravniki prostovoljci. Danes so denimo oskrbeli deklico z zlomljeno roko in moškega s srčno kapjo. Oba so odpeljali v brežiško bolnišnico.

21:40 BRUSELJ Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je ponudil podporo notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar pri reševanju begunske problematike, tudi v okviru sredstev evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje, so zapisali na ministrstvu.

21:34 VREME Pred begunci je naporna noč, ponoči bo še deževalo, do jutra pa bo dež v večjem delu Slovenije ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo precej jasno, v sredo pa bo dež spet zajel vso Slovenijo.

20:55 RIGONCE Naša novinarka Neža Mrevlje je s fotografinjo Ano Kovač na mejnem prehodu Rigonce - Harmica: "V hrvaškem kraju Harmica, neposredno ob hrvaško-slovenskem mejnem prehodu Harnica/Rigonce, je približno 300 beguncev, ki so tu ujeti pred zaprto slovensko mejo. Prve skupine so sem prišle včeraj. Številni med njimi bodo tako že drugo hladno noč prespali na prostem, čakajoč na možnost nadaljevanja poti proti severu Evrope."

Veliko jih spi na zelenicah ob cesti in parkirišču. Nekateri tudi v velikem šotoru, ki so ga postavili humanitarni delavci in prostovoljci. Ti jih oskrbujejo z odejami, prinesli pa so tudi nekaj vzmetnic, oblačil in hrano. V kraju delujoči rehabilitacijski center in humanitarna organizacija Remar sta jim zagotovila tudi tople obroke. Hvaležni so za takšen odziv posameznikov in posameznic na Hrvaškem. Ustavljeni pred zaprtim slovenskim mejnih prehodom še pravijo: "Hrvaška je dobra država, Slovenija se v solidarnosti še ni izkazala." Utrinki iz Harmice:

20:40 LJUBLJANA V Slovenijo je do zdaj vstopilo več kot 2.000 beguncev.

20:34 ŠENTILJ Pet Afganistancev je avstrijska policija po prehodu čez mejo pripeljala nazaj na slovensko stran. Sami niso znali povedati, zakaj. Po neuradnih navedbah pa najverjetneje zato, ker so mejo prečkali v osebnem avtomobilu, poroča STA.

20:34 ŠENTILJ Medtem ko so begunci čakali na mejnem prehodu, so jim posamezni avtomobili, tako slovenskih kot avstrijskih registrskih tablic, dovažali hrano ter igrače, barvice in druge izdelke za otroke. Pomoč so pripeljale tudi nekatere humanitarne organizacije, kot je Nadškofijska Karitas Maribor.

20:27 RIGONCE Naša novinarka Neža Mrevlje in fotografinja Ana Kovač sta na mejnem prehodu Rigonce govorila z družino iz Iraka. "Slovenske policiste sem prosil, če lahko stopimo iz skupine, ker imam majhnega otroka. Žena je v devetem mesecu nosečnosti. Ne počuti se dobro, utrujena je. Potrebuje počitek. Otrok pa se lahko rodi vsak trenutek," je povedal Iračan. Preberite več -->.

20:16 LJUBLJANA Po zadnjih podatkih je v vseh centrih skupaj okoli 1650 beguncev. Policisti so danes begunce z avtobusi prepeljali na več lokacij po Sloveniji. S tem so zmanjšali pritisk na Policijsko postajo Brežice, kjer bi tujce glede na mesto vstopa v državo sicer morali obravnavati.

20:14 ŠENTILJ Na poti proti mejnemu prehodu sta po neuradnih navedbah še dva avtobusa in še en vlak z begunci.

20:07 SPIELFELD Avstrijski policisti imajo navodilo, da begunce spuščajo čez mejo, dokler bo v zasilnih zatočiščih dovolj prostora zanje, je eden od obmejnih policistov povedal za STA.

