Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
12.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sindikat veterinarji varčevanje

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 12.55

7 let, 12 mesecev

Ali zaradi varčevanja lahko pričakujemo manj varno hrano?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na novinarski konferenci so člani KSS-ja Pergam in Sindikata veterinarjev Slovenije predstavili svoje stališče glede problematike javne veterinarske službe v luči varčevanja.

Ko je v nedeljo ponoči vlak na železniški progi Pivka–Prestranek v občini Postojna trčil v čredo konj, se je veterinar lahko oglasil šele po 7. uri zjutraj, saj jim varčevalni ukrepi prepovedujejo opravljanje veterinarskega nadzora med 22. in 7. uro.

Manjša skrb za varno hrano Varčevanja pa ne bo le pri stalnem veterinarskem nadzoru, za katerega zakon zahteva 24-urni nadzor, temveč se bo na veterinarskem področju število zaposlenih v letošnjem letu zmanjšalo za 14, s tem da se je v letu 2012 število veterinarjev že zmanjšalo za 15. Sindikat veterinarjev Slovenije zato opozarja, da se bo z nadaljnjim varčevanjem zmanjšala skrb za zdravje potrošnikov in živali. Predvsem se bo zmanjšalo število inšpekcijskih nadzorov, kar lahko pripelje do raznih afer, kot so bakterija E. coli, antraks, melamin v mleku …

Koncept varne hrane v EU-ju je enoten Sindikalisti so opozorili tudi, da je veliko zadev, ki jih od nas zahteva EU in pri katerih ni mogoče varčevati. Koncept varne hrane je v EU-ju enoten, zato je velika stiska veterinarjev, ki ne bodo mogli kompetentno opravljati nalog, za katere je Slovenija dala obljube. Recimo ena takšnih zadev je, da EU od nas zahteva enako število referenčnih laboratorijev na nacionalni ravni, kot jih poznajo v EU-ju. Zato imamo danes prek 30 nacionalnih referenčnih laboratorijev za posamezne kužne bolezni, sredstva pa se krčijo. Ko bo EU presojal naš sistem, se nam lahko zgodi, da bomo imeli velike težave.

Kdo bo odgovoren? "Na to temo sem se hotel sestati s predsednikom vlade in tudi z ministrom za kmetijstvo, pa nista imela časa. Glede na to, da se nam na področju veterinarstva obeta drastično poslabšanje, bodo odgovornost za to nosili tisti, ki danes dajejo na tehtnico, kaj je potrebno in kaj ni, brez strokovnosti," je o nastalem položaju povedal predsednik KSS-ja Pergam Janez Posedi.

Ljudje naj pazijo, kaj jedo Posedi je še dodal: "Če bo ali ko bo prišlo do težav, naj se ve, da to ni posledica malomarnosti tistih, ki delamo, ampak tistih, ki odločajo. Zato naj skomunicirajo, da naj ljudje pazijo, kaj jedo. Sistemski okvir je sprejel Državni zbor na predlog vlade. Zdaj naj sprejmejo tudi odgovornost."

Ne spreglejte