Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Balkanski bojevnik

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 8.05

8 let

Balkanski bojevnik bo dobil od države odškodnino

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kakšen je znesek, ki ga bo zaradi duševnih bolečin deležen Boštjan Kopčič, je skrivnost, saj dogovori potekajo za zaprtimi vrati.

Boštjan Kopčič, eden od obtoženih v odmevni zadevi Balkanski bojevnik, je s tožbo od Republike Slovenije zahteval 7700 evrov na račun duševnih bolečin, ki jih je utrpel med letoma 2010 in 2012 zaradi bivanja v prenatrpanem priporu na ljubljanski Povšetovi, v Dnevniku piše Mojca Furlan – Rus.

Na Povšetovi je Kopčič preživel dve leti in pol Okrajni sodnik Matjaž Voglar je konec oktobra sklical poravnalni narok, na katerem sta se "sprti" strani vendarle sporazumeli o odškodnini. Kakšen je znesek, ki ga bo deležen Kopčič, je skrivnost, saj takšni dogovori potekajo za zaprtimi vrati. Sicer pa je poravnava za zdaj še pogojna, saj jo mora v 30 dneh odobriti še vlada.

Kopčiča so zaradi očitkov, da je bil del hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo velikih količin droge, skupaj z drugimi soobtoženimi priprli maja 2010. Na Povšetovi je bil dve leti in pol, izpustili so ga malo pred koncem sojenja, ki se je za večino obtoženih, tudi zanj, končalo z oprostilno sodbo. A kot je znano, so jo nato razveljavili in odredili novo sojenje, ki pa se je šele komaj začelo.

Pravice zaprtim na Povšetovi so bile kršene že v preteklosti V primeru Kopčiča seveda ne gre za prvo tožbo na to temo. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč že leta 2011 razsodilo, da so bile petim zaprtim osebam na Povšetovi kršene pravice iz določbe evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje. Zato jim je morala naša država plačati odškodnino, ki je znašala od 6000 do 8000 evrov.

Razlog: zaprti so bili v celici, veliki 16,3 kvadratnega metra, v kateri je bilo pet ali šest postelj. Posameznemu zaporniku je torej povprečno pripadalo 2,7 kvadratnega metra prostora. Dva sta bila lahko zunaj celice povprečno dve uri in pol na dan, trije pa več kot devet ur. Toda večino tega časa so prebili v prostoru za rekreacijo, velikem 50 kvadratnih metrov, kjer pa je hkrati lahko največ deset zapornikov, še piše Dnevnik.