20:00 SPIELFELD Na avstrijsko stran mejnega prehoda Šentilj je nocoj pripeljal vlak z okoli 260 begunci iz Slovenije. Po nekaj urah postanka je zvečer odpeljal proti Dunaju. Na njem so begunci, redne potnike pa so premestili na drug vlak. Tam je tudi okoli sto ljudi, ki so mejni prehod čez dan prečkali peš.

Begunci so se na vlak vkrcali v Celju, kjer so bili minulo noč ali čez dan nastanjeni v stavbi Srednje ekonomske šole.

19:45 RIGONCE Naša fotografinja Ana Kovač je na mejnem prehodu Rigonce - Harmica, ki je zdaj zaprt, posnela nekaj fotografij:

19:33 GORNJA RADGONA Celotna skupina tujcev, ki je bila nastanjena v centru v Gornji Radgoni, je po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji, so sporočili policisti. Avstrija jim je dovolila vstop v državo.

19:30 OBREŽJE Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce še vedno na vstop v državo čaka okoli 750 ljudi, pravijo na novomeški policijski upravi. Razmere na prehodih, kjer čakajo begunci, so relativno mirne.

Kako je bilo danes na Obrežju:

19:26 BREŽICE V sprejemnem centru za begunce so danes evidentirali 900 tujcev. Trenutno je v centru 300 tujcev, ostale pa so odpeljali v druge centre po državi.

19:22 LJUBLJANA Begunci želijo v Nemčijo in Skandinavijo, to jim moramo omogočiti, je povedal zunanji minister Karl Erjavec.

19:19 LJUBLJANA Slovenija je na zagovor poklicala hrvaško veleposlanico v Ljubljani, je v oddaji Dnevniku na TV Slovenija povedal zunanji minister Karl Erjavec. Hrvaška je namreč preusmerjala begunce proti Sloveniji (in Madžarski).

19:00 POVZETEK V Slovenijo je doslej prispelo več kot 1.500 beguncev, zlasti iz Sirije, Afganistana in Iraka. Najbolj sta obremenjeni območji Brežic in Obrežja, a so varnostne in zdravstvene razmere po zagotovilih pristojnih stabilne. Večino migrantov so razvozili po nastanitvenih centrih, več sto pa se jih je peš odpravilo proti Avstriji.

18:50 BREŽICE "Slovenija ne zapira meja, moramo pa opravljati kontrolo in nadzorovano ter obvladljivo usmerjati te tokove ljudi", pravi premier Cerar.

18:46 BREŽICE "Pri nas nudimo zdravstveno pomoč, postopamo zelo humano, beguncem omogočamo spodobne pogoje, da lahko tu nekaj časa ostanejo. Seveda pa bomo potem v sodelovanju z Avstrijo, Nemčijo in nekaterimi drugimi državami in EU poskrbeli, da se bo ta tok premaknil tja, kjer je to potrebno," je izpostavil premier Cerar, ki je obiskal center v Brežicah.

18:44 RIGONCE Naša novinarka Neža Mrevlje in fotografinja Ana Kovač sta ravnokar na mejnem prehodu Rigonce. Poročata, da je prehod povsem zaprt.

18:40 BUDIMPEŠTA Hrvaška je proti Madžarski v petek poslala približno 8000 migrantov. Ne pričakujejo, da se bo prihod migrantov zmanjšal ali upočasnil, pravijo na Madžarskem. Z Madžarske migrante prevažajo proti Avstriji.

18:30 ZAGREB Na Hrvaško je od srede do danes do 13. ure prišlo približno 21.000 migrantov, danes pa jih je državo zapustilo okoli 3000, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

18:22 LIBIJA V 20 reševalnih operacijah so pred libijsko obalo rešili več kot 4.500 migrantov. Poteka pa še ena reševalna operacija.

18:15 RIGONCE Naša novinarka Neža Mrevlje in fotografinja Ana Kovač sta na terenu. "Četudi bi ostal v Siriji, ne vem, za katero stran bi se boril, ker so vse napačne," jima je povedal Kurd iz Sirije.

18:00 BREŽICE "Slovenija je varuh schengenske meje in to odgovornost ter nalogo bomo opravljali tudi vnaprej," je spet ponovil premier Cerar.

