Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
18.51

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Natisni članek

glasovanje RTV Slovenija Ciril Baškovič

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 18.51

2 leti, 4 mesece

Baškovič ostaja predsednik programskega sveta RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Baškovič Ciril |  Ciril Baškovič je na očitek, da je poleti sklical sejo v nasprotju s poslovniškimi določili, odgovoril, da jo je takoj po prejetju opozorila prekinil.  | Foto STA

Ciril Baškovič je na očitek, da je poleti sklical sejo v nasprotju s poslovniškimi določili, odgovoril, da jo je takoj po prejetju opozorila prekinil.

Foto: STA

Stolček Cirila Baškoviča na čelu programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je danes nekoliko zamajal, saj so trije svetniki podali predlog za njegovo razrešitev. Podprlo ga je 14 članov, šest jih je bilo proti. Predlog bi bil uspešen, če bi zanj glasovalo vsaj 15 članov 29-članskega sveta.

Baškovič po mnenju predlagateljev Slavka Kmetiča, Alenke Gotar in Boruta Bajžlja sej ne vodi tako, da bi bila spodbujena konstruktivna razprava. Kot predsednik sveta je v zadnjem obdobju storil tudi več poslovniških napak, ki slabijo delovanje sveta in njegov ugled v javnosti, je med drugim dejal Kmetič. Zato so omenjeni naknadno na dnevni red uvrstili tudi glasovanje o nezaupnici Baškoviču.

Baškovič: Sam odločam, kako bom glasoval 

Ta je vse očitke zavrnil. Tako je spomnil, da se je vedno zavzemal za pluralno razpravo. Na očitek, da je poleti sklical sejo v nasprotju s poslovniškimi določili, je odgovoril, da jo je takoj po prejetju opozorila prekinil. Na očitek o velikem vplivu stranke SD, ki ga je predlagala v svet, pa je dejal, da so bili v prejšnjem mandatu sveta štirje člani SD, medtem ko sta zdaj samo dva. "Od kod naj bi bil tak velik vpliv SD?" je vprašal. Sicer pa je zagotovil, da se sam odloča o tem, kako bo glasoval.

Šlo je za sistemsko napako 

Član sveta Alojz Bogataj, ki v svetu zastopa interese civilne družbe, je zatrdil, da je z Baškovičem korektno sodeloval, vendar pa sam v poslovniku vidi sistemsko napako. Glede na to, da se del članov sveta zamenja na dve leti, bi bilo po njegovem mnenju korektno, da bi glasovanje o predsedniku sveta izvedli ob vsaki menjavi dela članov, torej na dve leti.

Nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS je Marica Uršič Zupan

Programski svet je za varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS v novem petletnem mandatu izbral novinarko in predavateljico Marico Uršič Zupan. Zanjo je glasovalo 14 od 27 navzočih članov sveta. Na razpis, ki je bil objavljen oktobra, se je prijavilo šest kandidatov. Pogoje sta poleg izbrane izpolnjevali tudi aktualna varuhinja Ilinka Todorovski, ki pa ni dobila dovolj glasov, in Biserka Povše Tašić, ki je odstopila od kandidature.

Igor Kadunc
Novice Igor Kadunc: Čemu me želi novi generalni direktor RTV na vsak način diskreditirati?
janša, fajon, mesec
Novice Novost na RTV Slovenija: tega nismo videli že skoraj dve leti
Ne spreglejte