Primož Cirman

Sobota,
4. 11. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 soočenje Borut Pahor Marjan Šarec analiza

Sobota, 4. 11. 2017, 10.10

6 let, 5 mesecev

Pahor je ranljiv, a tudi Šarec ima več težav #foto #video

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Aktualni predsednik tudi v tej kampanji jezdi na valovih lastne formule za uspeh, ki jo je prvič uspešno preizkusil že leta 2012. Je Marjan Šarec res tisti kandidat, ki lahko spretno plava v vsebinsko izpraznjeni politiki in hkrati pridobi dovolj političnih točk na Pahorjevih napakah?

Video: Planet TV


Na tribuni male dvorane v Cankarjevem domu je sedel Dominik Ribič. Sin tistega očeta štirih otrok iz Celja, ki ga predsednik republike leta 2013 ni želel pomilostiti, je čakal na Pahorjev odgovor. Zanimalo ga je, zakaj je predsednik pomilostil ''gospodarskega kriminalca iz afere Istrabenz'' (lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, op. a.), ne pa tudi njegovega očeta.

To je bil veliki finale včerajšnje Arene za 2, soočenja obeh predsedniških kandidatov na Planet TV.


Preberite še:

-> "Nekdo, ki gre na sup v obleki, mora biti zelo prepričan o sebi in zanesljiv"

-> "Predsednik, ste pomislili name in na moje sestre?" #video

-> Jure Godler Pahorju na soočenje prinesel viktorja #video


Trenutek, ki ga Pahor ni želel doživeti

Preobrazba Boruta Pahorja, mojstra vtisa, je bila hipna in očitna.

V razpravi o zunanji politiki je z nasmehom, neizbežnimi kretnjami desne roke, s katerimi želi sogovornika spraviti v podrejeni položaj, retoričnimi monologi in pravilno izbranimi protivprašanji s precejšnjo lahkoto obračunaval s slabo pripravljenim Marjanom Šarcem. V boksarskem žargonu ga je spravil na vrvi.

Video: Planet TV


Zdaj je Pahor, ki nas je še pred tem s smrtno resnim obrazom prepričeval, da vožnja s supom po Blejskem jezeru v obleki ''izraža zanesljivost'', za nekaj trenutkov obstal kot vkopan.

Soočen je bil s posledico enega od svojih (ne)dejanj – v dobesednem pomenu besede. Pred njim je sedel mladi fant, ki je tudi zaradi predsednikove ''konservativne politike do pomilostitev'' (seveda pa ne izključno zaradi tega) štiri leta odraščal brez očeta - in ob tem kot mladoletnik skrbel še za tri sestre.

Soočenje Boruta Pahorja s sinom samohranilca, ki ga predsednik republike ni hotel pomilostiti. | Foto: Ana Kovač Soočenje Boruta Pahorja s sinom samohranilca, ki ga predsednik republike ni hotel pomilostiti. Foto: Ana Kovač

Ko predsednik sinu prebere očetova kazniva dejanja

Pahor se sprva ni znašel. V rokah je držal list papirja. Pri branju pravnih mnenj o kaznivih dejanjih Uroša Ribiča se mu je na trenutke zatikalo. Med razmišljanjem o tem, kako naj se reši neprijetne zagate, je Dominiku, ki je čakal na toplo besedo ali druge vrste 'milostno gesto', pozabil nakloniti pogled.

Šele po tem, ko je prebral grehe njegovega očeta, mu je predsednik, ki bo v tej kampanji ''skušal nagovoriti vse prebivalce Slovenije'', segel v roko. Hladno in 'na silo'. S tribun ni bilo mogoče slišati aplavza njegovih podpornikov.

To je bil trenutek, ki ga Borut Pahor ni želel doživeti. Spoznanje, da ima lahko palica čustev, na katera v politiki rad igra, tudi dva konca, je bilo grenko. 

Borut Pahor je Dominiku Ribiču v roko segel hladno in 'na silo'. | Foto: Ana Kovač Borut Pahor je Dominiku Ribiču v roko segel hladno in 'na silo'. Foto: Ana Kovač

Formula za uspeh: trpljenje in vloga žrtve

Aktualni predsednik tudi v tej kampanji jezdi na valovih lastne form(ul)e za uspeh, ki jo je prvič uspešno preizkusil že leta 2012.

V Sloveniji, okolju z močno katoliško tradicijo, ki ceni skromnost in odrekanje, se je volivcem odločil prikupiti s trpljenjem. Če je pred petimi leti opravljal različna dela, danes hodi po več ur dnevno, ne da bi se pri tem oziral na vnetja in druge poškodbe.