17:57 BREŽICE S hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem je Cerar v kontaktih. Opozoril sem ga, da ni korektno, da prihaja do usmerjanja in spodbujanja beguncev proti Sloveniji," je dejal.

17:50 BREŽICE Miro Cerar poudarja, da Slovenija val beguncev iz Hrvaške obvladuje in da zadeve potekajo urejeno, nadzorovano in obvladljivo.

17:40 BREŽICE Predsednik vlade Miro Cerar je obiskal zbirni center za begunce v Brežicah. Dejal je, da Hrvaška ni opravila svoje naloge glede beguncev.

17:22 LJUBLJANA Predsednik republike Borut Pahor se je popoldne v telefonskem pogovoru z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom pogovarjal o aktualnih vprašanjih begunske krize. Strinjala sta se, da njena razsežnost potrebuje takojšen skupen evropski in mednarodni odziv.

17:12 DUNAJ Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je glede na nov val beguncev prek Balkana napovedala ostre ukrepe. Ljudi, ki samo potujejo skozi Hrvaško in Slovenijo ter za azil zaprosijo šele v Avstriji, bo Avstrija poslala nazaj, je dejala.

Ministrica ne razume tega, da je komaj kakšna prošnja za azil vložena v Sloveniji in na Hrvaškem, saj gre za varni državi. "To ni več nobeno iskanje varnosti, temveč azilno optimiranje," je dodala.

17:01 ŠENTILJ Na slovenski strani mejnega prehoda nove skupine beguncev, ki prihajajo v Šentilj v skupinah od dva do osem ljudi, čakajo na vstop v Avstrijo. Nekaj jih je Avstrija že sprejela.

17:00 DUNAJ Evropska unija, ZDA in arabske zalivske države bi morale zbrati pet milijard ameriških dolarjev (4,83 milijarde evrov) za pomoč sirskim beguncem na Bližnjem vzhodu, sta se strinjala avstrijski kancler Werner Faymann in nemški podkancler Sigmar Gabriel. Če tega denarja ne bo, se bo še več ljudi odpravilo na pot proti Evropi, je dejal Gabriel.

O predlogu bodo govorili voditelji držav članic EU na sredinem vrhu v Bruslju.

16:39 LJUBLJANA Slovenija je že aktivirala blagovne rezerve za zdravila in sanitetni material, vse to je že na poti v vse sprejemne in nastanitvene centre, kjer to potrebujejo. Prav tako so aktivirali prikolico za množične nesreče, ki jo bodo po potrebi pripeljali v sprejemni center, kjer bi se pokazala potreba, pravi Sandra Tušar z ministrstva za zdravje.

16:25 SRBSKO-HRVAŠKA MEJA Po nekaterih informacijah naj bi srbsko-hrvaško mejo v nedeljo doseglo 80.000 migrantov. Na ministrstvu za notranje zadeve tega podatka še niso uspeli preveriti.

16:00 ŠENTILJ Skupino okoli 50 ljudi so avstrijske oblasti zdaj spustile čez mejo, v Avstriji pa so jih nastanili v šotorišču blizu meje. Večja skupina beguncev še ostaja na slovenski strani.

15:50 LJUBLJANA Hrvaška naj bi večino migrantov prepeljala proti Madžarski, tako pravijo naši stiki na Hrvaškem, pravi Boštjan Šefic (MNZ). Tako bi se morale "stvari, kar se tiče prihodov, nekoliko umiriti". Se pa razmere seveda po besedah Šefica lahko zelo hitro spremenijo.

15:40 LJUBLJANA Migranti se lahko po registraciji in namestitvi prosto gibljejo. Lahko zapustijo zapustijo namestitvene centre, tega jim ne smemo preprečiti, pravi sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

15:33 BREŽICE V sprejemnem centru v Brežicah je trenutno nastanjenih 250 tujcev, okoli 500 so jih prepeljali v sprejemne centre po državi. Na Obrežju in Rigoncah čaka na vstop v državo še okoli 900 beguncev.

15:30 SLOVENJ GRADEC Predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec skupaj s prostovoljci pripravljajo namestitev za begunce na Partizanskem domu na Kopah. Kot je povedal župan Andrej Čas, bodo predvidoma še danes sprejeli dve družini iz azilnega doma v Postojni.

15:25 ŠENTILJ Zaenkrat še ni znano, ali bodo avstrijske obmejne službe begunce, ki čakajo na mejnem prehodu, spustile čez mejo. Begunci mirno čakajo na zelenici pred mejnim prehodom.

15:22 ŠENTILJ Med begunci, ki so peš prišli na Šentilj, je bil tudi par s sedem dni starim dojenčkom, ki se je rodil na poti. Avstrijska policija je ob vesti, da je med begunci tudi dojenček, takoj poklicala reševalno službo, ki so par z otrokom odpeljali na pregled čez mejo.

15:22 ŠENTILJ Prve skupine okoli 100 beguncev, ki so bili nameščeni v Mariboru, in okoli 150 iz Lenarta so zgodaj popoldne peš prispele na slovensko-avstrijski mejni prehod Šentilj. Trenutno se pred mejno kontrolo nahaja več kot 50 ljudi.

15:07 GORNJA RADGONA V nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni so opoldne pripeljali še 150 beguncev, ki pa ne vedo, da jih bodo - čeprav so le nekaj sto metrov od Avstrije - v skladu s schengensko zakonodajo vrnili na Hrvaško. Nobeden od njih namreč ni zaprosil za azil. V centru je zdaj skupno 350 beguncev.

14:45 LJUBLJANA Ljubljanska občina je za begunce ponudila tri nastanitvene enote in tudi hrano, za zdaj jih minstrstvo še ne bo aktiviralo.

14:40 LJUBLJANA Šefic je zanikal namigovanja, da slovenska policija ne obvladuje zelene meje. "Špekualcija o kakršnemkoli angažiranju slovenske vojske ni na mestu," je dejal. Da so policisti lačni, ne drži. Priznal je, da manjša enota policije (gre za nekaj ljudi) res ni pravočasno dobila obrokov.

14:30 LJUBLJANA Vsi begunci, ki so trenutno v Sloveniji, želijo po besedah Šefica nadaljevati pot v Nemčijo. 14:20 LJUBLJANA Za zdravstveno varstvo beguncev je poskrbljeno v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih, zagotavlja državna sekreatarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar. Preko noči so opravili okoli 40 intervencij. Zahtevnejše posege opravijo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Aktivirali so blagovne rezerve za zdravila in sanitetni material, ki je že na poti v centre.

14:15 LJUBLJANA Direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But je povedal, da so begunci trenutno nastanjeni v štirih begunskih centrih. To so Center za tujce v Postojni, nekdanji hotel Črni les pri Lenartu, nekdanja Srednja ekonomska šola v Celju in šola v Mariboru. Aktivirali bodo tudi tri ali štiri nastanitvene objekte v stari vojašnici na Vrhniki. V Logatcu trenutno poteka postavljanje šotorov.

14:10 LJUBLJANA Najbolj obremenjena mejna točka so še vedno Brežice, kjer trenutno ostaja še 600 tujcev. Policisti v celoti obvladujejo situacijo, varnostne razmere so dobre, je dejal Šefic. V prihodnjih dneh pričakuje umiritev razmer.

14:05 LJUBLJANA Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica je v Sloveniji registriranih 1500 beguncev. Največ jih prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka.

14:00 CELJE Škofijska Karitas Celje vse ljudi poziva, da v prostore Celjskega mladinskega centra prinesejo sadje in zelenjavo, žitne ploščice, čokoladice, otroške kašice, higienske pripomočke, vlažilne robčke, vodo v plastenkah, živila, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave, ribje konzerve, odeje, spalne vreče in topla oblačila.