Hkrati se vedno znova postavlja v vlogo žrtve. 'Stricem iz ozadja', ki jih nikoli ni poimensko naštel, se je letos pridružil še Janez Janša. Predstavlja se kot nekakšen 'nadideološki' politik, ki se odloča – ali pa tudi ne – po svoje. Vloga žrtve mu omogoča, da stigmo orodja v rokah svojih 'pravih' nasprotnikov vedno znova lepi Šarcu.

Video: Planet TV


Pahor je ranljiv, ampak ...

A kampanja, ki prehaja v zadnji teden, je vendarle pokazala, da je Pahor tudi ranljiv.

V prvo past se je ujel kar sam. Ker se je pet let aktivno trudil za trivializacijo politike, je ta izgubila veliko večino vsebine. Ko v Pahorjevem taboru ugotavljajo, da nobenega od medijev ne zanima več prihodnost EU (gre za temo, v kateri je precej bolj doma kot Šarec), očitno pozabljajo, da je to le ena od posledic 'instagramizacije' političnega prostora, v kateri Pahor orje ledino.

Obenem imajo kronična sredinskost, neoprijemljivost in razvodenelost Pahorjeve politike visoko ceno.

Borut Pahor se še kako zaveda potencialnih min svoje sredinske in razvodenele politike. | Foto: Bojan Puhek Borut Pahor se še kako zaveda potencialnih min svoje sredinske in razvodenele politike. Foto: Bojan Puhek

Za sabo že več let puščajo trupla v obliki referenduma o izbrisanih, neoperativne krizne vlade, šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), razpadle Komisije za preprečevanje korupcije in drugih zadev, v katerih bi se Pahor moral vsaj oglasiti, a tega ni storil, saj da za to ni imel zakonskih ali drugih pristojnosti.

Teh potencialnih min se Pahor dobro zaveda, kar smo videli tudi včeraj. Nervoza v njegovem taboru je zato kljub dokaj visoki prednosti v anketah velika.

... tudi Šarec ima več težav

A počasi je že čas za ključno vprašanje te kampanje: je Marjan Šarec res tisti kandidat, ki lahko spretno plava v vsebinsko izpraznjeni politiki in hkrati pridobi dovolj političnih točk na Pahorjevih napakah?

Šarec ima več težav. Za nekoga, ki stavi na resnost, kar je ob Pahorju edina možna 'tržna' niša, se ob posameznih vprašanjih prehitro zateka v 'domačijskost', s katero trči ob Pahorjevo dodobra izpiljeno pozo državnika, ki naslonjen na ograjo stopnic v kateri od tujih predsedniških palač skrbi za evropski mir.

Šarec se pri posameznih vprašanjih prehitro zateka v 'domačijskost', pomanjkanje politične kilometrine je očitno. | Foto: Bojan Puhek Šarec se pri posameznih vprašanjih prehitro zateka v 'domačijskost', pomanjkanje politične kilometrine je očitno. Foto: Bojan Puhek

Pahorju očita formo, a ima tudi sam na nekaterih področjih težave z vsebino. Šarec v soočenjih opazno niha, verjetno zaradi pomanjkanja kilometrine. Občasno zablesti in Pahorju očita lekcijo o pokroviteljstvu. Spet drugič 'izgine'.

Se uresničuje Janševa 'prerokba'?

Vse prevečkrat izpušča iz rok tiste redke priložnosti za napad na Pahorja. Zapleta se tudi v protislovja. Ko denimo Pahorju očita, da Slovenija od objemov z Jadranko Kosor ni imela nič, hkrati pove, da bi se na svoj prvi državniški obisk odpravil v Zagreb.

Priče smo nenavadnemu položaju. Pahor se je, v nogometnem žargonu, zadovoljil z vodstvom 1:0, ki ga bo le še branil. Tudi Šarec (še) ne napada z vsemi silami. Morda mu rezultat, torej nizek poraz, celo ustreza, saj bo čez nekaj mesecev igral še povratno tekmo - na državnozborskih volitvah.

V tem primeru bi šlo za uresničitev volilne napovedi, ki jo je po prvem krogu na svojem profilu na Facebooku zapisal Janez Janša.

Video: Planet TV


Je volitev že konec? Nikakor ne.

Je volitev v resnici že konec? Šarca seveda (še) ne gre odpisati. Še vedno ima dovolj časa, da kampanjo spremeni v nekakšen referendum o Borutu Pahorju, s katerim bi pobiral tudi tako imenovane protestne in jezne glasove. A mu ga počasi zmanjkuje.

Ob velikih neznankah glede volilne udeležbe, kombinatoriki glasov (nihče ne zna natančno napovedati, kako bodo glasovali volilni bazeni nekaterih velikih parlamentarnih strank), odzivu 'terena', dnevnega razpoloženja volilnega telesa in – hja – vremena je marsikaj še odprto.

Sploh če se bo Pahorju v prihodnjih dneh zgodil še kakšen trenutek, ki ga ne bo želel doživeti.