13:02 MARIBOR Okoli 250 beguncev, ki so bili čez noč nastanjeni v Mariboru in Črnem lesu, se je dopoldne po cesti peš odpravilo proti Šentilju. Vprašanje ostaja, kaj bodo z njimi naredili avstrijski obmejni policisti, ko bodo ti želeli prečkati mejo.

13:00 OBREŽJE Na Obrežju je ekipa prve pomoči z eno zdravnico, ki oskrbuje nujne primere. Med drugim so oskrbeli žensko, ki je ob vkrcanju na avtobus omedlela, ker so jo pomotoma ločili od svojega otroka.

12:55 GORNJA RADGONA V nastanitveni center na Sejmišče v Gornji Radgoni je bilo prepeljanih dodatnih 150 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju Novega mesta.

12:50 LJUBLJANA Danes so nekateri poročali, da naj bi ponoči v brežiški bolnišnici umrl begunski otrok, vendar so v bolnišnici slednje za STA zanikali. Kot so povedali, so v bolnišnico res sprejeli mati in otroka begunca, vendar je z njima vse v redu.

12:40 HRVAŠKA Begunci iz Srbije še vedno prihajajo na obmejno območju pri Tovarniku. Medtem ko jih je v preteklih dneh na Hrvaško vstopilo več kot 20 tisoč, jih je okrog sedem tisoč odšlo na Madžarsko, okoli 1500 pa v Slovenijo.

12:25 OBREŽJE Na mejnem prehodu Obrežje od več kot tisoč beguncev ostaja še približno 500 ljudi, ostale so z avtobusi odpeljali v notranjost države. Begunce želijo čim prej prepeljati čez mejo, saj v nekaj urah pričakujejo poslabšanje vremena.

12:20 LJUBLJANA Policisti, ki varujejo državno mejo, opozarjajo na nevzdržne razmere. Na Policijskem sindikatu Slovenije pravijo, da je v begunski krizi zatajila logistika, saj so bili policisti v službi več kot 26 ur, a so jim dostavili le dva sendviča in vodo, ne pa tudi kakšnega toplega obroka, čaja ali kave.

12:15 LJUBLJANA Pripadniki civilne zaščite nadaljujejo z zagotavljanjem pomoči za begunce, med drugim za kemična stranišča in tuš kabine v nastanitvenih enotah na obmejnih območjih.

12:15 LJUBLJANA Premier Miro Cerar bo obiskal zbirni center za begunce v Brežicah in Policijsko upravo Novo mesto.

12:00 MADŽARSKA Od petka je na Madžarsko, ki je medtem postavila 41 kilometrov dolgo ograjo na meji s Hrvaško, vstopilo skoraj 8000 beguncev.

11:55 LJUBLJANA Prvih petsto beguncev prihaja v Ljubljano na tri lokacije, je tvitnila predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar. "Prosim vas, če lahko v skladišče RK na Tržaško prinesete brisače, šampone, mila, higienske robčke. Hvala."

11:40 ATENE V brodolomu ladje z begunci, ki so bili na poti iz Turčije v Grčijo, je umrla petletna sirska deklica, številne še pogrešajo. Grška obalna straža je rešila 13 ljudi.

11:22 LJUBLJANA Okoli dve tretjini beguncev je moških, med vsemi je okoli četrtina mladoletnikov. Za veliko večino je končna postaja Nemčija. Največ jih je mejo prečkalo peš, manjši del pa z vlakom.

11:20 LJUBLJANA Sveži podatki policije: v petek do polnoči je v Slovenijo prišlo 1287 beguncev, velika večina jih je mejo prečkala na Obrežju (1050), preostali pa drugje (na Dobovi 150, v Brežicah 84 in v Lendavi trije). Največ je Afganistancev (483), Sircev (470) in Iračanov (126).

11:10 OBREŽJE Na mejnem prehodu Obrežje so reševalci ponoči zaradi zdravstvenih težav beguncev posredovali v nekaj primerih, so nam povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Poudarjajo, da nimajo podatkov o zdravstvenem stanju beguncev. "Osebe niso bile v policijskih postopkih oziroma še niso bile registrirane," nam je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

10:54 AVSTRIJA Nova številka o prihodih beguncev z Madžarske v Avstrijo: 6700.

10:40 LJUBLJANA Rdeči križ in Slovenska karitas pozivata javnost k zbiranju humanitarne pomoči za begunce. Akcija bo na ljubljanskem Rdečem križu potekala danes od 11. do 15. ure na različnih lokacijah. Karitas pomoč zbira v humanitarnih centrih v Ljubljani, Mariboru, Celju in Žalcu.

10:35 ZAGREB Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je hrvaškemu premierju Zoranu Milanoviću ponudil tehnično in logistično pomoč EU pri spopadanju z begunsko krizo. Izpostavila sta potrebo po krepitvi zunanje schengenske meje in pomoči sosednjim državam. Strinjala sta se, da je treba z begunci ravnati s človeškim dostojanstvom.

10:30 HARNICA V vasi Harmica na hrvaški strani je okoli sto beguncev. Tam je lokalna železniška postaja, migranti prihajajo z vlakom, ki vozi vsako uro.

10:25 RIGONCE Družine z majhnimi otroki sta v Brežice na registracijo že odpeljala dva avtobusa. Vse ostale policija miri, naj počakajo, ker naj bi odpeljali vse.

10:20 RIGONCE Policisti na mejnem prehodu Rigonce so začeli čez mejo spuščati prve begunce.

9:55 ČRNI LES PRI LENARTU Nastanjenih je okoli 150 migrantov.

9:50 GORNJA RADGONA Večinoma gre za družine z otroki, domnevno državljane Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Bangladeša, Nigerije in Egipta. Nihče ni zaprosil za mednarodno zaščito. Policisti v Gornji Radgoni pričakujejo nove begunce.

9:45 GORNJA RADGONA V nastanitveni center Sejmišče v Gornji Radgoni so ponoči sprejeli 198 beguncev. Policisti so hrvaškim varnostnim organom napovedali njihovo vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama.

9:30 CELJE V prostorih nekdanje Srednje ekonomske šole v Celju so namestili 200 beguncev, med njimi so tudi otroci. Večinoma gre za državljane Sirije in Afganistana, pripeljali so jih s štirimi avtobusi.

9:17 AVSTRIJA Okoli tisoč beguncev je z Madžarske v jutranjih urah prišlo v Avstrijo. Z avtobusi so jih odpeljali proti Gradcu in Dunaju. Na Madžarsko je sicer do petka do 22. ure s Hrvaške prišlo 4400 beguncev.

9:15 RIGONCE Beguncev je približno sto, sami pravijo, da naj bi jih v nekaj urah odpeljali v Slovenijo.

9:10 RIGONCE Na mejnem prehodu Rigonce pri Dobovi se spet zbirajo begunci in tudi protestniki, slovenska policija pa na mostu na Sotli med obema mejnima točkama še vedno vzdržuje kordon.

8:45 BREŽICE Na mejnem prehodu Obrežje je za tovorna vozila zaprt promet na vstopu v Slovenijo. Mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova ostaja zaprt do 18. ure.

Kaj se je dogajalo v Rigoncah? V petek ponoči je bilo na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce okoli 400 beguncev ter slovenskih in hrvaških aktivistov, ki so protestirali, prišlo pa je do prerivanja in posredovanja policije.

Policija je sporočila, da je proti enemu protestniku, ki je v skupini z drugimi skušal prebiti kordon policistov, uporabila plinski razpršilec.

Dolenjska avtocesta za kratek čas zaprta Drugega posebnega dogajanja ponoči ni bilo niti na zeleni meji, ki jo predvsem s pomočjo termovizije policija po lastni oceni dobro obvladuje.

Promet na dolenjski avtocesti je bil zaradi ljudi, ki so hodili po cesti in ob njej, pri priključku Obrežje proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu kratek čas oviran, zdaj pa policisti avtocestni promet sproti prilagajo varnostnim razmeram.